No i mamy "TYDZIEŃ KUCHNI CZESKIEJ".
Moja propozycja to bardzo dobry chleb mieszany.Przepis jako pierwsza podała na swojej stronie Mirabbelka, ale został on troszkę zmodyfikowany przez Syso (www.cincin.cc) i właśnie taka forma odpowiada mi lepiej, ponieważ skraca czas przygotowania a chlebek nie różni się moim zdaniem niczym od tego z autentycznego przepisu.
Polecam!
Składniki:
* 150 g aktywnego zakwasu żytniego
* 300 g letniej wody
* 400 g mąki pszennej chlebowej
* 100 g mąki żytniej jasnej
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka drożdży suszonych
Ze wszystkich składników wyrabiamy ręcznie, maszynowo lub w mikserze gładkie ciasto.Używając miksera KitchenAid możemy to zrobić na 4 biegu przez 7-8 minut.Ciasto ma być dosyć lużne i lepkie.Nakrywamy folią i pozostawiamy na 10 minut.Ponownie wyrabiamy przez około 5 minut.Zostawiamy przykryte na 2-2 i 1/2 godziny.Po tym czasie przekładamy do keksówki (u mnie wyszły 3 małe foremki), przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.Piec nagrzewamy do 240'C i pieczemy przez 40-50 minut .Moje chlebki szybko zaczęły się rumienić i po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 190'C.Ciasto można też włożyć do zimnego piekarnika, ale wtedy pieczemy całą 1 godzinę.
Moja propozycja to bardzo dobry chleb mieszany.Przepis jako pierwsza podała na swojej stronie Mirabbelka, ale został on troszkę zmodyfikowany przez Syso (www.cincin.cc) i właśnie taka forma odpowiada mi lepiej, ponieważ skraca czas przygotowania a chlebek nie różni się moim zdaniem niczym od tego z autentycznego przepisu.
Polecam!
Składniki:
* 150 g aktywnego zakwasu żytniego
* 300 g letniej wody
* 400 g mąki pszennej chlebowej
* 100 g mąki żytniej jasnej
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka drożdży suszonych
Ze wszystkich składników wyrabiamy ręcznie, maszynowo lub w mikserze gładkie ciasto.Używając miksera KitchenAid możemy to zrobić na 4 biegu przez 7-8 minut.Ciasto ma być dosyć lużne i lepkie.Nakrywamy folią i pozostawiamy na 10 minut.Ponownie wyrabiamy przez około 5 minut.Zostawiamy przykryte na 2-2 i 1/2 godziny.Po tym czasie przekładamy do keksówki (u mnie wyszły 3 małe foremki), przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.Piec nagrzewamy do 240'C i pieczemy przez 40-50 minut .Moje chlebki szybko zaczęły się rumienić i po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 190'C.Ciasto można też włożyć do zimnego piekarnika, ale wtedy pieczemy całą 1 godzinę.
18 komentarzy:
Jaki piękny chlebuś! Zjadłabym kawałeczek , taką kromeczkę :) Pycha!
Dzieki Majana :)
Miałam wziąć udział w tej akcji, znów mi przeleciała koło nosa. Chlebuś znakomity, Izuniu :)
Danusiu - akcja sie dopiero zaczela wczoraj i jest do piatku.Bez problemu mozesz sie jeszcze dopisac :)
też zrobiłam ten chlebek :) jednak w tej wydłużonej wersji ;)
czy mozesz podać mi link do skróconej?
Aga-aa, skrocona wersja Syso to dokladnie ta ktora ja tu opisalam.
jak to pisałam była lekko zaspana i dopiero jak nacisnęłam enter uświadomiłam sobie, że przecież Ty podałaś tą skróconą wersję ;)
Ależ kuszący wypiek... gratuluję. Zeżarłabym od razu cały ;o)
Pinos - Dzieki i polecam :)
Wyśmienity!!! To był mój pierwszy chleb upieczony przeze mnie i to tak wogole ,,, mój syn powiedział Tato jesteś wielki ;))) cale mieszkanie w okruszkach;-)
Grzegorzu - ciesze sie i namawiam do wyprobowania innych przepisow :)
Ciesze sie bardzo ze w koncu znalazlam strone na ktorej dokladnie opisane jest od poczatku do konca jak upiec smaczny polski chleb, ktory wyglada wysmienicie.
Z checia bym go teraz sprobowala.
czy można wyrabiać go w maszynie do chleba
A mi nie wyrósł:( Szkoda bo w smaku dobry. Może się jeszcze raz skuszę?
Pozdrawiam Pani Izo:)
Dziwne że nie wyrósł,tym bardziej że dodawane są tu drożdże :/ Robiłam go kilkanaście razy i było wszystko w porządku.
właśnie rośnie!!!!!!!
No to czekamy na efekt końcowy :)
Chlebek upieczony, można go zobaczyć u mnie na blogu :) Pyszności!
Prześlij komentarz