Bułeczki "sobotnie" bo dziś je piekłam pierwszy raz, a "Izy" bo to taki mój spontaniczny wytwór.Wyszły naprawdę baaaardzo smaczne.Są bardzo wyrośnięte i bardzo sprężyste, a zapach z piekarnika aż przyciągnął całą moją rodzinkę do kuchni :)
Gorąco polecam!
Składniki na 18 dużych bułek:
* 1 op. suszonych drożdży lub 4 dkg świeżych
* 1/4 cup letniej wody (1 cup=240 ml)
* 1 i 3/4 cup ciepłego mleka
* 5 płaskich łyżek masła
* 1 duże jajko
* 2 łyżki cukru
* 3/4 płaskiej łyżki soli
* 6 cups mąki chlebowej
Jeśli drożdże mamy suszone to wsypujemy do wody, mieszamy i odstawiamy na około 5 minut.Jeśli świeże, to mieszamy z wodą dodając około 2-3 łyżeczek mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.Ciasto możemy zarobić ręcznie, w maszynie lub mikserem.Ja zarobiłam w KitchenAid.Do miski wlewamy ciepłe mleko, rozpuszczone przestudzone masło, rozbełtane jajko, drożdże, cukier i 1 cup mąki.Mieszamy na małych obrotach.Wsypujemy sól i dosypujemy po trochu resztę mąki zagniatając ciasto około 8 minut na 2 biegu.Po tym czasie wsadzamy ciasto do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Dzielimy na 18 równych części i formujemy okrągłe bułeczki.Układamy na blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.Bułeczki można czymś posmarować, ale niekoniecznie.Moje nie były niczym smarowane.Pieczemy w 190'C przez 20-25 minut.
32 komentarze:
Wygląd tych bułeczek spowodował u mnie natychmiastowy , głodowy ścisk żołądka. I ślinkę przełykam raz po raz. Po prostu są piękne, cudownie rumiane, puchate i..... już sama nie wiem co napisac, bo jestem pod ogromnym ich wrażeniem
Apetyczne bułeczki i jak pięknie wypieczone!:)
Polecam dziewczyny,polecam!
Piękne bułeczki,Izuniu :)
jakie idealne te bułeczki! :-)
wspaniały blog, niesamowity życzę dalszych sukcesów kulinarnych.TO MÓJ BLOG W PORÓWNANIU DO TWOJEGO to "pikuś" ciepło pozdrawiam....
'
Bułeczki są wspaniałe pozdrawiam
Dziekuje Olu :)
Bardzo spodobaly mi sie te buleczki, ale niestety nie wiem czy je zrobie bo mieszkam w Niemczech i nie potrafie znalezc tu maki chlebowej. Czy moge ja zastapic maka pszenna?
Jakie skladniki zawiera maka chlebowa i czym sie rozni od zwyklej? Z gory dziekuje za odpowiedz:)
Maka chlebowa to maka pszenna,tylko o wiekszej zawartosci bialka (protein).Powinna ona zawierac ok.12 g bialka na 100 g maki.Powinno to pisac na opakowaniu :) Wiem ze taka make napewno mozna kupic bez problemu w Niemczech :)
Witam upiekłam te bułeczki i wyszły pyszne, domownicy czekają na powtórke ale myśle że teraz zrobię coś innego. Masz wspaniały blog i często tu zaglądam bo i często piekę w domu chlebki lub bułeczki.No i przepisy masz cudowne że zawsze wszystko udaje się.Dziękuje za wszystko i pozdrawiam
Annaturek81 - bardzo sie ciesze ze smakowaly,polecam jeszcze wiele innych i zawsze zapraszam na moj blog :)
bulki nawet nawet , ale zastanawiam sie czy ciasto powinno byc tak rzadkie jak moje , z trudem je uformowalam
Ciasto nie powinno być rzadkie.Może mąka była bardzo wilgotna?
Buleczki sa cudne, ale nie wiem ile dac maki. 6 cups to ile? Tzn 240 ml x6 tej maki? Prosilabym o gramy. Dziekuje!!!
Poza tym od jakiegos czasu czytam twoj pamietnik odchudzania i inne - jestem fanka! pozdrawiam serdecznie!
Amerykański cup to 240 ml (napisałam wyżej przy wodzie).Celowo nie piszę wagi bo może ona być bardzo różna w zależności od tego czy mąka jest sucha czy wilgotna.Przy 6 cups mogłaby wyjść spora różnica i wtedy mógłby ktoś pomyśleć że przepis jest zły.Proponuję więc jednak odmierzyć tę mąkę cupsami (szklankami) :)
super. wczoraj zrobiłem pierwszy raz w życiu. Skorzystałem z tego przepisu, naprawdę wspaniałe. Jedyna modyfikacja w przyszłości, to odrobinę mniej składników, aby wyszło 16 średnich (ok. 80 g ciasta/szt.), będą leżały luźniej na blasze. Pozdrawiam
Onufry - bardzo dziękuję za miłe słowa :) Życzę dalszych wspaniałych wypieków!
Zrobiłam bułeczki wg Twojego przepisu i są to najlepsze jakie do tej pory piekłam! Są przepyszne, delikatne i puszyste:)
Aga - dziękuję :)
witam jakiej wielkości opakowania suszonych drozdzy Pani używa?(ja mam 7g dr.oetcer)
witam
czy koniecznie musi być mąka chlebowa czy moze być zwykła pszenna?
Do anonimowej osoby - może być mąka zwykła pszenna, ale ciasto może się wtedy troszkę różnić konsystencją.
Do anonimowej osoby - ja też używam drożdży w 7 gramowych opakowaniach.
a jakiej firmy mąki chlebowej? Pani uzywa
Do anonimowej osoby - mąkę chlebową używam bardzo różną i różnych firm.Jednym razem polską a innym amerykańską lub jeszcze z innych krajów.Trudno byłoby mi teraz wymienić, bo właściwie każda jest bardzo dobra.
bułeczki rewelacyjne,zresztą jak i reszta przepisów dzisiaj znowu będę piekła bo te wcześniejsze zostały zjedzone od ręki ;)
Kasiu - dziękuję :)
bułeczki rewelacja :) dzisiaj znowu będę piekła bo rodzinka się domaga
Do anonimowej osoby - bardzo się cieszę i życzę smacznego :)
Witam Pani Izo :)
Mam pytanie dotyczące drożdży. Piszę tu, ponieważ te właśnie bułeczki chciałabym upiec. Przebywam aktualnie w Arabii Saudyjskiej i tutaj dostępne są tylko drożdże granulowane. Jak zastąpić nimi drożdże świeże czy w proszku? Jak je odmierzać gdy są sprzedawane w ponad 100 gr opakowaniach? Posiada Pani doświadczenie w tej kwestii? Piekłam ze swoich przepisów bułeczki i mam wrażenie że dodałam ich za dużo. Przeliczałam opakowanie świeżych (w Polsce to o ile pamiętam 50 gr) na 7 gr granulowanych. Będę wdzięczna za odpowiedź. Bułeczki chciałam upiec na walentynkowe śniadanie. Pozdrawiam serdecznie.
Piszesz że masz dostęp do drożdży granulowanych czyli są to drożdże suszone (tak jak w moim przepisie)to bierzesz tak jak napisałam : 1 op. czyli 7 g.
Prześlij komentarz