PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

17 gru 2009

124-47 % RYE

Przepisy Tatter są zawsze godne polecenia, a więc dziś następny chlebuś dla smakoszy żytniego pieczywa.

Składniki:

* 315 g dojrzałego zakwasu żytniego (50%)
* 265 g mąki żytniej razowej żarnowej
* 527 g mąki białej pszennej chlebowej
* 570 g wody o temp. 22'C
* 1/4 łyżeczki drożdży instant
* 19 g soli

Autorka przepisu proponuje wsadzić wszystkie składniki do miski i wyrobić nieco lepkie ale spójne ciasto.Bez problemu można to też zrobić w maszynie lub za pomocą miksera.Gotowe ciasto włożyć do miski wysmarowanej oliwą i pozostawić na 1 godzinę.Po tym czasie podzielić na 3 równe części, po kolei rozpłaszczyć na kształt prostokąta i składać na 3 jak list.Chlebki układać złączeniem do dołu na oprószonej mąka desce i wsunąć do dużego worka.Pozostawić tak na około 20 minut, po czym odwrócić złączeniem w górę, lekko odgazować, obrócić o 90 stopni i zwijać podłużne bochenki.Wierzchy obsypać obficie mąką i ponacinać.Znowu ułożyć na desce i wsunąć do worka.Zostawić na 1 godzinę.W międzyczasie rozgrzać piec ( najlepiej z kamieniem ) do 260'C.Po włożeniu tam bochenków zmniejszyć do 240'C i piec przez 8 minut z parą, a następnie przez około 20 minut bez pary.Po tym czasie wyłączyć piec, lekko uchylić drzwiczki i trzymać tam chleby jeszcze przez 15 minut.




MOJE UWAGI: ciasto podzieliłam na 2 części, ponieważ wydawało mi się ze dzieląc na 3 bedą bardzo małe.

14 gru 2009

123-CHLEB POLSKI

Dzisiejsza moja propozycja to chleb polski z forum cincin.cc od Tatter.Bardzo pachnący, smaczny i dobrze wyrośnięty chlebuś.
Polecam !

Składniki:

* 200 g zaczynu zakwasowego żytniego (130 % hydracji)
* 550 g mąki białej pszennej chlebowej
* 50 g mąki pszennej razowej żarnowej lub 50 g otrąb pszennych
* 1 łyżeczka słodu (z powodu braku, zastąpiłam melasą)
* 1 łyżka soli
* 300 g letniej wody
* opcjonalnie 1/4 - 1/2 łyzeczki drożdży instant
* opcjonalnie 2 łyżki kminku ( pominęłam)

Ciasto możemy zarobić ręcznie, maszynowo lub za pomocą miksera.Ma być gładkie i sprężyste.Szczelnie oprzykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 2 - 2 i 1/2 godziny.W międzyczasie złożyć 2-3 razy.Z wyrośniętego ciasta uformować owalny bochenek.Umieścić najlepiej w koszyku do wyrastania i pozostawić ponownie na 1 - 1 i 1/2 godziny (krócej gdy dodaliśmy drożdże).Po tym czasie można posmarować roztrzepanym jajkiem i ponacinać.Piec z parą w 260'C przez pierwsze 10 minut, a potem obniżyć do 230'C i piec jeszcze 20 - 25 minu (ja piekłam 20 min.) Bochenek obrócić w połowie pieczenia.


MOJE UWAGI: wydaje mi się, że pieczenie w temperaturze 230'C za szybko przypieka chleb.Piekąc go następnym razem obniżę do 210'C.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails