PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

28 wrz 2008

-KAMIEŃ DO PIECZENIA

Kupiłam go jakiś czas temu i jak dotąd wypróbowałam na nim tylko pizzę.Jak zapewnia producent - kamień ten nadaje sie również wspaniale do wypieku chleba, bułek, rogalików, bajgli, tortillas i różnych ciastek.
Znam wiele osób które są zadowolone z jego użytkowania.

Kamień podczas pieczenia pochłania nadmiar wilgoci z ciasta i jednocześnie rozprowadza równomiernie wysoką temperaturę, przez co ciasto jest miękkie wewnątrz a chrupiące na zewnątrz i wspaniale rośnie.

Przed pieczeniem należy włożyc kamień do piekarnika na możliwie najniższy poziom i nagrzewać go przez co najmniej 30 minut w 250'C lub więcej.Przygotowane wcześniej ciasto wkładać na rozgrzany kamień i jeśli trzeba, należy odpowiednio obniżyć temperaturę.Idealna do tego celu jest specjalna łopatka na którą najpierw kładziemy ciasto, a następnie posuwistym ruchem zsuwamy na kamień.

Po upieczeniu i ostygnięciu należy tylko zeskrobać (jeśli są) pozostałe resztki i przetrzeć wilgotną szmatką.Absolutnie nie należy go myć pod bierzącą wodą i używać jakiegokolwiek płynu do mycia.Nie należy się też przejmować gdy kamień po kilku użyciach sciemnieje, bo jest to tzw. oznaka "dojrzewania" w trakcie którego kamień w coraz większym stopniu może oddawać nagromadzone w sobie ciepło.


W komplecie do mojego kamienia była podstawka i nóż do pizzy.

64-CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE

Najpierw był mój pierwszy chleb na drożdżach upieczony w maszynie, z którego cieszyłam się jak małe dziecko.Potem przyszła kolej na chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży.Lepszy smak, ale wciąż to nie to o co mi chodziło.A może zakwas był jeszcze za młody?Jednak najzdrowszym pieczywem jest to robione na samym naturalnym zakwasie i dlatego zdobyłam się na odwagę i dziś własnie jest mój debiut !
Niech się schowają wszystkie drożdżowe słone chleby!
Ten zapach i ten smak - bez porównania!

***********

Dzisiejszy chlebek nie jest pewnie tak ładny jak moich koleżanek które pieką od lat, ale mam nadzieję że z każdym wypiekiem będzie lepiej.

Przepis wzięłam ze stronki mojej "chlebowej" przyjaciółki Danusi , która zawsze dzieli się ze mną przepisami i cennymi radami.

Składniki na 1 duży bochenek:

Najlepiej wieczorem mieszamy
* 100 ml zakwasu z mąki żytniej białej (ja miałam z ciemnej)
* 150 g mąki pszennej typ 500
* 150 g/ml wody

Pozostawiamy na noc (około 11 godzin).

Po tym czasie dodajemy:
* 300 g mąki pszennej typ 500
* 100 g/ml wody

Wyrabiamy co najmniej 10 minut i pozostawiamy pod przykryciem 5 godzin (ciasto powinno mieć konsystencję stabilnej kuli).

Po tym czasie dodajemy:
* 400 g mąki pszennej typ 500
* 200 g/ml wody + mleko niesłodzone skondensowane z puszki, pół na pół ( nie miałam tego mleka więc dałam samą wodę)
* sól (ja dałam 1/2 dużej łyżki, ale jak dla mnie to za mało)

Wyrabiamy dosyć długo na koniec dodająć odrobinę oliwy (ja dałam 1 dużą łyżkę).
Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem na 1 i 1/2 godziny.Wyjmujemy ciasto na blat, rozpłaszczamy na placek aby odgazować i ponownie formujemy kulę.Po następnej 1 i 1/2 godzinie powtarzamy to samo i teraz zostawiamy na 2 godziny.Smarujemy (np.roztrzepanym jajkiem), nacinamy i jeśli chcemy to posypujemy ziarnami.Pieczemy na dobrze rozgrzanym kamieniu w temperaturze 250'C.Po 15 minutach (u mnie po 10) obniżamy do 200'C i pieczemy jeszcze 20-25 minut.Jeśli chleb będzie się za szybko rumienił, to można go przykryć papierem lub folią aluminiową.

Moje ciasto zarabiałam w maszynie i piekłam na zwykłej dużej blaszce, choć mam kamień ale i na niego przyjdzie czas :)

21 wrz 2008

63-KRUSZONKA MOJEJ MAMY (uniwersalna)

Ten przepis przekazała mi moja mama.Kruszonki które znam robione są zazwyczaj tylko z mąki, cukru i masła.Ta jest inna.Chce się nią podzielić, ponieważ jest naprawdę bardzo dobra.
Polecam !

Składniki:

* 20 dkg mąki pszennej
* 1/2 kostki masła o temp. pokojowej
* 1/2 szkl. cukru pudru
* 1 cukier waniliowy
* 1 żółtko
* 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Wsypać wszystko do miski i zagnieść szybko ręka, tak aby powstała kruszonka.
Ta ilość składników starcza na obsypanie największej blachy ciasta, takiej na cały piekarnik.Można więc zrobić z połowy, albo część użyć natychmiast, a część przechować (1 tydzień) w lodówce, lub zamrozić.

A tu gotowa upieczona kruszonka na pysznej chałce.

20 wrz 2008

62-NORWESKIE BUŁECZKI CYNAMONOWE

Bardzo smaczne, słodkie i efektowne.Niby bułeczki, ale pieczone jako ciasto.Przepis ze stronki majanaboxing.blox.pl.
Polecam!

Składniki:

* 600 g mąki
* 100 g cukru
* 1/2 łyżeczki soli
* 45 g świeżych drożdży lub 21 g susz. (ja dałam świeże)
* 100 g masła
* 400 ml mleka (dziwne, bo u mnie starczylo około 200 ml)
* 2 jajka

Nadzienie:

* 150 g bardzo miękkiego masła
* 150 g cukru (ja dałam puder)
* 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
* na wierzch 1 roztrzepane jajko (niekoniecznie)

Ciasto można zrobić metodą reczną, ale ja zrobiłam w maszynie.Po 20 minutach zaczęło mi uciekać z foremki w której rosło.Ciasto zagnieść i odkroić 1/3.Rozwałkować na wielkość formy: 33 x 24.Przełożyć do formy-to będzie spód bułeczek.Pozostałe ciasto rozwałkowac na prostokąt o wymiarach 50 x 25.W miedzyczasie wymieszać szybko w pustej miseczce wszystkie składniki nadzienia.Posmarować nim ciasto i zwinąć wzdłuż dłuższego boku.Kroić na 2 cm kromeczki (ja pokroiłam na 15 szt.) i układać je na płasko na cieście (3 szt. x 5 szt.).Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.Przed samym włożeniem do pieca można posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w piekarniku nagrzanym do 230'C przez 25 minut.

Jak dla mnie to za duża temperatura, bo moje bułeczki zaczęły się za szybko rumienić.Musiałam je przykryć folią aluminiową.Myślę, że wystarczy 190-200'C.
Gotowe należy je kroić tak, aby wychodziły całe bułeczki.


A tak wyglądają w przekroju.

61-CHAŁKA Z MASZYNY

Dziś przepis z mojej maszyny, a więc od początku do końca "maszynowa" chałka.Mięciutka ale mało słodka, a więc idealna do różnych dżemow i marmolad.

Składniki:

* 70 ml ciepłego mleka
* 175 g miękkiego masła
* 3 jajka
* 4 łyżki cukru (jeśli ktoś lubi słodką można podwoić)
* 1 łyżeczka soli
* 500 g mąki pszennej
* 5 g susz. drożdży

Nastawić program podstawowy, skórka średnia, waga średnia -675 g.

13 wrz 2008

60-BUŁECZKI Z PIECZARKAMI

Bardzo smaczne i wspaniae jako dodatek np. do czerwonego barszczyku.Dobre na ciepło i na zimno.Przepis pochodzi od Liski.Gorąco polecam!

Składniki na ciasto:

* 500 g mąki pszennej
* 310 ml letniej wody
* 15 g świeżych drożdży (lub 1 op. suszonych)
* 1/2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka soli

Ciasto zarobiłam w maszynie ( tak jak Liska :) ) i pozostawiłam do wyrośnięcia.

Składniki na farsz pieczarkowy:

* 30 dkg pieczarek
* 3 łyżki oleju
* 1 cebula
* sól i pieprz do smaku
* można dodać na koniec 1 łyżkę śmietany (ja dodałam)

Ja dodatkowo dodałam jeszcze do farszu od siebie 100 g startego żółtego sera, ponieważ moja rodzinka uwielbia żółty ser pod kazdą postacią i w każdej potrawie.

Cebulę i pieczarki pokroić.Najpierw na oleju zeszklić cebulę, a potem dodać pieczarki (ser) i przyprawy.Na końcu śmietanę.Pozostawić do ostygnięcia.

Liska poleca, aby wyrośnięte ciasto podzielić na małe kawałki.Z każdego formować mały placuszek, na środek dawać farsz i formować okrągłe bułeczki.Ja zrobiłam troszkę inaczej i dla mnie szybciej.Z całego ciasta zrobiłam szybko taki grubszy wałek.Rozwałkowałam go, na całej długości nałożyłam farsz i zwinęłam.Na końcu pokroiłam nożem na 16 kawałków.Poukładałam na blasze i pozostawiłam do wyrośnięcia.Piec nagrzałam do 190'C i piekłam około 20 minut.

59-GRISSINI TORINESI

To moje pierwsze grissini i chyba nie ostatnie.Przepisów znalazłam kilka i każdy różnił się od siebie składnikami.W tym przepisie miała być mąka z dużą ilościa białka.Ja nie miałam takiej w domu, więc wzięłam zwykłą pszenną jakiej używam do większosci moich wypieków.I chciałam też zaznaczyć, że przy tej ilości soli wychodzą dosyć słone, ale wlaściwie to ma być słona przekąska.
Przepis pochodzi z forum cincin.cc od Margot.

Składniki:

* 2 łyżeczki suszonych drożdży (lub 15 g świeżych)
* 275 ml letniej wody
* 500 g mąki o dużej zawartości białka
* 2 łyżeczki soli (lub mniej)
* 3 łyżki oliwy
* 2 łyżki semoliny do podsypania (można zastąpić kaszką manną)
* na glazurę: 1 żółtko + 1 łyżka wody
* do posypania: sezam, rozmaryn, gruba sól, mak, kminek itp.

Drożdże wsypać do 125 ml wody i odstawic na 5 minut, aż się rozpuszczą.Mąke i sól przesiać do dużej miski, zrobić dołek i wlać drożdże oraz oliwę.Łyżką wmieszać mąkę do wody z drożdżami aż powstanie zwarte wilgotne ciasto.Pozostałą wodę dolać w razie potrzeby.Ciasto wyłożyć na blat i zagniatać przez 10 minut.Przykryć ściereczką i pozostawić na następne 10 minut, po czym znów zagniatać przez 10.Ja wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności wsadziłam do maszyny (zachowując 10-cio minutową przerwę w zagniataniu).Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt 30 x 20 cm i grubość 1 i 1/2 cm.Przykryć sciereczką i pozostawić na 10 minut.Dwie duże blachy posmarować oliwą i posypać semoliną.Ciasto podzielić wzdłuż na 4 części, a następnie każdą z nich na 10 paluszków.Każdy paluszek rozciągnąć na długość 25 cm.Ułożyć na blachach, posmarować glazurą i posypać wg uznania.Wsadzać do pieca nagrzanego do 200'C i piec 10-15 minut.

9 wrz 2008

58-NOCNE BUŁECZKI

To już drugi przepis, kiedy ciasto robimy wieczorem poprzedniego dnia i przechowujemy w lodówce.Pochodzi z forum cincin.cc, a poleciła go Krystyna9.Bułeczki naprawdę bardzo smaczne.Lekko chrupiąca skórka i mięciutki środek.Polecam!

Składniki:

* 3 szkl. mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ja dałam kopiastą)
* 1 lyzka cukru
* 4 dkg świeżych drożdży
* 1 szkl. wody/mleka lub pół na pół (ja dałam pół na pół)
* 1 lyzeczka soli
* 50 ml oleju (w oryginalnym przepisie bylo: 4-5 chlupków,takich prosto z butelki)
* 1 jajko + odrobina mleka do smarowania bułek
* coś do posypania (niekoniecznie)

Wieczorem: (metoda ręczna) - przesiać mąkę do miski.Drożdże rozkruszyć i posypać cukrem w filiżance.Poczekać aż się rozpuszczą.Do mąki dodać sól, płyn, olej oraz rozpuszczone drożdże.Wszystko pomieszać i zagniatać przez około 5 minut.Przykryć, pozostawić na 5 minut, a następnie wyrabiać jeszcze przez 3 minuty.Ja dla mojej wygody wsadziłam wszystko w odpowiedniej kolejności do maszyny i zarabiałam tyle samo minut, uwzględniając przerwę.Po wyrobieniu kulkę ciasta włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.Powinno sporo urosnąć.
U mnie urosło jak szalone po 1 godzinie pobytu w lodowce i takie zostało do rana.

Rano: ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 12-16 części (ja podzieliłam na 10,bo wolę większe bułki).Uformować wg upodobań.Ułożyć na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.W tym czasie nagrzać piec do 220'C.Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.Można też czymś posypać.Piec 20-25 minut.

7 wrz 2008

57-PLECIONA BUŁKA MAŚLANA

To moje nowe odkrycie z forum cincin.cc.Moja rodzinka uwielbia słodkie drożdżówki.Ta jest bardzo dobra.Polecam!

Składniki:

* 3 szkl.mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
* 2 i 1/2 dkg świeżych drożdży lub 1 op. suszonych (ja użyłam suszonych)
* około 3/4 szkl. mleka
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 10 dkg miękkiego masła
* 1/4 szkl. cukru (ja dalam 1/3)
* szczypta soli
* do posmarowania białko

Na kruszonkę:

* 1/4 szkl. mąki pszennej
* 2 łyżki cukru ( ja dałam puder)
* 2 i 1/2 dkg masła

Wrzucić wszystko w odpowiedniej kolejności do maszyny.Pozostawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi objetość, ponownie wyrobić.Podzielić na 3 części, uformować wałki i spleść warkocz.Przełożyć do keksowej foremki i odstawić do ponownego wyrośnięcia.Zagnieść składniki kruszonki i posypać nią wyrośnięte i posmarowane białkiem ciasto.Piec w piecu około 30 minut w 190'C.

56-CHLEB CEBULOWY

Dziś następny chlebek z serii cebulowych.Mój mąż jest ich smakoszem.Chleb z takim dodatkiem jest zawsze bardzo delikatny i miękki.Przepis znalazłam na jakiejś lużnej kartce, więc naprawdę nie wiem skąd go mam.

Składniki:

* 300 ml wody
* 400 g mąki pszennej
* 100 g mąki żytniej (ja dodałam jeszcze 50 g z powodu zbyt lużnego ciasta)
* 3/4 łyżki soli
* 1 łyżeczka cukru
* 1 op. suszonych drożdży
* 2 cebule + olej do ich podsmażenia

Wszystko w odpowiedniej kolejności wlożyć do maszyny.Cebulkę dodać do wody, choć w niektórych przepisach pisze aby dodać tak jak inne dodatki, czyli pod koniec wyrabiania.Ja nie widzę różnicy.Po wyrośnięciu ciasta jeszcze raz go zagnieść i przełożyć do foremki.Pozostawić do podrośnięcia jeszcze około 30 minut i piec w 200'C przez 30 minut.

1 wrz 2008

55-BUŁKI ŚNIADANIOWE (bułki rosną a ty śpisz)

To chyba bardzo znane bułki z forum cincin.cc.Przepis miałam wypróbować już dawno, ale jakoś zawsze odkładałam na inny wolny dzień. Bułeczki polecam!Ciasto robimy sobie wieczorkiem, a rano budzimy rodzinkę wspaniałym zapachem świeżych bułeczek.Są bardzo smaczne, tylko jak dla mnie mało słone, co wezmę pod uwagę przy ich następnym pieczeniu.

Składniki na 12 sztuk:

* 1 szkl. mleka
* 2 i 1/2 dkg roztopionego masła
* 1 jajko (roztrzepane)
* 500 g mąki pszennej (lub mieszanej)
* 1/2 łyżeczki soli (moim zdaniem za mało)
* 2 i 1/2 dkg świeżych drożdży (ja użyłam 1 op. suszonych)
* mleko do smarowania bułek

Wszystko w odpowiedniej kolejności wsadzić do maszyny i zarobić.Ciasto podzielić na 12 części i uformować z nich okrągłe bułki.Położyć na blachę, przykryć i wstawić na noc na dół do lodówki.Rano wyciągnać przynajmniej na 30-40 minut przed pieczeniem.W tym czasie nastawić piekarnik na 250 'C.Blachę połozyć najlepiej blisko nagrzewającego się pieca.Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem.Piec około 8 minut.


Bułki bez problemu można piec oczywiście w tym samym dniu po zarobieniu i wyrośnięciu ciasta.

54-CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI (szybki i łatwy)

Przepis zaczerpnięty ze stronki: majanaboxing.blox.pl.To chlebuś z serii szybkich i łatwych.Jest smaczny, dosyć wilgotny i godny polecenia, a przede wszystkim zdrowy.

Składniki:

* 350 ml ciepłego mleka
* 50 ml ciepłej wody
* 25 g miękkiego masła
* 2 łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka soli
* 300 g mąki chlebowej
* 150 g płatkow owsianych
* 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży.

Drożdże i cukier wsypać do szklanki ciepłego mleka i poczekać aż ruszą.Masło rozpuscić, ochłodzić a następnie razem z mlekiem i drożdżami dodać do pozostałych składników.Wyrobić.Ja zarobiłam oczywiście w maszynie, choć ciasto było dosyć lużne i wystarczyło tylko okolo 5 minut.Pozostawić do podwojenia objętości.Lekko zarobić i uformować bochenek.Pozostawić na 30 minut.Piec w żaroodpornym naczyniu 40-50 minut w 200'C.Ja wsadziłam do zwykłej keksowej foremki.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails