PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

25 sie 2008

53-BUŁKI CHŁOPSKIE

Te bułeczki poleciła mi Samanta na moim forum, a oryginalny przepis należy do Agapi.

Składniki:

* 500 g mąki
* 1/3 kostki drożdży o wadze 100 g
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1 dl oliwy (100 ml)
* 1 jajko
* ok. 2 i 1/2 dl mleka (250 ml)
* do smarowania: 1 łyżka mleka + 1 łyżka oliwy

Drożdże posypać cukrem, a kiedy zaczną sie rozpuszczać dodać odrobinę mąki i troszkę ciepłego mleka.Do miski przesiać mąke i sól.Dodać wyrośnięte drożdże, jajko, mleko i oliwę.Zagnieść.Z ciasta zrobić kulę, przykryć i odstawić na 20 minut.Kulę rozklepać rękami na podłużny prostokąt, zlożyc na 3 części od krótszego boku i od tego samego boku zrolować.Utoczyć wałek, lekko rozklepać i podzielić na 11-12 części.Z każdej utoczyć kulkę i klaść na blasze.Ostrym nożem naciąć rowek uważając aby nie przeciąć bułki na pół.Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut (nie dlużej).W miedzyczasie nagrzać piec do 200'C.Mleko zmieszać z oliwą i posmarować wyrośnięte bułki.Można posypać czym kto lubi.Piec 20-25 minut.

Jeśli bułki mają być na śniadanie, to wieczorem robimy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.Rano wyjmujemy, pozwalamy podrosnąć najlepiej w ciepłym miejscu i pieczemy.


Ja ciasto zarobiłam w maszynie.

-TŁUSZCZ W SPRAYU

To bardzo wygodny produkt używany przeze mnie do natłuszczania blach i foremek.Można go używać również do smażenia na patelni teflonowej jajek, czy innych rzeczy.Bardzo dobrze spełnia swoją rolę przy grillowaniu, gdzie spryskujemy mięso czy warzywa cienką warstwą i obtaczamy w przyprawach.Można spryskać nim tez zrobiony w domu popcorn.

Kalorii - 0
Opakowanie 142 g = 550 dawek (1 dawka/1 sekunda)

Ten kupiony przeze mnie ma smak masła.

24 sie 2008

-KSIĄŻKA "PIECZENIE CHLEBA"

Tydzień temu byłam na zakupach w polskiej dzielnicy w Chicago i zajrzałam do jednej z tamtejszych księgarni.Nie mogłam przepuścić takiej okazji, gdyż wszystkie książki były 50 % off.
Jednak na temat pieczenia chleba znalazłam tylko jedną autorstwa Lindy Doeser.

Przepisy tam zawarte są do pieczenia w automacie.Wszystko bardzo dobrze wyjaśnione i przejrzyście napisane.Plusem są też piękne zdjęcia.

Książka zawiera 85 przepisów.Podzielona jest na kategorie: przepisy podstawowe, wypieki z pełnego przemiału, wypieki z bakaliami, pizze i wypieki śródziemnomorskie oraz wypieki na słodko.


Polecam !

23 sie 2008

-PIZZA

To pizza z przepisu który zamieściłam na moim blogu w maju'08, ale niestety nie zdąrzylam wtedy zrobić zdjeć.Dziś przypominam i powracam ze zdjęciami, bo naprawdę warto.



Na wierzch kładziemy oczywiście swoje ulubione dodatki.Na mojej tym razem znalazły się bardzo podstawowe: szynka, pieczarki, pomidor, ogórek kiszony i żółty ser.Wszystko posypane jeszcze delikatnie solą i pieprzem (moje dzieci nie przepadają za ziołami), a w finałowym zakończeniu jeszcze ketchup.Pycha!!!
Jak widać na zdjęciu piekłam ją na specjalnym kamieniu do pieczenia pizzy i innych wypieków.Polecam!

52-CHLEB PSZENNY Z SEZAMEM

Chlebuś pochodzi ze stronki: moje wypieki.blox.pl.Już kiedyś piekłam podobny (czerwiec'08), ale jednak składniki różnią się.Tamten jest na maślance.W smaku dobry, tyle że moje dzieci stwierdziły, że smak sezamu nie zawsze pasuje do każdego rodzaju kanapek.No do dżemu może nie :)

Składniki:

* 1 i 1/2 szkl. wody (1 szkl.=250 ml)
* 4 łyżki mleka w proszku
* 4 łyżki oleju słonecznikowego
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżeczki soli
* 4 szkl. mąki pszennej
* 1 op. suszonych drożdży
* sezam (ilość nie była podana, więc ja dałam 1/3 szkl. prażonego)

Wszystko wsadzić w odpowiedniej kolejności do maszyny i włączyc program podstawowy, skórka średnia.Ja zarobiłam w maszynie, a upiekłam w piecu (190'/40 minut).

51-BIAŁE BUŁECZKI

To następny przepis z książki "Pieczenie chleba".Bułeczki dobre, ale niestety tylko w pierwszym dniu.Ja mam na to dwie rady.Pierwsza: każde pieczywo można zamrażać, a po odmrożeniu jest swieże jak w dniu pieczenia lub zakupu.Druga: każde pieczywo można odświeżyc w mikrofalówce.Przykładowo 1 bułkę wkładam na 20-30 sekund (zależy od mocy mikrofal i wielkości bułki), aż będzie dobrze ciepła.Po wystygnięciu jest "prawie" jak świeżo z pieca.

Składniki:

* 140 ml letniej wody
* 140 ml letniego mleka
* 450 g mąki pszennej
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka suszonych drożdży
* dodatkowo olej słonecznikowy do posmarowania folii
* mleko do posmarowania bułeczek

Do formy z automatu wlać wodę i mleko, a na to wsypać równą warstwę mąki.Sól i cukier nałożyć do dwóch rogów formy.Pośrodku zrobić małe wglębienie i wsypać drożdże.Nastawić program na samo zarabianie.Po wyrośnięciu ciasta zagnieść i podzielić na 10 równych części (bez formowania).Wyłożyć na tace i przykryć folią posmarowaną cienką warstwą oleju.Przygotować dużą blachę do pieczenia lub dwie mniejsze.Wyjąć kawałek ciasta z pod folii, utoczyć kulkę, położyć na desce lekko oprószonej mąką i rozwałkować na owalny placek o długości 10 cm.W ten sam sposb rozwałkowac pozostałe kawałki.Ulożyć na blasze i ponownie przykryć folią.Pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut.Po tym czasie zdjąć folię, przycisnąć bułeczki dwoma palcami aby wydostało się z nich powietrze.Wierzch posmarować mlekiem i posypać lekko mąką.Piec w 200' przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.


Ja swoje bułeczki niestety zapomniałam posmarować mlekiem i posypać mąką.

50-CHLEB OWSIANO-ZIEMNIACZANY

To przepis z mojej nowo zakupionej książki: "Pieczenie chleba".Chlebuś jest delikatny i mięciutki, a świeży i wilgotny nawet na drugi dzień.To sprawka ziemniaków, ale płatki owsiane są niestety smakowo niewyczuwalne.Mimo to polecam!

Składniki:

* 225 g ugotowanych ubitych ziemniaków
* 210 ml letniej wody
* 500 g mąki pszennej
* 3 łyżki stołowe platków owsianych
* 2 łyżki stołowe mleka w proszku (najlepiej odtłuszczonego)
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 1 i 1/2 łyżki stołowej brązowego cukru
* 40 g masła pokrojonego w kostkę
* 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
* na wierzch 1 łyżka stołowa wody + 1 łyżka stołowa płatków owsianych

Do automatu wlać wodę, wsypać równą warstwę mąki, płatki owsiane i mleko w proszku.Potem wyłożyć przestudzone ziemniaki.Sól, cukier i masło położyć w trzech rogach formy.Pośrodku zrobić niewielki dołek i wsypać drożdże.Ustawić program zwykły, średnia skórka.Około 5 minut przed pieczeniem posmarować chleb woda i posypać płatkami.
Ja swój chlebuś zarobiłam w automacie, a piekłam w piekarniku (200'/40 minut).

10 sie 2008

49-"PLUSZKI" CZYLI ROSYJSKIE BUŁECZKI

Bułeczki te należą do wypieków słodkich.Przepis wzięłam ze stronki: mojewypieki.blox.pl, a tak naprawdę pochodzi z rosyjskiego forum.Różnią się one od innych przede wszystkim niepowtarzalnym wyglądem, a i smak zasługuje na pochwałę.Polecam!

Składniki:

* 325 ml letniego mleka
* 50 g roztopionego masła
* 1 i 1/2 łyżeczki majonezu
* 500 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży.

Najlepiej wszystko wlożyć do maszyny i włączyć na wyrabianie.Pozostawić do wyrośnięcia.Po tym czasie podzielić na 16 równych części i z każdej uformować kuleczkę.Pozostawić na 10 minut przykryte ściereczką.Każdą kulkę rozwałkować na cienki placek i posmarować nadzieniem.

Nadzienia do wyboru:

- makowe: około 1/4 kostki roztopionego masła,kilka łyżek cukru i kilka łyżek suchego maku.Placek smarujemy masłem, posypujemy cukrem i suchym makiem.
- serowe: 400 g zmielonego twarogu, 1/2 szkl. cukru pudru, cukier waniliowy, 1 żółtko, 4 łyżki miękkiego masła.Wszystko utrzeć na gładką masę i smarować placki.
- orzechowe: 200 g zmielonych orzechow, 75 g cukru, 3 łyżki słodkiej śmietanki, 100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego, 1 łyżka rumu lub aromat rumowy.Wszystko wymieszać i smarować placki.

Posmarowany nadzieniem placek zwinąć w rulonik, naciąć środek wzdłuż na wylot pozostawiając z kadego konńca około 1/4 nie przeciętego ciasta.Obydwa końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.
Dla ułatwienia zdjęcia krok po kroku: http://izbushka.com/forum/showthread.php?t=204
Klaść na blasze, przykryć ściereczką i pozostawic na około 20 minut.Piec w temperaturze 190'C przez 20-25 minut.

48-KAJZERKI

To smaczne bułeczki ze stronki: mojewypieki.blox.pl.Idealne na śniadanie lub kolację!

Składniki:

* 3 szkl. mąki (1 szkl.= 250 ml)
* 3/4 szkl. letniej wody (ja musiałam dodać jeszcze 2-3 łyżki)
* 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
* 1 i 1/2 łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko
* 2 łyżki masła

Ciasto zarobić ręcznie lub w maszynie i pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie podzielić na 8 równych części i z każdej uformować kulkę.Lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze.Przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na 45 minut.Przed pieczeniem naciąć wzór w gwiazdkę.Piec około 15 minut w 225' C.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails