tag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post6355801027712519837..comments2024-03-19T23:47:12.296-06:00Comments on CHLEB I INNE PRZEPISY: 113-STARODAWNY ZIEMNIACZANY CHLEBIZABELAhttp://www.blogger.com/profile/09492667967446254932noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-19483289457185435842014-11-16T16:29:17.025-06:002014-11-16T16:29:17.025-06:00Ppiotr - zmiany są dobre i najważniejsze że chleb ...Ppiotr - zmiany są dobre i najważniejsze że chleb wychodzi i smakuje :)IZABELAhttps://www.blogger.com/profile/09492667967446254932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-46362921218189962052014-11-11T09:20:22.271-06:002014-11-11T09:20:22.271-06:00A ja ten cup potraktowałem właśnie jako szklanka i...A ja ten cup potraktowałem właśnie jako szklanka i jakoś mi to przypasowało :-) Już piąty raz piekę ten chleb tyle, że go nieco zmodyfikowałem na własne potrzeby, po prostu dwie szklanki(cup)mąki zmieniłem na żytnią i zamiast 6-6i 1/2 pszennej daję 4 i pół szklanki pszennej (daję jaką akurat mam, mieszam nawet z tortową)i 2 szklanki mąki żytniej, wszystko inne pozostawiam jak w przepisie i wychodzi mi przepyszny chlebuś pszenno-żytni niech się sklepowy chowa,mniam, duży półtorakilowy znika w dwa dni. A nigdy wcześniej chleba nie piekłem. Dzięki Izuniu za umieszczenie przepisu, pozdrawiamppiotr....https://www.blogger.com/profile/05615301503502213569noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-5160094644237427052009-04-12T04:36:00.000-05:002009-04-12T04:36:00.000-05:00Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt !Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt !Agathahttps://www.blogger.com/profile/02496533039474517706noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-89611863814020671672009-03-23T22:23:00.000-06:002009-03-23T22:23:00.000-06:00Ewo - piekac w piekarniku bez foremki duzo zalezy ...Ewo - piekac w piekarniku bez foremki duzo zalezy od jakosci maki (powinna byc chlebowa,czyli ta z wieksza zawartoscia bialka),ciasto powinno byc dobrze odgazowane i uformowane i powinno dobrze wyrosnac zanim go upieczemy.Jesli te 3 punkty beda spelnione,chlebus nie moze sie nie udac :)IZABELAhttps://www.blogger.com/profile/09492667967446254932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-55246706789147957152009-03-22T12:50:00.000-06:002009-03-22T12:50:00.000-06:00Droga Izo! Strasznie narobiłam sobie apetytu na Tw...Droga Izo! Strasznie narobiłam sobie apetytu na Twoj piekny chlebuś. jeszcze nigdy nie robiłam nic na zakwasie, eksperymentuję za to coraz wymyslniej z chlebami z maszyny. Czasem ostatnio tylko wyrabiam je w maszynie a piekę w piekarniku, ale nigdy ten z piekarnika nie wychodzi tak puszysty jak chleb zrobiony od poczatku do konca w maszynie. Co może byc tego powodem? Chciałabym zrobic ten chlkeb, ale boję sie, że znów nie wyrosnie w piekarniku i brzydko popęka :(Ewahttps://www.blogger.com/profile/02141032976867053794noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-51625766668875905252009-03-17T04:28:00.000-06:002009-03-17T04:28:00.000-06:00Jak napisalalm na poczatku postu: przepis pochodzi...Jak napisalalm na poczatku postu: przepis pochodzi z ksiazki ktora zostala napisana w jezyku angielskim.Celowo nie tlumacze cup czyli szklanka,poniewaz amerykanski cup nie rowna sie szklance (co wyjasnilam w nawiasie) i mogloby to wprowadzic piekacego w blad,a co za tym idzie zniweczyc caly przepis.Zawsze wyjasniam ze 1 cup = 240 ml i jak do tej pory nikt nie mial z tym problemu :) Zycze udanych wypiekow!IZABELAhttps://www.blogger.com/profile/09492667967446254932noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-75195961213168266042009-03-16T14:00:00.000-06:002009-03-16T14:00:00.000-06:00Chleb wygląda bardzo apetycznie. Nierozumien tylko...Chleb wygląda bardzo apetycznie. Nierozumien tylko jednego, jeśli przepis jest w języku polskim to chyba całość brzmiała by bardziej "normalnie" i zrozumiale gdyby wszystko było w języku polskim. Chodzi mi o te "CUPS" może tylko ja mam takie wrażenie, ale wydaje sie to trochę śmieszne, że piszesz całą treśc po polsku a tu nagle ni z gruchy ni z pieteruchy te... cups. Strasznie to dezorientuje a przecież w przepisie powinno być wszystko jasne. Zastanawiam się czy nie lepiej napisać po prostu SZKLANKA?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-56101202810610503532009-03-11T02:36:00.000-06:002009-03-11T02:36:00.000-06:00Izuniu, uroczy chlebuś, wygląda na mięciutki i zap...Izuniu, uroczy chlebuś, wygląda na mięciutki i zapewne taki jest :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4998164114048902104.post-44082545492877849142009-03-10T07:01:00.000-06:002009-03-10T07:01:00.000-06:00słoneczny ma kolor i nawet promyki na skórce:-)słoneczny ma kolor <BR/>i nawet promyki na skórce:-)asiejahttps://www.blogger.com/profile/10050718531838242903noreply@blogger.com