PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

21 kwi 2009

114-ROGALE MAŚLANE

Po świętach proponuję przepyszne rogaliki z mojej ulubionej strony cincin.cc od Bajaderki.
Niebo w gębie!

Składniki na 24 sztuki:

* 1 szkl. mleka (1 szkl.=250 ml)
* 1/2 kostki masła (100 g)
* 1/2 szkl. cukru
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżka suszonych drożdży (ja dałam 3-4 dkg świeżych)
* 3 duże jajka
* 4 i 1/2 szkl. mąki
* oprócz tego 3-4 łyżki roztopionego masła
Rogaliki wyśmienicie smakują puste, ale równie dobrze możemy dać jakieś ulubione nadzienie do środka np: ser, mak, budyń, nutella, marmolada, cukier brązowy + cynamon i inne.

Do drożdży dodać troszkę mąki i cukru.Podgrzać mleko tak aby było ciepłe i 1/4 szkl. zalać drożdże.Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.Resztę mleka zagotować, dodać masło i pozostały cukier.Odstawić do wystygnięcia.Do misy miksera, automatu lub do zwykłej dużej miski wsypać mąkę, wyrośnięte drożdże, mleko i jajka.Wyrabiać aż utworzy się miękkie gładkie ciasto.Pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość (ok.1 godz.).Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części.Z każdej wałkować koło o średnicy 22 cm.Smarować roztopionym masłem.Pokroić na 8 trójkątów (najlepiej radełkiem) i zwijać od szerszej strony.Rogaliki możemy zostawić puste lub coś dać do środka.Ja dałam czekoladę.Układać je na blasze i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia.Przed samym włożeniem do pieca można jeszcze posmarować wierzchy roztopionym masłem.Piec nagrzać do 200'C i piec przez 8-10 minut.



32 komentarze:

emma001 pisze...

rogaliki wygladaja pieknie. Uwielbiam takie.
Zycze udanego blogowania

Nette7 pisze...

Ten przepis zapisałam w notatniku już kilka miesięcy temu...ale jakoś "nie było na niego czasu".. Teraz zachęcona Twoim zdjęciem i rekomendacją na pewno go wypróbuje w najbliższym czasie! :)

IZABELA pisze...

Emma001 - dzieki i rowniez zycze udanego blogowania :)

Nette7 - naprawde polecam,sa pyszne :)

kass pisze...

Piekłam te rogaliki, są rzeczywiście pyszne...zresztą jak wszystko co zaproponuje Bajaderka!
Pozdrawiam wiosennie!

Tilianara pisze...

Ale one musiały smakować :) Wyglądają tak apetycznie, że zjadłabym nawet samo zdjęcie :)

Anonimowy pisze...

witam, ja tez zrobilam rogaliki, i sa super, zrobialm mniejsze i wyszlo i duzooooo, robilam z marmolada, czekolada i mincemeat, pychotka!!!

IZABELA pisze...

Super! bardzo sie ciesze :)

Anonimowy pisze...

Chcialam upiec te pyszne rogaliki, ale nie wiem ile jest pol kostki masla na amerykanski licznik.

IZABELA pisze...

Mialam na mysli pol kostki masla polskiego czyli 100 g.Przeoczenie i juz poprawiam w poscie zeby bylo wiadomo o co chodzi :)

kwiatuszek123 pisze...

WITAM,MUSIALAM ZROBIC TE PIEKNE ROGALIKI I WCALE NIE ZALUJE SA TAK PYSZNE ZE NIE IDZIE OPISAC,DOSLOWNIE PUCH I WSPANIALY SMAK.JAK TAK DALEJ POJDZIE TO KONIECZNIE BEDE MUSIALA PRZEJSC NA DIETE.POLECAM

IZABELA pisze...

Kwiatuszek123 - ja już przez takie słodkości jestem na diecie hehehe!

Izabela pisze...

Rogaliki rzeczywiście są cudowne. Robiłam ciasto w maszynie do pieczenia chleba (ach, jaka wygoda), po zawinięciu długo nie wyrastały - w tym czasie wykąpałam córcię :) wyszły puszyste, delikatne i chociaż miałam już nic dzisiaj nie jeść od razu zjadłam dwa

IZABELA pisze...

Izabelo - bardzo się cieszę :)

Anonimowy pisze...

Iza tu Maliniaczki ! zrobilam rogale sa pyszne dzieki za piekny BOLG:)

Anonimowy pisze...

Tu jeszcze ja Maliniaczki ,chce powiedziec ze chlebki mi raczej niewychodza ,ciekawa jestem dlaczego ,pytalam na V o melase zajrzyj i mi odpowiedz prosze,a moze masz jakies jeszcze rady dla poczatkujacych piekarzy :) Pozdrawiam !

IZABELA pisze...

Maliniaczki - bardzo się cieszę że rogale wyszły :) No a co do chlebków to sama nie wiem, może po prostu trzeba być cierpliwym i próbować dalej?

Anonimowy pisze...

Mam pytanie.. Jak mam dac te drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku do wyrośniecia wraz z maka i cukrem? ma to byc w formie jakiegos cista czy bardziej w płynie? Nie rozumiem.. Prosze o odpowiedz. Z gory dzieki :)

IZABELA pisze...

Do anonimowej osoby - chodzi o taki zwykły zaczyn,czyli drożdże zalewamy odrobina ciepłego mleka, zasypujemy odrobina mąki i dla lepszego i szybszego wzrostu dodajemy odrobinę cukru.

Anonimowy pisze...

witam, znalazlam ten przepis i te rogaliki na fotografiach bardzo mi wpadly w oko :) jestem wlasnie na etapie wyrastania drozdzy zyczcie mi powodzenia zeby mi tez wyszly takie pyszne :)
P.S. dam znac jakie wyszly :)

IZABELA pisze...

Do anonimowej osoby - życzę powodzenia i czekam na efekt końcowy oraz ocenę :)

Anonimowy pisze...

Witam bardzo serdecznie, jestem zachwycona Pani blogiem :)

odkrylam u siebie nie dawno talent do pieczenia ciast, wiec od teraz zaczynam bawic sie w piekarza :) musze przyznac, ze chleby z Pani strony wychodza mi znakomicie, jestem wlasnie na etapie przygotowywania rogalikow :) nie moge doczekac sie efektu koncowego

moj mezczyzna jest zachwycony, zastanawia sie po kim mam taki talent hehe :)

pozdrawiam, Ada

IZABELA pisze...

Ado - bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa :) Koniecznie napisz o rogalikach, jak wyszły :)

Anonimowy pisze...

Z tej strony znowu Kasia :) Dzisiaj już nie dam rady zrobić tych rogalików ale szykuję się na jutro, tylko zastanawiam się jaki sposób będzie najlepszy do wyrobienia ciasta, bo w przepisie mowa o robocie, ręcznie czy maszynie. W robocie kuchennym na hakach wyrabiam tylko luźne ciasta na chleb a nie wiem czy takiego do wałkowania jednak nie wyrobić ręcznie. Czy robot mi "nie zepsuje" konsystencji i potem nie wywałkuje? Pozdrawiam Kasia :)

IZABELA pisze...

Kasiu - ja wszystkie ciasta wyrabiam zawsze tylko robotem.Kupiłam go po to aby mnie wyręczał i właśnie to robi.To ciasto na rogaliki ma mieć taką konsystencję jak większość ciast na chleb.Wyrabiam również hakiem i czy to na słodkie wypieki czy na słone (chleb, bułki) ciasto na haku tworzy mi zawsze kulę i takie powinno być.

Anonimowy pisze...

Dzisiaj też zrobiłam te rogaliki, ach kolejne słodkie cuda! Rogaliczki zrobiłam mniejsze, z nutellą, świeżymi truskawkami i brązowy cukier+masło+cynamon. Wyszły bardzo pulchne i mięciutkie, byłam, ba! jestem pod wrażeniem. Jedynie ciasto wyrobiłam ręcznie a było dośc luźne, spójne ale luźne czy tak ma być? Musiałam do wałkowania podsypywać bo się kleiło troszkę. Kasia

IZABELA pisze...

Kasiu - to ciasto nie powinno być lużne i nie powinno się lepić, ale jeśli twoje dobrze wyrosło i ci smakuje to jest ok :)

Anonimowy pisze...

witam. Iza znam twoj blog juz kilka lat. Powrocilam po te cudne rogaliki. Buziam serdecznie!!!!!

IZABELA pisze...

Cieszę się i życzę smacznego :)

Anonimowy pisze...

Witam ;) kupilam sobie maszynke do chleba i chciala bym wyrobic w nim ciasto na te rogaliki jak to zrobic?

IZABELA pisze...

Musisz przeczytać w swojej instrukcji jaka jest kolejność dodawania składników i tego się trzymać.Piszę o tym ponieważ w różnych maszynach jest inaczej.W jednych dodaje sie najpierw same płyny a na wierzch suche składniki a w innych odwrotnie.

Anonimowy pisze...

Dzień dobry. Czy zamiast zwykłego mleka można użyć roślinnego?

IZABELA pisze...

Szczerze mówiąc nigdy takiego nie używałam do słodkich wypieków, więc nie wiem.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails