PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

3 paź 2009

121-PSZENNE BUŁKI IZY ZE SMALCEM

To smaczne bułeczki śniadaniowe wymyślone wczesnym rankiem na poczekaniu :)
Polecam!

Składniki:

* około 850 g mąki pszennej
* 450 ml gorącej wody
* 1 czubata łyżka stołowa smalcu
* 1 płaska łyżka stołowa soli
* 2 płaskie łyżeczki cukru
* 3 dkg świeżych drożdży + 50 ml ciepłej wody

Do 450 ml gorącej wody dodać zimny smalec i pozostawić do rozpuszczenia i przestygnięcia.Drożdże rozpuścic w 50 ml ciepłej wody, dodac cukier i trochę mąki.Wymieszać dobrze i pozostawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać sól, wyrośnięte drożdże i wlewać po trochu wodę ze smalcem.Zarabiać około 5-7 minut.Włożyć do naoliwionej miski, przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.Po tym czasie zarobić chwilkę i podzielić na 12-16 równych części.Z
każdej robić okrągłe bułeczki, klaść na blasze, przykryć i pozostawić do podrośnięcia.Przed samym wlożeniem do pieca ponacinać każdą bułeczkę 2 razy.Piec w 200'C przez 25-30 minut.

13 komentarzy:

vitalja pisze...

Izuś jak kajzereczki wygladają. A powiedz mi czy Ty masz te przepisy zakupione wraz z wypiekaczem do chlebka?

IZABELA pisze...

Danusiu - z wypiekaczem dostalam ksiazke i to taka dosyc gruba.W kazdym poscie pisze z jakiego zrodla jest przepis.Robilam wczesniej kilka przepisow z tej ksiazki,ale tam nie ma zdjec,a ja lubie widziec co robie.Wole wiec korzystac z innych blogow i stron w internecie,albo wymyslam sama,tak jak wlasnie te bulki :)

kass pisze...

Bułeczki sa piękne! wyrośnięte i okrąglutkie...bardzo apetyczne.
ps. ładny szablon, pozdrawiam.

IZABELA pisze...

Kass - dzieki :) A szablon potrzebuje raz na jakis czas odswiezenia.Teraz juz dluzsze wieczory i zima przed nami to pora byla wyrzucic ten ciemny :)

Anonimowy pisze...

Bardzo dziękuję za wszystkie zamieszczone przepisy na "TEJ" stronie - wczoraj kolejny raz wypróbowałam przepis - tym razem na bułki pszenne ze smalcem. Dzieciaki aż piszczały z zachwytu - istna pychota - nie mam automatu do chleba - wszystko robiłam ręcznie (na moje nieszczęście jestem przed zakupem nowego robota). REWELACJA !!!!
Pozdrawiam
Marzena

IZABELA pisze...

Marzenko - bardzo się cieszę że bułeczki się udały i smakowały :) A robota lub automat polecam z całego serca.Więcej czasu i częściej można coś upichcić :)

kwiatuszek123 pisze...

prosze podac jak sie robi zakwasy na chlebki

IZABELA pisze...

Kwiatuszek123 - przepis na zakwas od dawna jest na mojej stronce.Link w zakładce po prawej stronie "Wybrane info".

lusesitt pisze...

Izo - wspaniałe bułeczki!Zrobiłam je ze smalcem gęsim, bo udało mi się taki kupić i wyszły w smaku rewelacyjne. Stały się jednymi z naszych ulubionych. Robiłam je już dwa razy i będę piec często. Dałam tylko trochę więcej smalcu, którym potem smakowały bułki. Dziękuję Ci za ten przepis i pozdrawiam.

IZABELA pisze...

Lusessit - bardzo się cieszę :) i polecam wypróbowanie innych przepisów

Agata pisze...

Witaj Iza, ciasto na bulki wyrobione i sobie dojrzewa.Masz duzo fajnych przepisow na buleczki, ktore moja rodzinka i ja lubimy..sa one jednak w wiekszosci na bazie drozdzy i tu pojawiaja sie moje pytania.Czy mozna zastapic drozdze w przepisach zakwasem przennym/zytnim jesli tak to w jakich proporcjach.Mam tez pytania dotyczace maki.Wczoraj bylam w sklepie "Bulk Barn" i znalazlam make "Sourdough bread machine mix" i wiele innych, ktore kupilam na probe jednak nie znalazlam tego czego szukalam czyli potato starch/potato flour do znanych mi klusek slaskich.Moze wiesz gdzie moge kupic taka make?Pytanie mam rowniez dotyczace maki zakupionej czyli sourdough...w przetlumaczeniu jest to zakwas, jesli uzyje tej moki nie musze dodawac zakwasu ani drozdzy?Jest tez wiele odmian maki , ktore nie posiadaja glutenu jak np "Organic Quinoa flour,White rice flour, Brown rice flour, Vanilla cake mix... czy mozna je dodawac w mniejszych proporcjach do bulek/chleba?Kupilam make o nazwie "Teff flour",czy wiesz co to jest za maka?Bede wdzieczna za odp/wskazowki.Pozdrawiam Agata

Agata pisze...

Izo, bulki zrobione, polowa znikla :-).Balam sie , ze moga nie wyjsc wiec dalam wiecej zakwasu pszennego 150g zamiast drozdzy, zamiast smalcu dalam olej kokosowy.Wyrabialam ciasto metoda Thang Zhong ( znalezione na blogu "Tatter"http://piekarniatatter.blogspot.ca/2008/05/metoda-tang-zhong.html ), reszta zgodnie z Twoim przepisem.Ciasto w trakcie wyrabiania bylo bardzo miekkie, delikatne, bardzo plastyczne- dalo sie naciagac w kazda strone po wyrosnieciu.Dzieki za przepisy na buleczki do ktorych chetnie wracam bo sa pyszne.Pozdrawiam Agata

IZABELA pisze...

Agato - widzę że zmodyfikowałaś mój przepis na bułeczki ale wyszły więc super :) Pytałaś o to czy można zastąpić drożdże zakwasem.Oczywiście że można, ale napiszę szczerze że ja nie robię tego, ponieważ moim zdaniem bułki nie są tak wyrośnięte i pulchne jak na drożdżach.Co do mąk o których piszesz to nie bardzo je znam i nie widziałam takich nazw u mnie w sklepach.Mąkę ziemniaczana kupuję zaś w polskim sklepie :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails