To bardzo smaczny i dzięki zawartości mleka delikatny chlebuś.Przepis pochodzi ze stronki www.arabeskawaniliowa.blogspot.com
Składniki:
* 400 g mąki pszennej chlebowej
* 1 szkl. mleka (1 szkl.=250 ml)
* 2 i 1/2 dkg swieżych drożdży (lub 1 op. suszonych)
* 1 czubata łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki cukru
Najpierw rozpuścić drożdże w 1/2 szklanki ciepłego mleka z cukrem, dodać troszkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Do wyrośniętych drożdży dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wyrobić ręcznie, w automacie lub mikserem.Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.Zagnieść i uformować podłużny bochenek (u mnie okrągły).Ponownie zostawić do wyrośnięcia.Przed samym pieczeniem ponacinać i włożyć do pieca nagrzanego do 200'C na 35 minut.
14 komentarzy:
Rewelacyjne wypieki bede częstym gosciem,pozdrawiam Gabi
Gabi - zawsze zapraszam,a i ja muszę poczytać twój blog, bo smaczne rzeczy tam zauważyłam :)
prosze podac mi maka chlebowa jaki ma typ i czy jest jeden czy tez kilka,czesto w pani super przepisach pojawia sie maka chlebowa ,a ja nie mam pojecia o jaki typ chodzi,dziekuje
Kwiatuszek123 - nie podaje nigdy typu z jednej podstawowej przyczyny: mieszkam w Chicago, używam amerykańskich mąk a te nie mają tak jak w Polsce typów.Mąka chlebowa (tak właśnie pisze na opakowaniu które kupuję) to zwykła biała pszenna mąka,tylko o podwyższonej ilości białka.W mojej jest 12g białka (protein) na 100 g mąki.Większa ilość białka daje to że ciasto lepiej rosnie, ma lepsza konsystencje po upieczeniu i surowe ciasto jest lepsze w formowaniu (nie rozpłaszcza się).
Witam.Izo,jakich foremek uzywasz do pieczenia w piekarniku?czy to sa zwykle foremki do keksow,wiklinowe koszyczki(chleb owalny)czy moze kladziesz chleb bezposredno na plaska blache?ja kiedys polozylam bezposrednio na blache i wyszedl mi lekko plaski :))Pozdrawiam z Londynu.P.S.Twoja strona jest fantastyczna-zakochalam sie w niej!!!
Koszyczków niestety nie posiadam,więc owalny chleb kładę bezpośrednio na płaskiej blasze.Jeśli jest z dobrej chlebowej mąki,dobrze uformowany oraz ma dobrą konsystencję to nie powinien być płaski.Okrągłe chlebusie trzymam na czas rośnięcia np. w miskach (szklanych, plastikowych itp).Keksówki do pieczenia mam teflonowe,szklane i silikonowe,ale najczęściej używam tych dwóch pierwszych.
Dziękuję za baaardzo miłe słowa i również pozdrawiam :)
Pani wreszcie zdecyduje czy pół szklanki mleka czy jedna! na tą ilość mąki co pani podała to nawet 1 szklanka mleka to za mało!!!
Trzeba czytać ze zrozumieniem: wszystkiego mleka należy dać 1 szkl. ale dro zd ze rozpuścić w połowie i to wszystko
Od 3 miesięcy piekę sam chleby mam jednak problem ze skórką, która jest gruba i twarda.gdzie tkwi błąd? Liczę na szczere odpowiedzi. Jacek
Jacku - gruba i twarda skórka może być efektem zbyt długiego pieczenia i zbyt twardego ciasta.
Dziękuję za odpowiedź lecz ciągle nie czuje się do końca usatysfakcjonowany. Piekę tyle czasu ile podają przepisy, a mimo wszystko skóra jest gruba. Ciasto jest rzeczywiście dość gęste, lecz gdzieś przeczytałem żeby nie dodawać zbyt dużej ilości wody. Jaka powinna być konsystencja ciasta chlebowego razowego. Pozdrawiam Jacek
http://www.facebook.com/#!/chlebzpiekarni
Pięknie wyrósł chlebek, jest przepyszny. Jeśli chodzi o grubość skórki, to bez problemu tego się można obejść piekąc chleb w tzw. garnku rzymskim. Stosuję i zawsze wychodzi pięknie !!!
Monia - jeśli chodzi o garnek rzymski, to jest to super wynalazek do pieczenia chlebków i nie tylko :)
Prześlij komentarz