U mnie wyszła raczej grubsza niż dłuższa, ale to wina żle dobranej foremki.Nie dociekając jednak kształtu muszę przyznać że bułeczka jest baaaardzo smaczna.To taka bułka w kromkowym wydaniu :) Przepis pochodzi ze stronki www.smakiiaromaty.blogspot.com od Kass, która jest bardzo częstym gościem na moim blogu z czego się bardzo cieszę.
Składniki na 3 keksówki:
* 1 kg mąki pszennej 850
* 1/2 kg mąki tortowej
Obydwie te mąki zastąpiłam pszenną chlebową.
* 8 dkg swieżych drożdży
* 2 szkl. ciepłej wody ( 1 szkl.=250 ml), (ja musiałam dolać jeszcze 100 ml)
* 1 szkl. ciepłego mleka
* 1 jajko
* 1/3 szkl. oleju słonecznikowego
* 1 łyżka cukru
* 2 łyżki soli morskiej
Na początek rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i dodać cukier.Gdy podrosną wlać do maszyny lub miski od robota i dodać pozostałe składniki.Wyrabiać około 10 minut.Odstawić do wyrośnięcia na 1-1i 1/2 godziny.Odgazować 2 razy.Ciasto podzielić na 3 części, rozciągnąć lub rozwałkować na prostokąt i zwinać w rulon.Włożyć do keksówek, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.Posmarować rozmąconym jajkiem z 1 łyżką mleka, ponacinać i posypać np. makiem lub sezamem.Piekarnik nagrzać do 200'C i piec w nim bułki przez około 35 minut.
7 komentarzy:
Wygląda smaczniutko, równiutko, pięknie!:)
Izunia, piękna ta bułka :), i na pewno smaczna
Co tu dużo mówić, piękna!
Wygląda bardzo smacznie :)
Dzieki dziewczyny :) Nastepnym razem zrobie w dluzszej i wazszej foremce :)
Wygląda na bardzo mięciutką, do tego serek domowy ze szczypiorkiem i śniadanie gotowe ;)
Danusiu - do tego Twoj serek :) ale bysmy sobie uczte urzadzily: swieze pieczywko i swiezy swojski serek!
Prześlij komentarz