PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

8 lis 2008

77-CHLEB PSZENNY Z DODATKIEM MĄKI RYŻOWEJ

To bardzo smaczny bielutki chleb.Przepis wzięty od Danusi z blogu www.dancia.bloog.pl a oryginalna nazwa to: bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki ryżowej.W tym dniu miałam zapotrzebowanie akurat na chleb, stąd ta zmiana.

Składniki na 2 chlebki (lub 2 długie bułki):

* 300 g ciasta pszennego zakwaszonego
* 100 g mąki ryżowej
* 220 g wody pomieszanej z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli (ja soli dałam 3/4 łyżki)
* 440 g mąki pszennej 650 (zawartość białka 12 g)
* oliwa (ja dałam 1 łyżkę)

Do zakwaszonego ciasta dodać mąkę ryżową, zamieszać a potem powoli dodawać mąkę pszenną i wodę.Wyrobić dokładnie a pod koniec dodać oliwę.Ciasto powinno być delikatne i puszyste.Bez problemu można zarobić to ciasto w maszynie.Zostawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.Po tym czasie wyrobić jeszcze raz i uformować 2 bochenki lub 2 podłużne bułki.Ja wsadziłam do keksowych foremek.Pozostawić na 2 i 1/2 godziny a potem upiec najlepiej na kamieniu w temperaturze 250'C przez 6-7 minut bułki a chlebki 10-12.Po tym czasie zmniejszyć do 200'C i piec jeszcze 20 minut bułki i 30 chleby.

11 komentarzy:

dana pisze...

Piękne są te cięcia chlebka, milimetrowe dokładności,cudo!

jabberwocky pisze...

Wyglądają super :)

IZABELA pisze...

Dzieki Danusia i Jabberwocky :)

Faza Grawitacji pisze...

wyglądają przepięknie :) muszę zrobić dla Mamy - jako jedyna uwielbia pszenne pieczywo :D

czym robisz te nacięcia ?:) moje nigdy nie są tak piękne
pozdrawiam serdecznie :)

IZABELA (nick: Izunia2007) pisze...

Do naciec nie uzywam jakis specjalnych przyrzadow.Swietnie do tego nadaje sie zwykly kuchenny ostry noz.Caly sekret tkwi w tym, aby naciecia robic bardzo szybko z rozmachem.Jak bedziesz robila powoli to wtedy wychodza takie lekko strzepiaste.

Faza Grawitacji pisze...

czesc Izka:)

Zrobiłam i wyszedł niewiarygodnie puchaty i lekki :) to chyba przez tą mąkę ryżową :)
Oczywiscie jest pyszny

pozdrawiam ciepło

IZABELA pisze...

Faza Grawitacji - cieszy mnie ze sie udal :)

Ania pisze...

witaj Iza:)
Chcialabym upiec ten chlebek,ale niestety nie znam sie jeszcze az tak na tym.Cyz moglabys napisac mi ile potrzebuje zakwasu,maki i wody aby zrobic to ciasto zakwaszone,czyli 300g.Z gory wielkie dzieki.
Ania

IZABELA pisze...

Aniu - trudno mi tak dokładnie okreslić.Ktoś kto piecze chleby nie liczy tego tak dokładnie,ponieważ ciasto które zostaje przechowuje w lodówce i służy mu do następnego przepisu.Spróbuj zrobić może z połowy składników podanych na ciasto zakwaszone (link w zakładce z boku) :)

Kasia M. pisze...

Cóż mogłabym innego napisać jak nie że chleb jest pyszny? Puszysty, już samo ciasto było bardzo puchate, pewnie przez tą mąkę. Idealnie dał się wyrabiać i wyrastał. Na pewno upiekę go nie raz. Zrobił jeden wielki okrągły chleb :) Kasia

IZABELA pisze...

Kasiu - też bardzo mile wspominam ten chlebuś z mąką ryżową :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails