Smaczny, lekko kwaskowy chleb ze stronki: wedlinydomowe.pl od Abratek.
Składniki:
* 300 g mąki pszennej
* 100 g mąki graham
* 100 g mąki żytniej razowej
* 160 ml żurku
* 180 ml wody
* 10 g soli
* 2-3 łyżki oliwy
* 6-7 g świeżych drożdży lub 1 op. suszonych
Program podstawowy lub razowy.Waga 1 i 1/2 funta (675 g), skórka średnia.Jeśli żurek jest bardzo kwaśny to radzę zmniejszyć jego ilość i zastąpić go wodą.
4 komentarze:
ale chleb ten bez cukru?
Unknown - to nie słodki chleb, więc nie musi być w nim cukru :)
Witam, w Pani przepisach pojawia się 1 opakowanie suchych drożdży, jaka jest gramatura opakowania, posiadam opakowania 7g i 6g. Czy o takie chodzi? Bardzo dziękuję za odpowiedź.
A strona super. właśnie zaczęłam przygodę z maszyną do chleba, zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieję, że z pomocą te strony będą same sukcesy.
Pozdrawiam.
Kupuję polskie drożdże więc mają przeważnie 7 g.Jeśli byłyby inne, napisałabym o tym :)
Prześlij komentarz