PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

1 lut 2009

103-CRUSTY FRENCH BREAD

To wyśmienity wypiek ze stronki video.about.com polecany przez Rachel Edelman.
Chrupiąca skórka i mięciutki środek.Super przepis!

Składniki:

* 1 cup letniej wody (1 cup = 240 ml) + 1/4 cup letniej wody do rozpuszczenia drożdży
* 1 łyżeczka soli
* 1 op. suszonych drożdży (ja dałam 2 dkg świeżych)
* 3 i 1/2 cups mąki pszennej
* do posmarowania 1 białko
* do wysypania formy 1 łyżka mąki kukurydzianej (niekoniecznie)

Do 1/4 cup wody wsypujemy suszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilę.Ja wsypałam do tej wody świeże drożdże + troszkę mąki.Po wyrośnięciu mieszamy je z resztą składników i zarabiamy ręcznie, w maszynie do pieczenia lub za pomocą miksera (7-8 minut).Pozostawiamy do wyrośnięcia w przykrytej i naoliwionej misce.Gdy podwoi objętość, rozwałkowujemy dosyć cienko i zwijamy jak roladę.Blachę posypujemy mąka kukurydzianą lub czymś innym i kładziemy ciasto.Przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.Przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy białkiem i nacinamy.Pieczemy w 220'C przez około 30 minut.

MOJE UWAGI: u mnie ciasto było suche i składniki nie chciały się połączyć.Dodałam więc jeszcze około 30-40 ml wody.

Zawsze jeśli z tego typu pieczywa chcę mieć większe kromki - kroję je pod skosem.




13 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Piękna bułka a jaka smakowita :)
Czuję smak na odległość :)

kass pisze...

Bardzo apetycznie wyglada...a jeszcze ta chrupiaca skórka! zachęciłaś ,nie do upieczenia...pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

witam. kolejny raz skorzystałam z Pani przepisu i kolejny raz odniosłam WIELKI sukces :)
bułeczka pyszna!!! lekka, chrupiąca (mimo tego, że z braku podanej ilości mąki białej dodałam pełnoziarnistej) co tu dużo pisać NIEBO W GĘBIE ;)
Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam :)
Ania

Anonimowy pisze...

Korzystam z Pani przepisów, ten chlebek francuski jest smaczny, nie sądziłam, że po upieczeniu będą "widoczne" efekty rolady a tak jest. :). Pozdrawiam

IZABELA pisze...

Efekt rolady pojawia sie wtedy,gdy rozwalkowane cisto jest posypane zbyt duza iloscia maki :) Niektorym to pasuje a innym nie :)

kwiatuszek123 pisze...

to kolejny przepis ktory sprobowalam ,bulka wyszla super w wygladzie i smaku.pani przepisy sa rewelacyjne.dziekuje i pozdrawiam

IZABELA pisze...

Kwiatuszek123 - miło :)

Anonimowy pisze...

IZUNIU dzisiaj upieklam CRUSTY(bagietka)super ,super smakuje wyszla tak jak na zdjeciu.
Teraz korzystam z TWOICH przepisow,bo wszystkie przepisy sa super!!!!!!!
dzieki i pozdrawiam
Krystyna

IZABELA pisze...

Krystyno - bardzo się cieszę i polecam inne przepisy z mojej stronki :)

Anonimowy pisze...

Masz nową fankę! Super blog! Ja niedawno po raz pierwszy upiekłam chleb i to z sukcesem, bo poprzednie to wychodziły niezjadliwe... Wyszedł taki dobry, że teraz postanowiłam zacząć bawić się w pieczenie chlebków i bułeczek wszelkiego rodzaju. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.

Na pewno będę korzystała z twojej stonki.
Pozdrowienia z Kaliforni :)

IZABELA pisze...

Momphotographer - bardzo się cieszę z nowej fanki :) i życzę samych wspaniałych i pachnących wypieków :)

Anonimowy pisze...

Upieczona nie dawno, jeszcze letnia ale już wypróbowana i jedynm slowem: rewelacja! Taki tradycyjny, swojski smak! Tak mnie się kojarzy. Zapomniałam jedynie naciąć i mam ją trochę szerszą. Bułka rosła pięknie i bardzo szybko aż byłam w szoku. Pychota! A w piekarniku obiecany wieloziarnisty kriupczatkowy chlebek. Kasia ::)

IZABELA pisze...

Kasiu - cieszę się że wypiek się udał i mam nadzieję że ten wieloziarnisty też będzie smakował :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails