PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

30 kwi 2009

116-BABSY

Babsy to taki rodzaj smacznych kwadratowych bułeczek.Przepis znaleziony na stronie mycuisine.blox.pl.

Skladniki:

* 680 g mąki pszennej
* 1 łyżka soli morskiej
* 15 g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 430 ml letniego mleka
* 60 g smalcu

Do miski wsypać mąke, sól i pokrojony wcześniej drobno smalec.Rozetrzeć palcami.W drugiej misce rozetrzeć drożdże, cukier i 2 yzżki mleka.Po wyrośnięciu dodać do mąki i wyrabiać dodając stopniowo mleka (ok. 10 minut).Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Potem najprościej rozwałkować ciasto na wielkość blachy, włożyć do niej ciasto i pokroić nożem na 12 kwadratów.Wierzch posmarować mlekiem, posypać mąką przez sitko, ostrożnie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Piec w 210'C na złoty kolor.

24 kwi 2009

115-CHLEB CASERECCIO

Chlebuś ten należy do szybkich i smacznych.Wyszukany na blogu: arabeskawaniliowa.blogspot.com

Składniki:

* 500 g mąki pszennej chlebowej
* 300 ml ciepłej wody
* 5 g świeżych drożdży (lub 1/2 łyżeczki suszonych)
* 1-2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka miodu

Ciasto możemy zarobić ręcznie, maszynowo lub mikserem.Jeśli mamy swieże drożdże to robimy najpierw zaczyn - czyli drożdże + odrobina wody + odrobina mąki.Odstawiamy do wyrośnięcia, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki.Wyrobione ciasto przykrywamy i pozostawiamy aż do podwojenia objętości.W międzyczasie przynajmniej jeden raz składamy.Formujemy bochenek i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.Piec rozgrzewamy z blachą, a najlepiej z kamieniem do 220'C.Szybkim ruchem kładziemy ciasto na blachę i nacinamy.Ja dodatkowo posmarowałam wierzch rozbełtanym jajkiem.Pieczemy na rumiano.



21 kwi 2009

114-ROGALE MAŚLANE

Po świętach proponuję przepyszne rogaliki z mojej ulubionej strony cincin.cc od Bajaderki.
Niebo w gębie!

Składniki na 24 sztuki:

* 1 szkl. mleka (1 szkl.=250 ml)
* 1/2 kostki masła (100 g)
* 1/2 szkl. cukru
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżka suszonych drożdży (ja dałam 3-4 dkg świeżych)
* 3 duże jajka
* 4 i 1/2 szkl. mąki
* oprócz tego 3-4 łyżki roztopionego masła
Rogaliki wyśmienicie smakują puste, ale równie dobrze możemy dać jakieś ulubione nadzienie do środka np: ser, mak, budyń, nutella, marmolada, cukier brązowy + cynamon i inne.

Do drożdży dodać troszkę mąki i cukru.Podgrzać mleko tak aby było ciepłe i 1/4 szkl. zalać drożdże.Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.Resztę mleka zagotować, dodać masło i pozostały cukier.Odstawić do wystygnięcia.Do misy miksera, automatu lub do zwykłej dużej miski wsypać mąkę, wyrośnięte drożdże, mleko i jajka.Wyrabiać aż utworzy się miękkie gładkie ciasto.Pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość (ok.1 godz.).Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części.Z każdej wałkować koło o średnicy 22 cm.Smarować roztopionym masłem.Pokroić na 8 trójkątów (najlepiej radełkiem) i zwijać od szerszej strony.Rogaliki możemy zostawić puste lub coś dać do środka.Ja dałam czekoladę.Układać je na blasze i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia.Przed samym włożeniem do pieca można jeszcze posmarować wierzchy roztopionym masłem.Piec nagrzać do 200'C i piec przez 8-10 minut.



12 kwi 2009

-ŻYCZENIA Z OKAZJI ŚWIĄT WIELKANOCNYCH 2009

Dla wszystkich odwiedzających moją stronkę


Zdrowia, szczęścia, humoru dobrego
A przy tym wszystkim stołu bogatego.
Mokrego dyngusa, smacznego jajka
i niech te święta będą jak bajka.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails