PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

4 mar 2009

112-PARÓWKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM

To taki rodzaj hot-dogów pieczonych w piekarniku, uwielbiany przez moje dzieci i nie tylko.Można je jeść na ciepło, na zimno, z barszczykiem, żurkiem albo zupełnie bez dodatków.
Do przepisu tego próbowałam już kilku rodzajów ciasta drożdżowego, ale chyba najsmaczniejszy i najbardziej odpowiedni okazał się odkryty niedawno przeze mnie przepis na CHLEB EKSPRESOWY.Ciasto to nadaje się poprostu idealnie.
Gorąco polecam !

Składniki a 16 sztuk:

* ciasto z przepisu na CHLEB EKSPRESOWY
* 16 parówek (lub innych małych kiełbasek)
* 16 plasterków sera żółtego

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 16 równych kawałków.Z każdego formujemy na blacie palcami lub wałkiem owalne placuszki o szerokości równej parówce.Każdą parówkę zawijamy w jeden plasterek sera, kładziemy na cieście i zawijamy sklejając brzeg palcami.Kładziemy na blasze, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Jeśli parówki były zimne to zajmie to więcej czasu, jeśli były o temp. pokojowej to mniej.Pieczemy w 200'C aż do zrumienienia.U mnie trwało to 25 minut.

13 komentarzy:

kass pisze...

Iza bardzo fajne te bułeczki, nie wiedziałam że mozna to ciasto na chlebek ekspresowy wykorzystać w ten sposób...cieszę się że takie urodziwe wyszły, pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Piękne Ci wyszły te bułeczki Izuniu, jest to świetna alternatywa, zamiast zwykłych kanapek do szkoły a i do pracy również :)

Tilianara pisze...

Och, podbieram pomysł jak nic :) Mój mąż uwielbia wszystkie obiadki zamknięte w pysznych bułeczkach, chlebkach itp, więc to ciasto koniecznie do wypróbowania :)

A da się na to nakładać też inne farsze? Trochę bardziej mokre?

IZABELA pisze...

Kass - ten Twoj przepis na ciasto jest poprostu super!a ile zastosowan!Dzieki :)

Danusiu - dzieci lubia ale do szkoly nie biora bo tam maja lunch.A ja zjadlabym wszystkie ale poprzestaje na 1,bo niestety dieta :(

Tilianara - naprawde polecam.A co do innych farszow,to chyba tak jak wszystkie drozdzowe - dobrze sie nadaja,ale pod warunkiem ze nie bedzie to baaardzo mokry farsz.

jabberwocky pisze...

Ale super:) Idealne na wyjazd itd. Zastanawiam się, czy by wyszły w akademikowym piekarniku ;)

IZABELA pisze...

Jabberwocky - jasne ze wyjda,a jak nie sprobujesz to sie nie przekonasz :)

reve82 pisze...

super pomysł..super wypiek...wypróbuję koniecznie...i chyba też zaryzykuję inny farsz prócz paróweczek...

Konsti pisze...

Zrobilam, wyszly przepyszne! Dziekuje za przepis i za inspiracje:) Pozdrawiam.

IZABELA pisze...

Konsti - bardzo sie ciesze :)

Anonimowy pisze...

Hello Izuś.Dawno mnie tu nie było i jestem pod wielkim wrażeniem co tu napiekłas przez ten czas. Jesli chodzi to te hot-dogi to zastanawiam się gdzie zniknął ser bo zdjeciu go nie widać? Czy on podczas pieczenia wtapia si w bułeczkę?I jeszcze jedno czy potrafisz określic ile kcal ma taka jedna porcja? Buziaczki Danusia(vitalja)

IZABELA pisze...

O jak milo Danusiu,witam! - serka nie widac bo do czesci z nich poprostu mi braklo, a wlasnie na takiego niedoroba musialam trafic bo reszte mi rozkradli domownicy hehehe!W kazdym razie ser pojawia sie tam pieknie roztopiony i ciaaaaaagnacy,zawsze go widac i nie wtapia sie w ciasto :) Co do kalorii to niestety nie bardzo wiem....a szkoda.

Wojkus pisze...

Smakują świetnie ale u mnie prawie wszystkie popękały i roztopiony ser wyszedł bokiem bułeczek.
Smakują tak samo ale wyglądają mniej apetycznie. Coś źle robię ?

IZABELA pisze...

Wojkus - jeśli bułeczki popękały to albo ciasto było wcześniej za mało wyrośnięte, albo było w nim za dużo mąki i przez to było za suche. Co do wyłażenia sera, to po prostu musiały być słabo sklejone boki :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails