ZAMIANA DROŻDŻY SUSZONYCH NA ŚWIEŻE I ODWROTNIE
drożdże suszone = drożdże świeże
3/4 łyżeczki = 1/2 łyżeczki
1 łyżeczka = 3/4 łyżeczki
1 i 1/2 łyżeczki = 1 łyżeczka
2 i 1/4 łyżeczki = 1 i 1/2 łyżeczki
1 łyżka = 2 łyżeczki
***
ZAMIANA SZKLANEK NA ŁYŻKI, ŁYŻEK NA ŁYŻECZKI I ODWROTNIE
1 i 1/2 łyżeczki = 1/2 łyżki
3 łyżeczki = 1 łyżka
1/2 łyżki = 1 i 1/2 łyżeczki
2 łyżki = 1/8 szklanki
4 łyżki = 1/4 szklanki
5 łyżek + 1 łyżeczka = 1/3 szklanki
8 łyżek = 1/2 szklanki
12 łyżek = 3/4 szklanki
16 łyżek = 1 szklanka
3/8 szklanki = 1/4 szklanki + 2 łyżki
5/8 szklanki = 1/2 szklanki + 2 łyżki
7/8 szklanki = 3/4 szklanki +2 łyżki
***
NA 500 G MĄK MIESZANYCH DODAJEMY PRZEWAŻNIE OKOŁO 340 ML PŁYNU (MOŻE TO BYĆ NP. 200 ML ŻURKU + 140 ML WODY ).
***
ZAMIANA MLEKA W PROSZKU NA MLEKO W PŁYNIE
10 g mleka w proszku = 100 ml mleka w płynie
(10 g mleka w proszku = 1 łyżka stołowa z małą górką)
Jeśli w przepisie jest mleko w proszku a go nie mamy, to zamieniamy na mleko w płynie ale nie zapominamy o odjęciu tych ml od ogólnej ilości płynu który trzeba użyć w przepisie.
***
TEMPERATURA PIECZENIA W PIECU GAZOWYM MUSI BYĆ ZAWSZE O 10 STOPNI WYŻSZA NIŻ W PIECU ELEKTRYCZNYM.
***
SMAROWANIE WIERZCHU WYPIEKÓW
Glazura z jajka - 1 duże jajko + 1 łyżka wody.Roztrzepać i smarować surowy wypiek tuż przed pieczeniem.
Glazura z mleka - posmarować surowy wierzch samym mlekiem lub śmietaną, aby była miękka i lśniąca powłoka.
Glazura ze stopionego masła - stopionym masłem posmarować surowy wypiek, aby wierzch był miękki.
Glazura słodka - czyli lukier.Cukier puder rozrobić z odrobinką mleka.Na słodkie chleby, ciasta oraz drobne słodkie wypieki po ich upieczeniu i wystudzeniu.
drożdże suszone = drożdże świeże
3/4 łyżeczki = 1/2 łyżeczki
1 łyżeczka = 3/4 łyżeczki
1 i 1/2 łyżeczki = 1 łyżeczka
2 i 1/4 łyżeczki = 1 i 1/2 łyżeczki
1 łyżka = 2 łyżeczki
***
ZAMIANA SZKLANEK NA ŁYŻKI, ŁYŻEK NA ŁYŻECZKI I ODWROTNIE
1 i 1/2 łyżeczki = 1/2 łyżki
3 łyżeczki = 1 łyżka
1/2 łyżki = 1 i 1/2 łyżeczki
2 łyżki = 1/8 szklanki
4 łyżki = 1/4 szklanki
5 łyżek + 1 łyżeczka = 1/3 szklanki
8 łyżek = 1/2 szklanki
12 łyżek = 3/4 szklanki
16 łyżek = 1 szklanka
3/8 szklanki = 1/4 szklanki + 2 łyżki
5/8 szklanki = 1/2 szklanki + 2 łyżki
7/8 szklanki = 3/4 szklanki +2 łyżki
***
NA 500 G MĄK MIESZANYCH DODAJEMY PRZEWAŻNIE OKOŁO 340 ML PŁYNU (MOŻE TO BYĆ NP. 200 ML ŻURKU + 140 ML WODY ).
***
ZAMIANA MLEKA W PROSZKU NA MLEKO W PŁYNIE
10 g mleka w proszku = 100 ml mleka w płynie
(10 g mleka w proszku = 1 łyżka stołowa z małą górką)
Jeśli w przepisie jest mleko w proszku a go nie mamy, to zamieniamy na mleko w płynie ale nie zapominamy o odjęciu tych ml od ogólnej ilości płynu który trzeba użyć w przepisie.
***
TEMPERATURA PIECZENIA W PIECU GAZOWYM MUSI BYĆ ZAWSZE O 10 STOPNI WYŻSZA NIŻ W PIECU ELEKTRYCZNYM.
***
SMAROWANIE WIERZCHU WYPIEKÓW
Glazura z jajka - 1 duże jajko + 1 łyżka wody.Roztrzepać i smarować surowy wypiek tuż przed pieczeniem.
Glazura z mleka - posmarować surowy wierzch samym mlekiem lub śmietaną, aby była miękka i lśniąca powłoka.
Glazura ze stopionego masła - stopionym masłem posmarować surowy wypiek, aby wierzch był miękki.
Glazura słodka - czyli lukier.Cukier puder rozrobić z odrobinką mleka.Na słodkie chleby, ciasta oraz drobne słodkie wypieki po ich upieczeniu i wystudzeniu.
12 komentarzy:
Czesc Izabelo :) Pozdrowienia z Australii i gratulacje za tak wspanialy blog - cudowne przepisy, az sama nie wiem od ktorego zaczac! Mam tylko krociutkie pytanko o drozdzach - w swych przepisach doradzasz czasami uzywac pakiet drozdzy lecz nie wiem ile to dokladnie wynosi (tutaj pakiety sa w roznych ilosciach). Dzieki i jeszcze raz gratuluje :) Monika
Moniko - dobrze ze zwrocilas na to uwage :) Kazda taka uwaga jest dla mnie cenna i pozwoli na lepsze prowadzenie mojego bloga.Postaram sie w najblizszych dniach w miare mozliwosci poprawic.A co do drozdzy,to 1 paczka suszonych w wiekszosci krajow na swiecie ma 7 g i wystarcza ona na 500 g maki.Piszac wiec o 1 paczce czy opakowaniu suszonych - wlasnie taka ilosc mialam na mysli :) Drozdze swieze zawsze podaje w dkg lub g poniewaz tez sa roznej wielkosci.Ja kupuje np. takie duze piekarnicze,ktore maja 1 funt wagi (450 g).Dziele je sobie na kawaleczki,owijam w folie i zamrazam :)
10g mleka w proszku to ile to łyżek?
Jedna łyżka płaska to 8 g,a więc to będzie taka jedna z małą górką :)
Chce wszystkim polecić ta stronę:
http://kalkulator.przepis-na.pl/
Co prawda nie ma tam jeszcze wszystkich przeliczników, ale strona się rozwija?
Może ktoś jeszcze znalazł cos podobnego?
Sbeni67 - stronka na pewno się przyda, dzięki :)
Pozdrowienia!
W przelicznikach drożdże suszone = drożdże świeże jest podane ze 1 łyżeczka suszonych = 3/4 łyżeczki świeżych. Czy drozdze schnac powiekszaj pojemnosc ? czy jest to pomylka ? Z gory dziekuje za wyjasnienie.
Jolanto - nie ma w tym przeliczniku żadnej pomyłki.Chodzi o to że drożdże świeże są mocniejsze i nie trzeba ich tyle co suszonych.
Tym Postem znacznie ułatwiła mi Pani życie! Dziękuję w imieniu moim i bułeczek, które dziś będę robić :)
Miło mi :)
A ja mam ciut glupie pytanie...1\8 mleka ile to mililitrow?
Czy chodzi o 1/8 litra? Czysta matematyka.Litr ma 1000 ml.1000 podzielone na 8 = 125 ml :)
Prześlij komentarz