Babsy to taki rodzaj smacznych kwadratowych bułeczek.Przepis znaleziony na stronie mycuisine.blox.pl.
Skladniki:
* 680 g mąki pszennej
* 1 łyżka soli morskiej
* 15 g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 430 ml letniego mleka
* 60 g smalcu
Do miski wsypać mąke, sól i pokrojony wcześniej drobno smalec.Rozetrzeć palcami.W drugiej misce rozetrzeć drożdże, cukier i 2 yzżki mleka.Po wyrośnięciu dodać do mąki i wyrabiać dodając stopniowo mleka (ok. 10 minut).Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Potem najprościej rozwałkować ciasto na wielkość blachy, włożyć do niej ciasto i pokroić nożem na 12 kwadratów.Wierzch posmarować mlekiem, posypać mąką przez sitko, ostrożnie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Piec w 210'C na złoty kolor.
20 komentarzy:
jak one apetycznie wygladaja!!!
Iza...bardzo ładne bułeczki...no i mało pracochłonne, muszę upiec!
Boskie! z pewnością upiekę przy najbliższej okazji :)
właśnie szukałam przepisu na fajny chlebek, ale chyba jednak zdecyduję się na te bułeczki, wyglądają przepysznie
Aż mi ślinka cieknie.....wogóle wszystkie przepisy rewelacja
Dzieki :)
Witam, mam pytanko: czy te bułeczki można upiec w wersji słodkiej i z nadzieniem? Z góry dziękuję.
Ten rodzaj ciasta ze smalcem i sposob krojenia surowego ciasta raczej nie nadaja sie do nadziewania.
Naprawdę bardzo smaczne bułeczki. Na pewno upiekę je jeszcze niejeden raz. Tylko wg mnie troszeczke za słone... Pozdrawiam! Annie
Ilość soli zawsze można zredukować.Może były za słone bo miałaś miałką sól?Sól morska powinna być gruboziarnista :)
Witam,
to jest ilość na taką dużą blachę na ciasto??
Izabelo - tak, to jest na taką dużą blachę jak na ciasto :)
Wypróbowałam już kilka przepisów z tego blogu i w końcu postanowiłam podzielić się moją opinią. Wszystko jest smaczne a te babsy to po prostu "niebo w gębie" ! Za każdym razem korzystam z innego przepisu i jeszcze się nie zawiodłam.
Do anonimowej osoby - bardzo miło to czytać, dzięki :)
Izo ! to ja Maliniaczki prosto z Japonii pisze ze KOCHAM TOWJ BLOG! korzystam z niego bardzo czesto jest napisany zrozumiale i bardzo przejrzyscie chwale Cie juz na calym swiecie ! Dzialaj czekam na nastepne przepisy ! Kochana napisz mi czy te buleczki Baibasy ktore wygladaja przeuroczo mozna zrobic na innym tluszczu bo tu u nas nie ma smalcu :) Pozdrawiami czekam na odpowiedz!
Witam własnie upiekłam te bułeczki i od razu piszę że są wspaniałe jak dotąd robiłam z różnych przepisów ale żaden nie umywa się do tego .Diękuję i pozdrawiam Janka
Maliniaczki - jakie miłe słowa :) Niestety nigdy do tego przepisu nie używałam innego tłuszczu, ale proponuję abyś poszukała coś podobnego i wypróbowała.( Sorry że nie odpisywałam tak długo, ale nie było mnie w Chicago a do komputera nie miałam dostępu).
Janko - dziękuję za miłe słowa :)
Izo,to jest najlepszy przepis na bulki.Rodzinka jak sie dobrala do nich to zniknely wszystkie i nastepnego dnia pieklam je ponownie zmieniajac im tylko ksztalt, posypujac roznymi ziarnami by sie upewnic jak tym razem zareaguja..tak samo szybko znikly :-)."Zarazilas"mnie w dobrym tego slowa znaczeniu pasja pieczenia wiec wymyslam ..tak wiec zamias oleju dodalam olej kokosowy ( do zdobycia w sklepie ze zdrowa zywnoscia, uzywam rowniez do mies i co moze sie wydac dziwne jako naturalny kosmetyk dla corki ktora ma Atopowe Zapalenie Skory do wcierania w skore, odzywke do wlosow- dziala fantastycznie ).Dziekuje za super przepis, czekam na nastepne przepisy bulek sniadaniowych i nie tylko, pozdrawiam serdecznie.Agata
Agato - przepraszam że odpisuję po tak długim czasie :) Cieszę się że bułki smakują a ten olej kokosowy to pewnie też wypróbuję :)
Prześlij komentarz