PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

30 sty 2009

102-CZESKI WIEJSKI CHLEB (zitni chleba)


No i mamy "TYDZIEŃ KUCHNI CZESKIEJ".
Moja propozycja to bardzo dobry chleb mieszany.Przepis jako pierwsza podała na swojej stronie Mirabbelka, ale został on troszkę zmodyfikowany przez Syso (www.cincin.cc) i właśnie taka forma odpowiada mi lepiej, ponieważ skraca czas przygotowania a chlebek nie różni się moim zdaniem niczym od tego z autentycznego przepisu.
Polecam!

Składniki:

* 150 g aktywnego zakwasu żytniego
* 300 g letniej wody
* 400 g mąki pszennej chlebowej
* 100 g mąki żytniej jasnej
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka drożdży suszonych

Ze wszystkich składników wyrabiamy ręcznie, maszynowo lub w mikserze gładkie ciasto.Używając miksera KitchenAid możemy to zrobić na 4 biegu przez 7-8 minut.Ciasto ma być dosyć lużne i lepkie.Nakrywamy folią i pozostawiamy na 10 minut.Ponownie wyrabiamy przez około 5 minut.Zostawiamy przykryte na 2-2 i 1/2 godziny.Po tym czasie przekładamy do keksówki (u mnie wyszły 3 małe foremki), przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.Piec nagrzewamy do 240'C i pieczemy przez 40-50 minut .Moje chlebki szybko zaczęły się rumienić i po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 190'C.Ciasto można też włożyć do zimnego piekarnika, ale wtedy pieczemy całą 1 godzinę.




18 komentarzy:

Majana pisze...

Jaki piękny chlebuś! Zjadłabym kawałeczek , taką kromeczkę :) Pycha!

IZABELA pisze...

Dzieki Majana :)

Anonimowy pisze...

Miałam wziąć udział w tej akcji, znów mi przeleciała koło nosa. Chlebuś znakomity, Izuniu :)

IZABELA pisze...

Danusiu - akcja sie dopiero zaczela wczoraj i jest do piatku.Bez problemu mozesz sie jeszcze dopisac :)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

też zrobiłam ten chlebek :) jednak w tej wydłużonej wersji ;)

czy mozesz podać mi link do skróconej?

IZABELA pisze...

Aga-aa, skrocona wersja Syso to dokladnie ta ktora ja tu opisalam.

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

jak to pisałam była lekko zaspana i dopiero jak nacisnęłam enter uświadomiłam sobie, że przecież Ty podałaś tą skróconą wersję ;)

Pinos pisze...

Ależ kuszący wypiek... gratuluję. Zeżarłabym od razu cały ;o)

IZABELA pisze...

Pinos - Dzieki i polecam :)

Grzegorz pisze...

Wyśmienity!!! To był mój pierwszy chleb upieczony przeze mnie i to tak wogole ,,, mój syn powiedział Tato jesteś wielki ;))) cale mieszkanie w okruszkach;-)

IZABELA pisze...

Grzegorzu - ciesze sie i namawiam do wyprobowania innych przepisow :)

Renia pisze...

Ciesze sie bardzo ze w koncu znalazlam strone na ktorej dokladnie opisane jest od poczatku do konca jak upiec smaczny polski chleb, ktory wyglada wysmienicie.
Z checia bym go teraz sprobowala.

Anonimowy pisze...

czy można wyrabiać go w maszynie do chleba

Anonimowy pisze...

A mi nie wyrósł:( Szkoda bo w smaku dobry. Może się jeszcze raz skuszę?
Pozdrawiam Pani Izo:)

IZABELA pisze...

Dziwne że nie wyrósł,tym bardziej że dodawane są tu drożdże :/ Robiłam go kilkanaście razy i było wszystko w porządku.

Anonimowy pisze...

właśnie rośnie!!!!!!!

IZABELA pisze...

No to czekamy na efekt końcowy :)

Gotujemy codziennie odmiennie pisze...

Chlebek upieczony, można go zobaczyć u mnie na blogu :) Pyszności!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails