Chlebuś smaczny, tylko jak dla mnie troszkę za kwaśny.Następnym razem zmniejszę ilość zakwasu i będzie ok.Przepis wzięty z forum cincin.cc od Syso.
Składniki:
* 1/2 szkl. zakwasu ( ja proponuję 1/3 szkl.), (1 szkl.=250 ml)
* 1 szkl. wody
* 1 łyżeczka soli (ja dałam 1 i 1/2)
* 500 g mąki np. 300 g pszennej chlebowej + 100 g pszennej razowej + 100 g żytniej (u mnie żytnia była ciemna stąd taki kolor chleba)
* 1 dkg świeżych drożdży
Ciasto bez problemu można zrobić w maszynie, za pomocą miksera lub ręcznie, pamietając o uprzednim rozrobieniu drożdży.Ja zagiotłam w mikserze, a gdy podrosło (dosyć szybko) wsadziłam do keksowej foremki.Przed samym pieczeniem posmarowałam roztrzepanym jajkiem.Piekłam w 190'C przez 40 minut.
5 komentarzy:
Ja bardzo lubię kwaskowate 'konkretne' chleby, chociaż czasem lubię także bułkę drożdżową, a ten chlebuś bardzo mi się podoba...Pozdrawiam.
Pyszny chlebek! Dałam 1/2szkl zakwasu ale moja szklanka to 200ml. Wyrastał sobie w koszyczku. Przepis z którego będę często korzystać. Tutaj link do zdjęcia mojego chlebka http://img.photobucket.com/albums/v661/blackrose4u/DSC01413.jpg Dzisiaj wieczorem zarobie kolejny chlebek ale z innego przepisu. Pozdrawiam Kasia
Kasiu - chlebuś piękny :)
Chleb upieczony po raz drugi z tego przepisu, ale stworzyłam zupełnie coś innego, bo dałam mąkę razową pszenną, Lubelli 3 zboża i graham. Nie wiem w jakich proporcajch, bo sypałam na oko na wadze do 500g, ale wyszło pysznie. Dałam 1/2 łyżeczki drożdży instant, a chleb rósł najpierw godzinę misce a potem 4.5h w koszyczku. Pozdrawiam :)
Kasiu - cieszę się :) czy zobaczę go na twoim blogu?
Prześlij komentarz