Dzisiaj smaczny chleb ze stronki www.awyrlwyd.blogspot.com.W oryginale jest to wypiek słodki, ale u mnie zmieniony na potrzebę chwili w wersję zwykłego pieczywa.
Składniki na 2 chlebki:
* 225 g ciepłej wody
* 14 g suszonych drożdży
* szczypta brązowego cukru
* 225 g ciepłego mleka
* 53 g jasnego brązowego cukru ( u mnie 20 g )
* 45 g niesolonego roztopionego masła
* 25 g soli
* 1 jajko
* 350 g mąki pszennej razowej
* 450-520 g mąki białej pszennej chlebowej ( u mnie 510 g)
* dodatkowo masło lub oliwa do posmarowania
Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłej wody i szczyptą brązowego cukru.Odstawić do wyrośnięcia.Resztę składników ( oprócz mąki białej ) wymieszać, dodać drożdże i wyrabiając dosypywać dopiero stopniowo mąkę białą chlebową.Należy użyć jej tylko tyle aby ciasto było miękkie, sprężyste i lekko lepkie.Odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 4 równe części.Z każdej uformować wałek długości 25-30 cm.Brać po 2 wałki i zwijać na kształt spirali.Włożyć do 2 foremek ( 21 x 11 cm ).Odstawić do wyrośnięcia.Przed samym włożeniem do pieca posmarować masłem lub oliwą. Piec w 190'C przez około 35-40 minut.
50 komentarzy:
Chlebek -jak zawsze u Ciebie- piękny!
To zaplecienie wyszło bardzo efektownie, muszę sobie tez taki upiec:)
Cieszę się że czasem sie pojawiasz, pozdrawiam ciepło:)
Kass - dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam :)
I w końcu odkryłem kopalnie przepisów na chleb domowej roboty.....hura :) sam również piekę ale jak przejrzałem parę przepisów będę musiał co nieco zmienić u siebie aby chleb był smaczniejszy :)
Konkursowy-konkursu - polecam wszystkie przepisy :)
na pewno chlebek pyszny :)
zapraszam do mnie :)
http://llamalla.blogspot.com/
ocksoIzuniu, moja kochana strona i najwspanialsze chlebki i buleczki. Ostatnio nie moglam zalogowac sie na Twoja strone- ROZPACZ!! Teraz nie moge wejsc na SMACZNIE I ZDROWO-nie wiem co sie dzieje. Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy.
Przepraszam ale to ja zablokowałam stronki, bo powiększałam zdjęcia.Córka powiedziała mi że takie większe od razu przemawiają do wyobrażni, tak też więc zrobiłam.Przepraszam jeszcze raz :)
Za Twoje pachnace przepisy wyroznilam Twoj blog.
VanGugi - dziękuję pięknie, takie wyróżnienie.Bardzo mi miło :)
Pamiętam jak moja babcia wypiekała chleb w piecu. Pachniało pięknie w całym domu chlebem i nikt nie miał problemów związanych z nadwagą.
Nie ważne gdzie się jest czy w Polsce czy Stanach każdy rodowity polak lubi chleb. Świetne przepisy na blogu. Smakują mi i mojemu mężowi. Nadwagę zwalczę z orbera.pl
Odchudzanie - masz rację z ta nadwagą, ale to zależy jeszcze z czym jadamy taki chleb.Dawniej może było i tłusto ale zdrowo a teraz na odwrót.
Swieczki - dzięki za miłe słowa :)
Mam tego "kiciusia" i problem z ciesnia nadgarstka. Czy ta maszyna da rade umisic ciasto na pierogi?
Promyki sle.
VanGugi - oczywiście, "kiciuś" wspaniale zagniata ciasto na pierogi :)
podziwiam Pani talent od bardzo dawna, ale jeszcze nie odważyłam się spróbować zrobić takie pysze clebki i bułeczki
Wiolu - dziękuję za miłe słowa i namawiam do pieczenia :)
Dobrze powiedziane!
Fajnie postujesz.
Chleb piekny na pewno sie skuszę.
powiedz czemu nie ma na blogu wyszukiwarki?
Szukam chleba drwala czy jest na blogu?
Doroto - niestety nie mam tego chleba
Czy będą niedługo jakieś nowe przepisy? Te obecne już w większości przetestowałem :)
Jem co dobre - z tym jest wlasnie problem.Wytlumaczylam to na poczatku mojego bloga.Pieczywo na zakwasie odpada, poniewaz nie ma mnie calymi dniami w domu.Jedynie cos na drozdzach.Pomysle, obiecuje :)
Wygląda tak apetycznie ;)
Dodaję do obserwowanych! :)
http://www.kulinaria-natalii.blogspot.com
Natalio - wyglada apetycznie i tak tez smakuje :)
Bardzo dobry wpis. Dzięki.
Palety Poznań - dziękuję :)
Czekam na następny wpis.
Fajny wpis. Znalazłem Twojego bloga w google.
Dzięki :)
Pozdrowienia dla Chicago. I ja byłem jego rezydentem pare lat. Chciałem sie zapytać na wymiane linków z mojego bloga. http://chleba-recept.blogspot.cz/ Ten jest tylko o chlebu, recepturach i historii. Mój e-mail jest Jirkonos@gmail.com Jiri.
Moja przygoda z pieczeniem chleba trwa od niedawna ,pieke chleby na zakwasie z kazdym pieczeniem chlebek wychodzil coraz lepszy, teraz jest naprawde smaczny. Postanowilam upiec chleb na drozdzach , wczoraj wlasnie upieklam taki szykni chleb z Twojego bloga ale niestety chyba zrobilam cos zle poniewaz wyrosl mi tak dosyc dobrze ale w smaku jest jakis dziwny , jakby ciut gorzki I dzisja sie bardzo kruszy postanowilam upiec drugi moze drozdze byly stare ? albo za krotko wyrabialam , nie wiem ale przepisy sa fajne na pewno skorzystam niebawem z buleczek tylko uporam sie z tym chlebkiem. Acha nie mam glutenu mieszkam w Filadelfii i nie moge tu dostac glutenu.pozdrawiam i dam znac jak mi wyszedl chlebek a moze jakies rady, sugestie? i pieke na blasze nie mam kamienia pokusze sie moze o garnek Baska
Basiu - taki garnek to super sprawa, polecam.Jesli chodzi o gluten to dziwne że nie możesz dostać bo produkuje go amerykańska firma.
chyba spróbuje z twoim przepisem zrobić taki chlebek !
Polecam :)
Ja piekę bardzo dobrze, takie chodzą słuchy, ale drożdżowe ciasto mi nie wychodzi. Twoje wypieki wyglądają smakowicie:) Pozdrawiam:) Ania
Za super bloga zgłaszam nominację do Lieber Blog Award :) Gratulacje, szczegóły tutaj: http://jakipiernik.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html
świetny chleb !
Bardzo dobry przepis. Moje dzieci go uwielbiają.
Super wykonanie, bardzo mi się podoba taki przepis.
Odzież używana, Marta i Tomix - dzięki za miłe słowa :)
Chlebki jak malowane ;)
Magdaleno dziękuję :)
wow wygląda naprawde dobrze
Fajne przepisy :* jutro wypróbuje ten przepis :D zapraszam :*http://storyofmydreams69.blogspot.com wejdziesz, skomentujesz? proszę :*
Bardzo fajne przepisy :) Dobra kuchnia to podstawa dobrego zdrowia, a że my zajmujemy się zdrowiem to zapraszamy do Nas na konkurs z nagrodami oraz obserwowanie naszego bloga :)
Link do bloga;
http://modnystyl2013.blogspot.com/
Konkurs tutaj:
http://modnystyl2013.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-super-nagrodami.html
Mniam pysznie wygląda :)
I tak też smakuje :)
To ja też dodam od siebie. Przez długi czas kupowliśmy chleb razowy. Nie dość, że mały to drogi i baardzo tłusty.
Od jakiegoś czasu sami robimy - duuużo smaczniejszy. Może nie jest tańszy, ale na pewno zdrowszy - wiemy, co jemy. A zapach upieczonego świeżo chleba w domu - bezcenne ;)
Prześlij komentarz