PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

31 maj 2008

7-CHLEB Z ŻURKIEM

Smaczny, lekko kwaskowy chleb ze stronki: wedlinydomowe.pl od Abratek.

Składniki:

* 300 g mąki pszennej
* 100 g mąki graham
* 100 g mąki żytniej razowej
* 160 ml żurku
* 180 ml wody
* 10 g soli
* 2-3 łyżki oliwy
* 6-7 g świeżych drożdży lub 1 op. suszonych

Program podstawowy lub razowy.Waga 1 i 1/2 funta (675 g), skórka średnia.Jeśli żurek jest bardzo kwaśny to radzę zmniejszyć jego ilość i zastąpić go wodą.

4 komentarze:

Unknown pisze...

ale chleb ten bez cukru?

IZABELA pisze...

Unknown - to nie słodki chleb, więc nie musi być w nim cukru :)

Anonimowy pisze...

Witam, w Pani przepisach pojawia się 1 opakowanie suchych drożdży, jaka jest gramatura opakowania, posiadam opakowania 7g i 6g. Czy o takie chodzi? Bardzo dziękuję za odpowiedź.
A strona super. właśnie zaczęłam przygodę z maszyną do chleba, zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieję, że z pomocą te strony będą same sukcesy.
Pozdrawiam.

IZABELA pisze...

Kupuję polskie drożdże więc mają przeważnie 7 g.Jeśli byłyby inne, napisałabym o tym :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails