To smaczny chlebuś o pięknym pomarańczowym kolorze, ale dodatek dyni nie daje mu jakiegoś specyficznego smaku czy aromatu. Jest równie dobry z wędliną, z serkiem jak i z dżemem.
Przepis pochodzi ze stronki www.dancia.bloog.pl od Danusi.
Składniki na 2 bochenki:
* 450 g ciasta zakwaszonego z mąki pszennej metodą 3-stopniową
* 250 g gotowanej dyni (ja dałam gotową z puszki)
* 700 g mąki pszennej
* 80 g wody (ja musiałam dać aż 230 g/ml)
* sól (ja dałam 3 płaskie łyżeczki)
Jeśli mamy świeżą dynię to należy ją rozgotować na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
Do zakwaszonego ciasta dodać przestudzoną dynię,
oraz po trochu mąki i wody w której wcześniej należy rozpuścić sól.Wyrabiać 10-15 minut.Zostawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny.Po tym czasie wyłożyć na blat i odgazować.Uformować 2 bochenki (ja wsadziłam do 2 keksowych foremek).Zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny lub dłużej.Ciasto powinno podwoić objętość.Wsadzić do pieca nagrzanego na 250'C i piec 10 minut.Po tym czasie zmniejszyć do 200'C i piec jeszcze 30 minut.
Składniki na 2 bochenki:
* 450 g ciasta zakwaszonego z mąki pszennej metodą 3-stopniową
* 250 g gotowanej dyni (ja dałam gotową z puszki)
* 700 g mąki pszennej
* 80 g wody (ja musiałam dać aż 230 g/ml)
* sól (ja dałam 3 płaskie łyżeczki)
Jeśli mamy świeżą dynię to należy ją rozgotować na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
Do zakwaszonego ciasta dodać przestudzoną dynię,
oraz po trochu mąki i wody w której wcześniej należy rozpuścić sól.Wyrabiać 10-15 minut.Zostawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny.Po tym czasie wyłożyć na blat i odgazować.Uformować 2 bochenki (ja wsadziłam do 2 keksowych foremek).Zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny lub dłużej.Ciasto powinno podwoić objętość.Wsadzić do pieca nagrzanego na 250'C i piec 10 minut.Po tym czasie zmniejszyć do 200'C i piec jeszcze 30 minut.
6 komentarzy:
No to wszystko jasne Izuniu ! Twoje ciasto zakwaszone jest gęściejsze to po pierwsze, po drugie dynia jest również gęściejsza od tej, którą ja użyłam z stąd ta zwiększona ilość płynu.
Chleb odwaliłaś ! aż mi kopara opadła
kolor piękny, miałaś dobry gatunek dyni. Zdolna jesteś !
Dzieki Danusiu!
O tak, bardzo smakowity kolor!
Dziekuje za udzial w festiwalu Izo :)
Pozdrawima serdecznie!
Dzieki Bea!
Chleb ,chleb dyniowy .A ten kolor prześliczny.
Piękny kolor chleba!
Prześlij komentarz