To bardzo prosty, ciemny chleb.Równie dobrze wlaściwie może być jasny, ale musiałam wykorzystać moje zapasy ciemnej mąki żytniej i stąd jego kolor.
Składniki:
* 250 g ciasta zakwaszonego z mąki żytniej ciemnej
* 300 g mąki pszennej chlebowej
* 100 g mąki żytniej ciemnej
* 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
* 275 ml letniej wody
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 łyżki soli
* 1 łyżka oliwy
Do miski wlać wodę i dodać ciasto zakwaszone.Zamieszać kilka razy i dodać cukier, sól, oliwę oraz wsypywać po trochu wszystkie 3 rodzaje mąk, aż do wyczerpania składników.Zagniatać ok. 10 minut (w mikserze 8 minut na 2 biegu).Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.W międzyczasie przynajmniej 2 razy odgazować.Gdy podwoi objętość uformować bochenek który można upiec na blasze lub kamieniu, albo też włożyć do foremki.Gdy ciasto znów podrośnie ponacinać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 250'C i piec 10 minut.Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190-200'C i piec jeszcze 25 minut.W trakcie pieczenia chlebuś można spryskać kilka razy wodą.
5 komentarzy:
Ale pięknie lśniący jest Twój bochenek :) I bardzo dobry przepis, bo i mi się zrobiło trochę mąki żytniej w zapasach :)
Pięknie Ci wyrósł Izuniu :)
jaki ładny ,a te kromeczki takie apetyczne
tyle rodzajow maki gdzie je kupic ja zeszlam kilka sklepow i zytniej maki nie dostalam nie mowiac o pelnoziarnistych .oprocz pszennych o roznych nazwach pozn,wrocl,tortowa i amerykanskich bleach and unbleach itd nie moge nic innego dostac .gdzie znalesc te rodzaje maki w chicago .bo ten chlebus wyglada bosko joanna
Joanno - ja raczej nie mam problemu z dostaniem maki zytniej czy pelniziarnistej w amerykanskim sklepie.Kupowalam je w Food for less, Shop & Save market, Tony's, Jewel-osco i w wielu innych.Czasem tylko mam problem z maka graham,ale co jakis czas dowoza.
Prześlij komentarz