PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

11 sty 2010

125-PSZENNY IZY Z ZIEMNIAKAMI

To taki prosty, smaczny i trzymający długo świeżość chlebuś.Najlepiej wykorzystać do tego przepisu ziemniaki pozostałe z obiadu, które nadają się idealnie :)

Składniki:

* 800 g mąki pszennej chlebowej
* ok. 500 ml ciepłej wody
* 3 płaskie łyżeczki soli morskiej
* 1 łyżka cukru
* 4 dkg świeżych drożdży
* 1 łyżka oliwy
* 1 szkl. (250 ml) ugotowanych i ubitych ziemniaków
* 1 jajko do posmarowania (niekoniecznie)

Z drożdży, cukru, odrobiny wody i odrobiny mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.Dodać pozostałe składniki (oprócz jajka) i wyrobić ciasto (ja wyrobiłam za pomocą miksera).Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.Po tym czasie ciasto zagnieść przez chwilkę i podzielić na 2 równe części.Uformować podłużne bochenki i wsadzić do 2 keksówek.Przykryć i poczekać aż znów podrosną.W międzyczasie nagrzać piec do 200'C.Przed samym pieczeniem posmarować wierzchy rozmąconym jajkiem i ponacinać ostrym nożem.Piec 30-35 minut.



33 komentarze:

Krystyna Banaczkowska pisze...

Iza, super wygląda ten chlebek. A jak myślisz, czy można by dodac częśc mąki pełnoziarnistej lub razowej ?

kass pisze...

Iza chlebek jak zawsze piękny!

IZABELA pisze...

Krystyna9 - myślę że tak jak z innymi chlebami, poeksperymentować zawsze można :)

Anonimowy pisze...

Mam pytanie nie do tego przepisu - czy w chlebach z maszyny można pominąć mleko w proszku albo je czymś zastąpić? Jeszcze nigdy nie piekłam, mam maszynę od kilku miesięcy i na razie się boję ;) Chciałabym zacząć od czegoś absolutnie najprostszego.

IZABELA pisze...

Mleko w proszku można zastapić mlekiem w płynie (przelicznik można znależć w etykiecie "miary i wagi"), albo tez zastapić poprostu wodą.Proponuje zajrzeć do pierwszych moich postów, tam jest dużo prostych przepisów na maszynę.

Jenn pisze...

These are gorgeous loaves of bread! Where did you learn to bake like this?

IZABELA pisze...

Jenn - thank you :) I learnt alone :)

Unknown pisze...

czy po 35min w piekarniku odrazu wyjac chceb z pieca?

IZABELA pisze...

Kamilko - zgadza się :)

od a do z na talerzu pisze...

Głębokie uklony za ten chlebek,wczoraj go upieklam,dzis sie tylko oblizujemy-bo nic nie zostalo.Zrobilam zapas mąki,zostaly jeszcze drozdze do kupienia w polskim sklepie(my tu tez mamy polskie sklepy w Dublinie i do tej pory kupowalam polski chleb z glebokim przekonaniem,ze jest naprawde dobry.Tak bylo do wczoraj).Dzieki serdeczne za Twoj blog i przepisy,bede tu czestm gosciem...pozdrawiam bijana

IZABELA pisze...

Bijana - bardzo się cieszę i życzę wielu tak smacznych chlebków :)

Unknown pisze...

Milo, ze sa ludzie, ktorzy sami sie zajmuja wypiekiem chleba i podtrzymuja stare tradycje. Sami tez tu w Finlandii praktycznie nie kupujemy chleba ale pieczemy codziennie. Smakuje znacznie lepiej niz ten "plastikowy" ze sklepu. Poza tym jest duzo taniej, gdyz tu "bylejaki" chleb 1 kg kosztuje ok 4-5 euro. Jesli sie chce chleb, ktory przypomina chleb z Polski, pieczony przez Fazer, kosztuje ok 8 euro za kg.
Powodzenia i poprobujemy Pani przepisow. My robimy zwykle chleb z tego co sie nawinie i jest niezly.........
Okasowie z Finlandii
www.okasskijumpingteam.com

IZABELA pisze...

Mario - polski chleb pieczony w domu nie ma sobie równych,a w dodatku na obczyżnie smakuje 5 razy lepiej :) Pozdrawiam całą Twoją rodzinkę i życzę smacznych i udanych wypieków :)

Biedronka pisze...

Izo!
Jestem szczęśliwa, że szukając przepisu na dobry chleb trafiłam na Twoją stronę.Przepisy super.Upiekłam już ten chlebek pszenny z ziemniakami dla mojego męża, bo on tylko takie jada.Ja poszukam dla siebie coś pełnoziarnistego.Widziałam tam bułeczki z siemieniem.Ciekawe czy można wg tego przepisu upiec też chlebek?
Pozdrawiam !!!
biedronka z Gdyni

IZABELA pisze...

Biedronko - bardzo dziękuję za miłe słowa :) Chlebka z tego przepisu nie piekłam, ale zawsze warto spróbować.W każdym razie te bułeczki z siemieniem są przepyszne :) Zrób chlebuś i napisz jak wyszedł :)

Asia pisze...

Wspaniały przepis:) Już upiekłam. Kiedyś tez piekłam z innego przepisu znalezionego na stronie http://cafebocian.pl/forum/viewthread.php?thread_id=36

Tak dla inspiracji. Pozdrawiam Asia

IZABELA pisze...

Asiu - bardzo się cieszę, a przepis polecony przez ciebie zapisuję do mojego sekretnego zeszytu ?)

Anonimowy pisze...

Upiekłam ten chlebek z połowy porcji (tak na próbę) trzy dni temu a wczoraj znowu musiałam go piec i tym razem upiekłam dwa bochenki. Chlebek pyszny. Moja rodzina naprawdę go polubiła. Ja tylko makę pszenną zastapiłam mąką pszenną pełnoziarnistą. Pozdrawiam Sylwia

IZABELA pisze...

Sylwia - super i życzę smacznego :)

Anonimowy pisze...

Witam serdecznie Pani Izabelo!
Chlebek wyszedł przepyszny,i ten zapach w całym domu!
Ja dodałam mąki pełnoziarnistej i też wyszło.

pozdrawiam

Grażyna pisze...

Piekłam chleb z zimniakami, ale niestety mi nie wyszedł.. :/
Ten wygląda smakowicie.
Pozdrawiam serdecznie ;-0

Anonimowy pisze...

witam mam pytanie co do przepisu na chlebek z ziemniakami czy moąna go upiec w maszynie i jake są proporcje dopiero kupiłam maszyne i szukam dobrego przepisu
pierwszy chlebek który upiekłam był pyszny ale miał twardą skórke i dzieci nie zabardz chciały jeść prosze o rade pozdrawiam benia

IZABELA pisze...

Grażyno - może warto spróbować jeszcze raz?

IZABELA pisze...

Benia -właściwie każdy chleb można upiec w maszynie.Nie wiem na ile mąki przeznaczona jest twoja maszyna, ale może spróbuj z połowy składników.

IZABELA pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Gocha pisze...

lubię taki chlebek :)

czekam na wiosnę i wiosenny szczypiorek :)

IZABELA pisze...

Gocha - zawsze dobrze mieć swój szczypiorek na kuchennym oknie :)

Anonimowy pisze...

Witam
Dziekuje za wspaniale przepisy, nie ma nic lepszego niz zapach unoszacego sie pieczywa :-)
Mam pytanie...dopiero przeprowadzilam sie do Kanady i mam problem z dostaniem swiezych drozdzy( znalazlam tylko suche) oraz maki zytniej zeby zrobic sama zakwas..jestes w stanie podpowiedziec gdzie sie w nia zaopatrujesz?Pozdrawiam Agata

IZABELA pisze...

Agatko - niestety nie wiem gdzie możesz dostać świeże drożdże i mąkę żytnią w Kanadzie, ponieważ ja mieszkam w Chicago.U mnie jest mnóstwo polskich sklepów i nie ma problemu z dostaniem tych rzeczy.Mam znajome z Kanady i wiem tylko że są sklepy w których można kupić taką mąkę :)

Anonimowy pisze...

Izo, chciałam Tobie bardzo podziękować za przepisy jakie znalazłam na Twojej stronie. Dzisiaj upiekłam poraz pierwszy PSZENNY IZY Z ZIEMNIAKAMI i wyszedł poprostu pyszny! Moi domownicy powiedzieli, że jedli najlepszy chleb jaki kiedykolwiek próbowali. Mam zamiar zrobić nastepny chleb, ale tym razem na zakwasie. Ciekawe co wtedy powiedzą? :) Zastanawiam sie który przepis wykorzystać, bo jest ich tyle, ze cieżko zdecydować sie który upiec. Wszystkie przepisy są w bardzo prosty i czytelny sposób napisane, za co bardzo dziękuje. Trzy dni temu znalazłam Twoją stronkę i teraz jak usypiam moją małą córeczkę to codziennie ją przeglądam.Pozdrawiam.Basia z Londynu.

IZABELA pisze...

Basiu z Londynu - cieszę się że podoba ci się moja stronka.Cieszę się także że smakował twojej rodzince chlebuś.Namawiam więc do dalszego pieczenia i życzę smacznego :)

Anonimowy pisze...

Izuniu kochana dużo chlebków piekłam z Twojej strony. Dziękuję pięknie za stronkę.napisz ,jak formujesz je i jak je nacinasz tak pieknie,poniewaz mi i jak to nie wychodzi.dzieki za odpowiedz.Grazia

IZABELA pisze...

Grazia - przepraszam że odpowiadam dopiero teraz :) Jeśli chodzi o formowanie bochenków to polecam to video http://www.youtube.com/watch?v=qUOpYRTj1QI

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails