PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

2 maj 2009

117-CHLEB ZE ŚWIEŻYM KOPERKIEM

Bardzo smaczny chlebuś, tyle że u mnie w wersji bez koperku.A szkoda!
Niestety moje dzieci wolą bez tego typu dodatków, przez co mam mniejsze pole do popisu.
Chleb pochodzi ze stronki www.ucztujac.blox.pl

Składniki:

Wieczorem:
* 1 cup letniej wody (1 cup=240 ml)
* 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
* 1 i 1/4 cup mąki chlebowej
* 1/4 cup mąki pszennej białej pełnoziarnistej

Wymieszać i pozostawić na 3-12 godzin w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia:
* ciasto z poprzedniego dnia
* 1 cup świeżo posiekanego koperku
*227 g jogurtu naturalnego (z braku jogurtu użyłam maślanki)
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
* 1 i 1/4 -1 i 1/2 mąki pszennej chlebowej
* 1 i 1/4 - 1 i 1/2 mąki pszennej białej pełnoziarnistej

Wszystko połączyć ręcznie, maszynowo lub za pomocą miksera i wyrabiać około 10 minut.Umieścić w lekko naoliwionej misce, przykryć i zostawić do podwojenia objętości.Uformować 1 lub 2 bochenki dowolnego kształtu.Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 45-90 minut.Piekarnik nastawić na 250'C i wstawić do środka jakieś naczynie z wodą.Temperaturę zmniejszyć do 220'C i wsadzić chleb.Piec 15 minut.Po tym czasie wyjąć naczynie z wodą i piec jeszcze 10-15 minut.




10 komentarzy:

margot pisze...

bardzo piękny ten twój chlebek

Mafilka pisze...

z koperkiem to jest dopiero smak :-)
A oryginalny przepis jest tu: http://scrapingtheskillet.com/2008/12/31/fresh-dill-bread/
Pozdrawiam :-)

Anonimowy pisze...

hello,
very enteresting your bread.

IZABELA pisze...

Margot - dzieki :)
Mafilka - dzieki za link :)
Hayatcemresi - thank you very much :)

Aeshna pisze...

A mnie się udało dać koperek i chlebek wyszedł bardzo smaczny:) Zastanawiam się tylko, dlaczego kolor moich chlebów jest zawsze odmienny od chlebków z oryginalnego przepisu?:> Ha, może to mąka? (zwykle wychodzą ciemniejsze)

IZABELA pisze...

Aeshna - ciesze sie ze chlebek wyszedl smaczny.A kolorem sie nie przejmuj,u mnie tez czasem wychodza inne niz w oryginale :) Wazne ze smakuje :)

Gotujemy codziennie odmiennie pisze...

Najpyszniejszy chlebek jaki do tej pory upiekłam z Twoich przepisów, jedynie mam problem przy każdym mianowicie "rozlewają" mi się na boki, rosną badzo ładnie ale jak uformuje bochenek to z czasem robi się szeroki a nie wysoki jak Twoje, zastanawiam się w czym robię błąd. No i chyba nacinać lepiej po smarowaniu jajkiem? Bo potem jak pędzelkiem naciskałam to powietrze uciekło i klapnął. Zastanawiam się czy wsadzanie ich do tortownicy rozwiąże problem ale chyba nie o to chodzi bo może ja robie błąd. Proszę o radę.

IZABELA pisze...

Kasia M. - może masz zbyt rzadkie ciasto albo żle je składasz? Polecam video http://www.youtube.com/watch?v=qUOpYRTj1QI

Gotujemy codziennie odmiennie pisze...

Upieczony i ten chlebuś :) Można znaleść go na moim blogu, zapraszam. Oczywiście pozmieniałam mąki bo nie miałam pszennej w domu. Pozdrawiam

IZABELA pisze...

Kasiu - no twój chlebuś piękny o czym oczywiście napisałam na twoim blogu :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails