PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

21 kwi 2009

114-ROGALE MAŚLANE

Po świętach proponuję przepyszne rogaliki z mojej ulubionej strony cincin.cc od Bajaderki.
Niebo w gębie!

Składniki na 24 sztuki:

* 1 szkl. mleka (1 szkl.=250 ml)
* 1/2 kostki masła (100 g)
* 1/2 szkl. cukru
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżka suszonych drożdży (ja dałam 3-4 dkg świeżych)
* 3 duże jajka
* 4 i 1/2 szkl. mąki
* oprócz tego 3-4 łyżki roztopionego masła
Rogaliki wyśmienicie smakują puste, ale równie dobrze możemy dać jakieś ulubione nadzienie do środka np: ser, mak, budyń, nutella, marmolada, cukier brązowy + cynamon i inne.

Do drożdży dodać troszkę mąki i cukru.Podgrzać mleko tak aby było ciepłe i 1/4 szkl. zalać drożdże.Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.Resztę mleka zagotować, dodać masło i pozostały cukier.Odstawić do wystygnięcia.Do misy miksera, automatu lub do zwykłej dużej miski wsypać mąkę, wyrośnięte drożdże, mleko i jajka.Wyrabiać aż utworzy się miękkie gładkie ciasto.Pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość (ok.1 godz.).Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części.Z każdej wałkować koło o średnicy 22 cm.Smarować roztopionym masłem.Pokroić na 8 trójkątów (najlepiej radełkiem) i zwijać od szerszej strony.Rogaliki możemy zostawić puste lub coś dać do środka.Ja dałam czekoladę.Układać je na blasze i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia.Przed samym włożeniem do pieca można jeszcze posmarować wierzchy roztopionym masłem.Piec nagrzać do 200'C i piec przez 8-10 minut.



30 komentarzy:

emma001 pisze...

rogaliki wygladaja pieknie. Uwielbiam takie.
Zycze udanego blogowania

Nette7 pisze...

Ten przepis zapisałam w notatniku już kilka miesięcy temu...ale jakoś "nie było na niego czasu".. Teraz zachęcona Twoim zdjęciem i rekomendacją na pewno go wypróbuje w najbliższym czasie! :)

IZABELA pisze...

Emma001 - dzieki i rowniez zycze udanego blogowania :)

Nette7 - naprawde polecam,sa pyszne :)

kass pisze...

Piekłam te rogaliki, są rzeczywiście pyszne...zresztą jak wszystko co zaproponuje Bajaderka!
Pozdrawiam wiosennie!

Tilianara pisze...

Ale one musiały smakować :) Wyglądają tak apetycznie, że zjadłabym nawet samo zdjęcie :)

Anonimowy pisze...

witam, ja tez zrobilam rogaliki, i sa super, zrobialm mniejsze i wyszlo i duzooooo, robilam z marmolada, czekolada i mincemeat, pychotka!!!

IZABELA pisze...

Super! bardzo sie ciesze :)

Anonimowy pisze...

Chcialam upiec te pyszne rogaliki, ale nie wiem ile jest pol kostki masla na amerykanski licznik.

IZABELA pisze...

Mialam na mysli pol kostki masla polskiego czyli 100 g.Przeoczenie i juz poprawiam w poscie zeby bylo wiadomo o co chodzi :)

kwiatuszek123 pisze...

WITAM,MUSIALAM ZROBIC TE PIEKNE ROGALIKI I WCALE NIE ZALUJE SA TAK PYSZNE ZE NIE IDZIE OPISAC,DOSLOWNIE PUCH I WSPANIALY SMAK.JAK TAK DALEJ POJDZIE TO KONIECZNIE BEDE MUSIALA PRZEJSC NA DIETE.POLECAM

IZABELA pisze...

Kwiatuszek123 - ja już przez takie słodkości jestem na diecie hehehe!

Izabela pisze...

Rogaliki rzeczywiście są cudowne. Robiłam ciasto w maszynie do pieczenia chleba (ach, jaka wygoda), po zawinięciu długo nie wyrastały - w tym czasie wykąpałam córcię :) wyszły puszyste, delikatne i chociaż miałam już nic dzisiaj nie jeść od razu zjadłam dwa

IZABELA pisze...

Izabelo - bardzo się cieszę :)

Anonimowy pisze...

Iza tu Maliniaczki ! zrobilam rogale sa pyszne dzieki za piekny BOLG:)

Anonimowy pisze...

Tu jeszcze ja Maliniaczki ,chce powiedziec ze chlebki mi raczej niewychodza ,ciekawa jestem dlaczego ,pytalam na V o melase zajrzyj i mi odpowiedz prosze,a moze masz jakies jeszcze rady dla poczatkujacych piekarzy :) Pozdrawiam !

IZABELA pisze...

Maliniaczki - bardzo się cieszę że rogale wyszły :) No a co do chlebków to sama nie wiem, może po prostu trzeba być cierpliwym i próbować dalej?

Anonimowy pisze...

Mam pytanie.. Jak mam dac te drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku do wyrośniecia wraz z maka i cukrem? ma to byc w formie jakiegos cista czy bardziej w płynie? Nie rozumiem.. Prosze o odpowiedz. Z gory dzieki :)

IZABELA pisze...

Do anonimowej osoby - chodzi o taki zwykły zaczyn,czyli drożdże zalewamy odrobina ciepłego mleka, zasypujemy odrobina mąki i dla lepszego i szybszego wzrostu dodajemy odrobinę cukru.

Anonimowy pisze...

witam, znalazlam ten przepis i te rogaliki na fotografiach bardzo mi wpadly w oko :) jestem wlasnie na etapie wyrastania drozdzy zyczcie mi powodzenia zeby mi tez wyszly takie pyszne :)
P.S. dam znac jakie wyszly :)

IZABELA pisze...

Do anonimowej osoby - życzę powodzenia i czekam na efekt końcowy oraz ocenę :)

Anonimowy pisze...

Witam bardzo serdecznie, jestem zachwycona Pani blogiem :)

odkrylam u siebie nie dawno talent do pieczenia ciast, wiec od teraz zaczynam bawic sie w piekarza :) musze przyznac, ze chleby z Pani strony wychodza mi znakomicie, jestem wlasnie na etapie przygotowywania rogalikow :) nie moge doczekac sie efektu koncowego

moj mezczyzna jest zachwycony, zastanawia sie po kim mam taki talent hehe :)

pozdrawiam, Ada

IZABELA pisze...

Ado - bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa :) Koniecznie napisz o rogalikach, jak wyszły :)

Anonimowy pisze...

Z tej strony znowu Kasia :) Dzisiaj już nie dam rady zrobić tych rogalików ale szykuję się na jutro, tylko zastanawiam się jaki sposób będzie najlepszy do wyrobienia ciasta, bo w przepisie mowa o robocie, ręcznie czy maszynie. W robocie kuchennym na hakach wyrabiam tylko luźne ciasta na chleb a nie wiem czy takiego do wałkowania jednak nie wyrobić ręcznie. Czy robot mi "nie zepsuje" konsystencji i potem nie wywałkuje? Pozdrawiam Kasia :)

IZABELA pisze...

Kasiu - ja wszystkie ciasta wyrabiam zawsze tylko robotem.Kupiłam go po to aby mnie wyręczał i właśnie to robi.To ciasto na rogaliki ma mieć taką konsystencję jak większość ciast na chleb.Wyrabiam również hakiem i czy to na słodkie wypieki czy na słone (chleb, bułki) ciasto na haku tworzy mi zawsze kulę i takie powinno być.

Anonimowy pisze...

Dzisiaj też zrobiłam te rogaliki, ach kolejne słodkie cuda! Rogaliczki zrobiłam mniejsze, z nutellą, świeżymi truskawkami i brązowy cukier+masło+cynamon. Wyszły bardzo pulchne i mięciutkie, byłam, ba! jestem pod wrażeniem. Jedynie ciasto wyrobiłam ręcznie a było dośc luźne, spójne ale luźne czy tak ma być? Musiałam do wałkowania podsypywać bo się kleiło troszkę. Kasia

IZABELA pisze...

Kasiu - to ciasto nie powinno być lużne i nie powinno się lepić, ale jeśli twoje dobrze wyrosło i ci smakuje to jest ok :)

Anonimowy pisze...

witam. Iza znam twoj blog juz kilka lat. Powrocilam po te cudne rogaliki. Buziam serdecznie!!!!!

IZABELA pisze...

Cieszę się i życzę smacznego :)

Anonimowy pisze...

Witam ;) kupilam sobie maszynke do chleba i chciala bym wyrobic w nim ciasto na te rogaliki jak to zrobic?

IZABELA pisze...

Musisz przeczytać w swojej instrukcji jaka jest kolejność dodawania składników i tego się trzymać.Piszę o tym ponieważ w różnych maszynach jest inaczej.W jednych dodaje sie najpierw same płyny a na wierzch suche składniki a w innych odwrotnie.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails