PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

17 gru 2009

124-47 % RYE

Przepisy Tatter są zawsze godne polecenia, a więc dziś następny chlebuś dla smakoszy żytniego pieczywa.

Składniki:

* 315 g dojrzałego zakwasu żytniego (50%)
* 265 g mąki żytniej razowej żarnowej
* 527 g mąki białej pszennej chlebowej
* 570 g wody o temp. 22'C
* 1/4 łyżeczki drożdży instant
* 19 g soli

Autorka przepisu proponuje wsadzić wszystkie składniki do miski i wyrobić nieco lepkie ale spójne ciasto.Bez problemu można to też zrobić w maszynie lub za pomocą miksera.Gotowe ciasto włożyć do miski wysmarowanej oliwą i pozostawić na 1 godzinę.Po tym czasie podzielić na 3 równe części, po kolei rozpłaszczyć na kształt prostokąta i składać na 3 jak list.Chlebki układać złączeniem do dołu na oprószonej mąka desce i wsunąć do dużego worka.Pozostawić tak na około 20 minut, po czym odwrócić złączeniem w górę, lekko odgazować, obrócić o 90 stopni i zwijać podłużne bochenki.Wierzchy obsypać obficie mąką i ponacinać.Znowu ułożyć na desce i wsunąć do worka.Zostawić na 1 godzinę.W międzyczasie rozgrzać piec ( najlepiej z kamieniem ) do 260'C.Po włożeniu tam bochenków zmniejszyć do 240'C i piec przez 8 minut z parą, a następnie przez około 20 minut bez pary.Po tym czasie wyłączyć piec, lekko uchylić drzwiczki i trzymać tam chleby jeszcze przez 15 minut.




MOJE UWAGI: ciasto podzieliłam na 2 części, ponieważ wydawało mi się ze dzieląc na 3 bedą bardzo małe.

10 komentarzy:

kasiaaaa24 pisze...

Niesamowicie wyglada ten chlebek :) Wspaniale musi smakować.

gosiaa99 pisze...

Cudowny ten chlebek !!Mam nadzieje ze uda mi sie go zrobc w najblizszym czasie:)

Kuba pisze...

Wesołych Świąt!!!

Anonimowy pisze...

Pani Izabelo, gdzie Pani kupuje make zarnowa?Mieszkam w Chicago rowniez, ale nie slyszalem aby ktos mial taka make.Pozdrawiam Zbyszek

Anonimowy pisze...

Zapomnialem podac kontakt :
najlepszyprzyjaciel@yahoo.com
Pozdrawiam jeszcze raz,Zbyszek

IZABELA pisze...

Zbyszku - mąkę żarnową kupuję w polskich sklepach i jest to oczywiście polska mąka.Ja mieszkam na południu, więc kupuję np.w Dunajcu albo Shop&save.

weronika pisze...

Pani Izo, chleb jest przepyszny robię go niemal non stop (szczególnie na prośbę mamy, gdy wracam ze studiów do domu). Mam tylko jedno pytanie. Jak Pani robi takie piękne nacięcia na chlebku?

IZABELA pisze...

Weroniko - cieszę się że chleb smakuje.Co do nacięć, to robię je zwykłym kuchennym ostrym nożem.Trzeba je robić szybko i zamaszystymi ruchami, no i robi się je tuż przed wsadzeniem do piekarnika czyli wtedy gdy ciasto jest pięknie wyrośnięte :)

Anonimowy pisze...

to jest najlepszy chlebek jaki robię. Robię też z innych przepisów ale ten jest najlepszy i super sprawdzony.

Iwona pisze...

no no wygląda bardzo smakowicie Musze spróbować tego przepisu :)
przepisy-iwony.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails