tag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post423103671241565956..comments2023-10-18T05:55:49.744-06:00Comments on CHLEB I INNE PRZEPISY: 123-CHLEB POLSKIIZABELAhttp://www.blogger.com/profile/09492667967446254932noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-20687042327332625092012-08-28T01:35:24.214-05:002012-08-28T01:35:24.214-05:00Kasiu - no widzisz, tak jak piszesz: warto zaryzyk...Kasiu - no widzisz, tak jak piszesz: warto zaryzykować :)IZABELAhttps://www.blogger.com/profile/09492667967446254932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-51905171556906207422012-08-27T08:29:09.520-05:002012-08-27T08:29:09.520-05:00No i upieczony z mąką krupczatką, a wszystko w tak...No i upieczony z mąką krupczatką, a wszystko w takich proporcjach:<br />150g mąki krupczatki<br />100g mąki żytniej 720<br />300g mąki pszennej<br />Zamiast słodu dałam zwykły cukier, a zaczyny miałam ponad 300g jak go zważyłam ale dałam cały, by reszta się nie zmarnowała a w smaku nie jest jakoś specialnie kwaśny za to mam piękny duży chlebuś. Czy zauważyłam jakieś różnice po dodaniu tej krupczatki? Narazie chlebek nie jest do końca wystygnięty ale chyba jest bardziej puszysty w środku. Jednym słowem warto czasem zaryzykować :) Pozdrawiam :) KasiaGotujemy codziennie odmienniehttps://www.blogger.com/profile/16701815014254444529noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-41314114160829799912012-06-21T11:11:24.218-05:002012-06-21T11:11:24.218-05:00Kasiu - no widzisz? a tak się obawiałaś :)Kasiu - no widzisz? a tak się obawiałaś :)IZABELAhttps://www.blogger.com/profile/09492667967446254932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-86664616856922354532012-06-20T14:11:18.485-05:002012-06-20T14:11:18.485-05:00Ach, boski chlebek, naprawdę! Takiego smaku chleba...Ach, boski chlebek, naprawdę! Takiego smaku chleba właśnie szukałam. Piekłam już sporo w poszukiwaniu tego idealnego smaku i znalazłam. Cieszę się że wyszło na tym moim pomylonym zaczynie :) Ściskam mocno KasiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-30934316581009646542012-06-20T07:53:08.572-05:002012-06-20T07:53:08.572-05:00Kasiu - nic się nie stało jeśli dokarmiłaś zakwas ...Kasiu - nic się nie stało jeśli dokarmiłaś zakwas inną mąką.A co do chlebka, to tez pewnie będzie ok :)IZABELAhttps://www.blogger.com/profile/09492667967446254932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-32083068005062810162012-06-19T14:27:22.254-05:002012-06-19T14:27:22.254-05:00nie wiem dlaczego zaczyn 130% wg proporcji co Pani...nie wiem dlaczego zaczyn 130% wg proporcji co Pani tu podałam pare postów wyżej zrobiłam na mące pszennej a pisze żytniego. Zakwas mam żytni razowy, mam nadzieje że wyjdzie wszystko tak jak ma być. Zobaczymy. A dodatkowo jeszcze chciałam zapytać bo dokarmiałam zakwas i miałam pod ręką właśnie tą mąkę pszenną i jej użyła zamiast razowe, jak już się zorientowałam to było za późno bo zakwas był nakarmiony. Na wszelki wypadek dałam mu jeszcze porcje standardowej żytniej razowej. Mam nadzieje że przez to mój zakwas się nie zepsuje i nie straci na mocy? Pozdrawiam Kasia :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-83292198439129974192012-06-08T12:58:58.672-05:002012-06-08T12:58:58.672-05:00Kasiu - zrób dokładnie tak jak piszesz a co do rog...Kasiu - zrób dokładnie tak jak piszesz a co do rogalików to polecam do weekendowej kawki :)IZABELAhttps://www.blogger.com/profile/09492667967446254932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-85615534098983999882012-06-07T13:44:14.586-05:002012-06-07T13:44:14.586-05:00dobrze myślę że ten zaczyn zostawić na noc do tego...dobrze myślę że ten zaczyn zostawić na noc do tego uaktywnienia? I do niego mąka żytnia jak dobrze rozumiem z przepisu? Biore się za hodowanie świeżego zakwasu a potem odrazu będę piec ten chlebuś. A w między czasie pewnie coś z drożdżami upieke :D kuszą mnie te rogaliki :) KasiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-89205263428986589962012-06-07T12:00:21.654-05:002012-06-07T12:00:21.654-05:00Kasiu - jeśli chcesz aby wyszedł ci chleb identycz...Kasiu - jeśli chcesz aby wyszedł ci chleb identyczny jak na zdjęciu to powinnaś trzymać się przepisu, czyli zastosować zaczyn o 130 % hydracji.Jeśli zastosujesz inny to chlebuś pewnie wyjdzie, tyle że nie będzie to ten identyczny "chleb polski".Przypominam: 130% hydracji oznacza, ze zaczyn robisz z 100g mąki i 130g wody oraz 2 łyżek aktywnego zakwasu. Po uaktywnieniu zaczynu do przygotowania tego chlebka bierzesz tylko 200g (tak jak pisze w przepisie), a resztę możesz użyć do następnego chleba :)IZABELAhttps://www.blogger.com/profile/09492667967446254932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-2252776763563845372012-06-07T07:43:34.253-05:002012-06-07T07:43:34.253-05:00Witam ponownie, tu Kasia :) Bardzo chcę zrobić ten...Witam ponownie, tu Kasia :) Bardzo chcę zrobić ten chlebek, ale za nic w świecie nie mogę zrozumieć tej hydracji, czytałam z linku przez Panią polecanego ale tam jest mowa o hydracji chleba np 60% cz 75% a tu w przpisie jest hydracja zakwasu 130%. Czy jest to aż tak istotne jaki ten zakwas będzie? Proszę o pomoc, pozdrawiam :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-16882573242945460192012-03-08T01:13:16.308-06:002012-03-08T01:13:16.308-06:00A więc życzę smacznego :)A więc życzę smacznego :)IZABELAhttps://www.blogger.com/profile/09492667967446254932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-5414835615983987172012-03-07T18:02:27.917-06:002012-03-07T18:02:27.917-06:00ja też na obczyźnie tęsknie za polskim prawdziwym ...ja też na obczyźnie tęsknie za polskim prawdziwym chlebkiem i z racji tego robię zakwas a potem ten chlebek! pychotaKuchniaAgatkihttps://www.blogger.com/profile/15211643276629502425noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-35970339039043650842012-02-11T09:07:41.066-06:002012-02-11T09:07:41.066-06:00Aniu - życzę powodzenia i pisz o swoich wypiekach ...Aniu - życzę powodzenia i pisz o swoich wypiekach :)IZABELAhttps://www.blogger.com/profile/09492667967446254932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-286836114595212342012-02-10T04:11:42.613-06:002012-02-10T04:11:42.613-06:00Chyba znalazłam swój chlebowy blog. Ucze się dopie...Chyba znalazłam swój chlebowy blog. Ucze się dopiero piec chleby, więc często będę tu zaglądac. Pozdrawiam AniaMad Forkhttps://www.blogger.com/profile/02569708341973190575noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-4052486125534340982011-10-04T12:07:06.688-05:002011-10-04T12:07:06.688-05:00Gocha - dzięki :)Gocha - dzięki :)IZABELAhttps://www.blogger.com/profile/09492667967446254932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-34503590069057255902011-10-03T06:49:45.941-05:002011-10-03T06:49:45.941-05:00Łał pięknie wygląda :) aż pachnie z monitora :)
j...Łał pięknie wygląda :) aż pachnie z monitora :)<br /><br />jesień idzie bo u mnie dziś wietrznie i pochmurnoGochahttps://www.blogger.com/profile/14645386598998197974noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-83349660394937685042009-12-15T07:58:23.122-06:002009-12-15T07:58:23.122-06:00Krááááááááááásny chlebík a určite aj chutný!!! ...Krááááááááááásny chlebík a určite aj chutný!!! Určite vyskúšam!!! Ďakujem za recept!JanulaChttps://www.blogger.com/profile/13104267375188973622noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-9695384011284532262009-12-14T12:49:17.643-06:002009-12-14T12:49:17.643-06:00ależ ładny bochenek....pozdrawiamależ ładny bochenek....pozdrawiamreve82https://www.blogger.com/profile/14516514422308688410noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-35057883812044505872009-12-14T11:19:29.535-06:002009-12-14T11:19:29.535-06:00Kass - jestem, jestem i dziękuję :)
Tatter - oj ja...Kass - jestem, jestem i dziękuję :)<br />Tatter - oj jak miło to przeczytać szczególnie od Ciebie :) Dzięki!IZABELAhttps://www.blogger.com/profile/09492667967446254932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-63027064529498020192009-12-14T08:11:08.585-06:002009-12-14T08:11:08.585-06:00Wyglada rewelacyjnie! Wnetrze cudowne wrecz :DWyglada rewelacyjnie! Wnetrze cudowne wrecz :DTatterhttps://www.blogger.com/profile/17607712445910048839noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-87181661026317212112009-12-14T05:45:39.899-06:002009-12-14T05:45:39.899-06:00Izo dawno Cię nie było, fajnie ze jesteś i że piec...Izo dawno Cię nie było, fajnie ze jesteś i że pieczesz pyszne chlebki, ten wygląda rewelacyjnie, piękny w srodku i skórka jaką lubię...pycha!kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.com