Bardzo dobre bułeczki ze stronki www.cincin.cc od Tatter.Ich dużym plusem obok smaku jest dluga świeżość.
Polecam!
Składniki:
* 2 jajka
* 200 ml mleka
* 450 g mąki pszennej chlebowej
* 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
* 1 łyżeczka cukru
* 100 g miękkiego masła
* 1 łyżeczka susz. drożdży
* kilka łyżeczek mleka do smarowania oraz mak lub sezam do posypania
Wszystko zarobić w maszynie, ręcznie lub w mikserze.Odstawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi objetość podzielić na 15 równych części.Przykryć lekko naoliwioną folią aby nie wyschły i formować podłużne bułeczki.Ukladać na blasze i pozostawić do wyrośnięcia.Przed włożeniem do pieca wierzchy smarować mlekiem i posypać makiem lub sezamem.Piec 15-18 minut w 220'C.
Składniki:
* 2 jajka
* 200 ml mleka
* 450 g mąki pszennej chlebowej
* 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
* 1 łyżeczka cukru
* 100 g miękkiego masła
* 1 łyżeczka susz. drożdży
* kilka łyżeczek mleka do smarowania oraz mak lub sezam do posypania
Wszystko zarobić w maszynie, ręcznie lub w mikserze.Odstawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi objetość podzielić na 15 równych części.Przykryć lekko naoliwioną folią aby nie wyschły i formować podłużne bułeczki.Ukladać na blasze i pozostawić do wyrośnięcia.Przed włożeniem do pieca wierzchy smarować mlekiem i posypać makiem lub sezamem.Piec 15-18 minut w 220'C.
3 komentarze:
Iza, buleczki w Twoi "wydaniu" prezentuja sie rewelacyjnie. Udalo Ci sie sprawdzic jak dlugo pozostaja swize? Ja, niestety, nie mialam jeszcze okazji ;D
Dzieki Tatter - te buleczki to Twoja zasluga.A co do swiezosci to pyszne byly na drugi dzien na sniadanie i wtedy tez znikly.Podkreslilam te swiezosc,poniewaz sama napewno wiesz ze pieczywo drozdzowe najsmaczniejsze jest jednak w dniu pieczenia :)
Piękne, patrząc na Twoje, zaraziłam się nieuleczalna chorobą "bułkową" zwaną :) Dobrze, że moje dzieciaki lubią, bo musiałabym chyba je sprzedawać :)
Prześlij komentarz