PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

7 lut 2009

105-SOBOTNIE BUŁECZKI IZY

Bułeczki "sobotnie" bo dziś je piekłam pierwszy raz, a "Izy" bo to taki mój spontaniczny wytwór.Wyszły naprawdę baaaardzo smaczne.Są bardzo wyrośnięte i bardzo sprężyste, a zapach z piekarnika aż przyciągnął całą moją rodzinkę do kuchni :)
Gorąco polecam!

Składniki na 18 dużych bułek:

* 1 op. suszonych drożdży lub 4 dkg świeżych
* 1/4 cup letniej wody (1 cup=240 ml)
* 1 i 3/4 cup ciepłego mleka
* 5 płaskich łyżek masła
* 1 duże jajko
* 2 łyżki cukru
* 3/4 płaskiej łyżki soli
* 6 cups mąki chlebowej

Jeśli drożdże mamy suszone to wsypujemy do wody, mieszamy i odstawiamy na około 5 minut.Jeśli świeże, to mieszamy z wodą dodając około 2-3 łyżeczek mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.Ciasto możemy zarobić ręcznie, w maszynie lub mikserem.Ja zarobiłam w KitchenAid.Do miski wlewamy ciepłe mleko, rozpuszczone przestudzone masło, rozbełtane jajko, drożdże, cukier i 1 cup mąki.Mieszamy na małych obrotach.Wsypujemy sól i dosypujemy po trochu resztę mąki zagniatając ciasto około 8 minut na 2 biegu.Po tym czasie wsadzamy ciasto do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Dzielimy na 18 równych części i formujemy okrągłe bułeczki.Układamy na blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.Bułeczki można czymś posmarować, ale niekoniecznie.Moje nie były niczym smarowane.Pieczemy w 190'C przez 20-25 minut.

32 komentarze:

Krystyna Banaczkowska pisze...

Wygląd tych bułeczek spowodował u mnie natychmiastowy , głodowy ścisk żołądka. I ślinkę przełykam raz po raz. Po prostu są piękne, cudownie rumiane, puchate i..... już sama nie wiem co napisac, bo jestem pod ogromnym ich wrażeniem

Majana pisze...

Apetyczne bułeczki i jak pięknie wypieczone!:)

IZABELA pisze...

Polecam dziewczyny,polecam!

Anonimowy pisze...

Piękne bułeczki,Izuniu :)

asieja pisze...

jakie idealne te bułeczki! :-)

N.m pisze...

wspaniały blog, niesamowity życzę dalszych sukcesów kulinarnych.TO MÓJ BLOG W PORÓWNANIU DO TWOJEGO to "pikuś" ciepło pozdrawiam....
'

Ola pisze...

Bułeczki są wspaniałe pozdrawiam

IZABELA pisze...

Dziekuje Olu :)

Anonimowy pisze...

Bardzo spodobaly mi sie te buleczki, ale niestety nie wiem czy je zrobie bo mieszkam w Niemczech i nie potrafie znalezc tu maki chlebowej. Czy moge ja zastapic maka pszenna?
Jakie skladniki zawiera maka chlebowa i czym sie rozni od zwyklej? Z gory dziekuje za odpowiedz:)

IZABELA pisze...

Maka chlebowa to maka pszenna,tylko o wiekszej zawartosci bialka (protein).Powinna ona zawierac ok.12 g bialka na 100 g maki.Powinno to pisac na opakowaniu :) Wiem ze taka make napewno mozna kupic bez problemu w Niemczech :)

anna81 pisze...

Witam upiekłam te bułeczki i wyszły pyszne, domownicy czekają na powtórke ale myśle że teraz zrobię coś innego. Masz wspaniały blog i często tu zaglądam bo i często piekę w domu chlebki lub bułeczki.No i przepisy masz cudowne że zawsze wszystko udaje się.Dziękuje za wszystko i pozdrawiam

IZABELA pisze...

Annaturek81 - bardzo sie ciesze ze smakowaly,polecam jeszcze wiele innych i zawsze zapraszam na moj blog :)

Anonimowy pisze...

bulki nawet nawet , ale zastanawiam sie czy ciasto powinno byc tak rzadkie jak moje , z trudem je uformowalam

IZABELA pisze...

Ciasto nie powinno być rzadkie.Może mąka była bardzo wilgotna?

Anonimowy pisze...

Buleczki sa cudne, ale nie wiem ile dac maki. 6 cups to ile? Tzn 240 ml x6 tej maki? Prosilabym o gramy. Dziekuje!!!
Poza tym od jakiegos czasu czytam twoj pamietnik odchudzania i inne - jestem fanka! pozdrawiam serdecznie!

IZABELA pisze...

Amerykański cup to 240 ml (napisałam wyżej przy wodzie).Celowo nie piszę wagi bo może ona być bardzo różna w zależności od tego czy mąka jest sucha czy wilgotna.Przy 6 cups mogłaby wyjść spora różnica i wtedy mógłby ktoś pomyśleć że przepis jest zły.Proponuję więc jednak odmierzyć tę mąkę cupsami (szklankami) :)

onufry pisze...

super. wczoraj zrobiłem pierwszy raz w życiu. Skorzystałem z tego przepisu, naprawdę wspaniałe. Jedyna modyfikacja w przyszłości, to odrobinę mniej składników, aby wyszło 16 średnich (ok. 80 g ciasta/szt.), będą leżały luźniej na blasze. Pozdrawiam

IZABELA pisze...

Onufry - bardzo dziękuję za miłe słowa :) Życzę dalszych wspaniałych wypieków!

Aga pisze...

Zrobiłam bułeczki wg Twojego przepisu i są to najlepsze jakie do tej pory piekłam! Są przepyszne, delikatne i puszyste:)

IZABELA pisze...

Aga - dziękuję :)

Anonimowy pisze...

witam jakiej wielkości opakowania suszonych drozdzy Pani używa?(ja mam 7g dr.oetcer)

Anonimowy pisze...

witam
czy koniecznie musi być mąka chlebowa czy moze być zwykła pszenna?

IZABELA pisze...

Do anonimowej osoby - może być mąka zwykła pszenna, ale ciasto może się wtedy troszkę różnić konsystencją.

IZABELA pisze...

Do anonimowej osoby - ja też używam drożdży w 7 gramowych opakowaniach.

Anonimowy pisze...

a jakiej firmy mąki chlebowej? Pani uzywa

IZABELA pisze...

Do anonimowej osoby - mąkę chlebową używam bardzo różną i różnych firm.Jednym razem polską a innym amerykańską lub jeszcze z innych krajów.Trudno byłoby mi teraz wymienić, bo właściwie każda jest bardzo dobra.

kasia pisze...

bułeczki rewelacyjne,zresztą jak i reszta przepisów dzisiaj znowu będę piekła bo te wcześniejsze zostały zjedzone od ręki ;)

IZABELA pisze...

Kasiu - dziękuję :)

Anonimowy pisze...

bułeczki rewelacja :) dzisiaj znowu będę piekła bo rodzinka się domaga

IZABELA pisze...

Do anonimowej osoby - bardzo się cieszę i życzę smacznego :)

Anonimowy pisze...

Witam Pani Izo :)
Mam pytanie dotyczące drożdży. Piszę tu, ponieważ te właśnie bułeczki chciałabym upiec. Przebywam aktualnie w Arabii Saudyjskiej i tutaj dostępne są tylko drożdże granulowane. Jak zastąpić nimi drożdże świeże czy w proszku? Jak je odmierzać gdy są sprzedawane w ponad 100 gr opakowaniach? Posiada Pani doświadczenie w tej kwestii? Piekłam ze swoich przepisów bułeczki i mam wrażenie że dodałam ich za dużo. Przeliczałam opakowanie świeżych (w Polsce to o ile pamiętam 50 gr) na 7 gr granulowanych. Będę wdzięczna za odpowiedź. Bułeczki chciałam upiec na walentynkowe śniadanie. Pozdrawiam serdecznie.

IZABELA pisze...

Piszesz że masz dostęp do drożdży granulowanych czyli są to drożdże suszone (tak jak w moim przepisie)to bierzesz tak jak napisałam : 1 op. czyli 7 g.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails