PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

22 lis 2008

81-CHLEB MIESZANY IZY NA MIODZIE (z maszyny)

Awaria mojego piekarnika dalej trwa, więc dziś następny całkiem maszynowy chlebuś.
Tym razem mieszany z dodatkiem prawdziwego naturalnego miodu.To chyba jego dodatek sprawił, że chlebuś dosyć szybko i pięknie urósł.Proporcje mąki dobrałam tak, aby po upieczeniu wypelnił calą foremkę.

Składniki:

* 300 ml pszennego ciasta zakwaszonego
* 500 g mąki pszennej
* 100 g mąki żytniej
* 1 łyżka miodu
* 2 łyzeczki soli
* 400 ml maślanki

Wszystko w odpowiedniej kolejności wrzucić do maszyny i załączyć wyrabianie.Wyłączyć maszynę, wyciągnąć mieszadło i pozostawić do wyrośnięcia (u mnie 4 godziny).W międzyczasie odgazować 1-2 razy.Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Wierzch przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać np. sezamem.Na koniec nastawić maszynę na 190'C/375'F i piec 45-50 minut.Tyle w zupełności przy tej temperaturze powinno wystarczyć.Mój chleb był pieczony równą godzinę, ale myślę że to troszkę za długo.



8 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Pięknie piecze ten Twój automat, teraz widzę różnicę, chleb ma piękne dziurki jest wyrośnięty i wypieczony widać to po skórce.
Moim skromnym zdaniem nie piekł się za długo.Przy tej tem. jest Ok !
Gdybyś piekła w piekarniku, na pewno szybciej uzyskał by ten efekt. Izuniu jesteś mistrzem !

IZABELA pisze...

Wiedzialam ze zauwazysz roznice.Skorka ze wszystkich stron jest chrupiaca.Jak go kroilam to zasmiecilam caly blat kuchenny.To taki minus swiezych chrupiacych chlebkow :)

Anonimowy pisze...

Jaka może być przyczyna,gdy chleb ładnie wyrasta, a potem gdy zaczyna się pieczenie w maszynie to środek opada?

IZABELA pisze...

Powodów może być kilka i dużo osób ma z tym problem.Najczęstszym powodem jest: za rzadkie ciasto, za duża ilość drożdży, zbyt długie wyrastanie.

Anonimowy pisze...

Witaj Izo, czy mogłabyś napisać jaką ma mieć konsystencję ciasto na ten chleb?Dopiero się wprawiam w pieczenie chlebków i potrzebuje fachowej porady. pozdrawiam

IZABELA pisze...

Do anonimowej osoby - ciasto zawsze powinno utworzyć na mieszadle miękką ale zwartą kulę.To dotyczy wszystkich chlebów zarabianych i pieczonych w maszynie :)

Gotujemy codziennie odmiennie pisze...

Chlebek wyrobiony ręcznie, uformowany na okrągły bochenek, wyszedł idealnie, w smaku bardzo ciekawy, miód jest wyczuwalny (może moja łyżka była za pełna, albo dlatego że miód był lipowy i według mnie ma intensywny smak), maślanka też zrobiła swoje, ale wszystko jak najbardziej pozytywnie. Bardzo smaczny chlebuś. Pozdrawiam serdecznie :) Kasia

IZABELA pisze...

Kasiu - mojego miodu (o ile dobrze pamiętam: wielokwiatowy)nie było czuć.Jeśli taki smak ci przeszkadza to zmniejsz jego ilość :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails