PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

31 sty 2010

126-BUŁECZKI PEŁNOZIARNISTE IZY

Bardzo smaczne i zdrowe.Piekę je bardzo często.
Polecam !

Składniki na 12 sztuk:

* 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
* ok. 150 ml ciepłego mleka
* ok. 150 ml ciepłej wody
* 2 łyżki masła
* 1 całe jajko
* 30 g świeżych drożdży
* 2 płaskie łyżeczki soli
* 1 łyżeczka płaska miodu lub cukru
* 150 ml zmielonego siemienia lnianego
* 1 jajko do posmarowania
* całe ziarenka siemienia do posypania

Drożdże rozetrzeć z miodem (cukrem), odrobiną mąki i odrobiną ciepłej wody.Odstawić do wyrośnięcia, po czym dodać pozostałe składniki.Ciasto można zarobić ręcznie, za pomocą miksera lub w automacie.Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.Gdy będzie gotowe, zagnieść kilkoma ruchami i podzielić na 12 równych części.Z każdej zrobić kulkę i kłaść na przygotowaną do pieczenia blachę.Przykryć do ponownego podrośnięcia.Piec nagrzać do 200'C.Przed samym włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarenkami i naciąć.Piec przez 12-15 minut.



11 sty 2010

125-PSZENNY IZY Z ZIEMNIAKAMI

To taki prosty, smaczny i trzymający długo świeżość chlebuś.Najlepiej wykorzystać do tego przepisu ziemniaki pozostałe z obiadu, które nadają się idealnie :)

Składniki:

* 800 g mąki pszennej chlebowej
* ok. 500 ml ciepłej wody
* 3 płaskie łyżeczki soli morskiej
* 1 łyżka cukru
* 4 dkg świeżych drożdży
* 1 łyżka oliwy
* 1 szkl. (250 ml) ugotowanych i ubitych ziemniaków
* 1 jajko do posmarowania (niekoniecznie)

Z drożdży, cukru, odrobiny wody i odrobiny mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.Dodać pozostałe składniki (oprócz jajka) i wyrobić ciasto (ja wyrobiłam za pomocą miksera).Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.Po tym czasie ciasto zagnieść przez chwilkę i podzielić na 2 równe części.Uformować podłużne bochenki i wsadzić do 2 keksówek.Przykryć i poczekać aż znów podrosną.W międzyczasie nagrzać piec do 200'C.Przed samym pieczeniem posmarować wierzchy rozmąconym jajkiem i ponacinać ostrym nożem.Piec 30-35 minut.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails