Bardzo pyszne bułeczki z anglojęzycznej strony: breadbaking.about.com.
Polecam!
Składniki na 12 naprawdę dużych bułek:
* 2 cup wrzącej wody ( 1 cup=240 ml)
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka smalcu
* 4 łyżki mleka w proszku
* 2 łyżki cukru (myślę że wystarczy jedna)
* 2 i 1/2 łyżeczki soli (ja dałam 1 łyżkę)
* 1/4 cup ciepłej wody
* 2 op. suszonych drożdży
* około 6 cups mąki chlebowej
Masło i smalec wrzucić do dużej miski i zalać 2 szklankami wrzącej wody.Poczekać spokojnie aż się rozpuści i lekko zamieszać.Dodać mleko, cukier oraz sól i odstawić do wystygnięcia.Drożdże wsypać do 1/4 szkl. ciepłej wody i poczekać aż się rozpuszczą.Do wystygniętej mieszaniny dodawać po 1 szklance mąki i rozpuszczone drożdże.Zarobić drewnianą łyżką.Po dodaniu około 4-5 cups mąki wyłożyć na stolnicę i wyrabiać podsypując dalej pozostałą mąką.Ciasto ma być miękkie i elastyczne.( Ja zarabiam to ciasto w automacie lub mikserem).Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i pozostawić aż do podwojenia objętości.Po tym czasie wyłożyć na stolnicę, zagnieść przez chwilkę i podzielić na 12 części.Ukształtować okrągłe bułeczki i układać na blasze.Przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Przed włożeniem do pieca można ponacinać i posmarować wierzchy - ja posmarowałam roztopionym masłem.Piec w temperaturze 190'C około 30 minut.
Następnym razem spróbuję zmniejszyć trochę ilość drożdży, ponieważ ta ilość wydaje mi się niepotrzebnie duża..
Składniki na 12 naprawdę dużych bułek:
* 2 cup wrzącej wody ( 1 cup=240 ml)
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka smalcu
* 4 łyżki mleka w proszku
* 2 łyżki cukru (myślę że wystarczy jedna)
* 2 i 1/2 łyżeczki soli (ja dałam 1 łyżkę)
* 1/4 cup ciepłej wody
* 2 op. suszonych drożdży
* około 6 cups mąki chlebowej
Masło i smalec wrzucić do dużej miski i zalać 2 szklankami wrzącej wody.Poczekać spokojnie aż się rozpuści i lekko zamieszać.Dodać mleko, cukier oraz sól i odstawić do wystygnięcia.Drożdże wsypać do 1/4 szkl. ciepłej wody i poczekać aż się rozpuszczą.Do wystygniętej mieszaniny dodawać po 1 szklance mąki i rozpuszczone drożdże.Zarobić drewnianą łyżką.Po dodaniu około 4-5 cups mąki wyłożyć na stolnicę i wyrabiać podsypując dalej pozostałą mąką.Ciasto ma być miękkie i elastyczne.( Ja zarabiam to ciasto w automacie lub mikserem).Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i pozostawić aż do podwojenia objętości.Po tym czasie wyłożyć na stolnicę, zagnieść przez chwilkę i podzielić na 12 części.Ukształtować okrągłe bułeczki i układać na blasze.Przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Przed włożeniem do pieca można ponacinać i posmarować wierzchy - ja posmarowałam roztopionym masłem.Piec w temperaturze 190'C około 30 minut.
Następnym razem spróbuję zmniejszyć trochę ilość drożdży, ponieważ ta ilość wydaje mi się niepotrzebnie duża..
17 komentarzy:
Bułeczki przepiękne, czy aby nie sztuczne:))?
Jesteś mistrzynią w cięciu pieczywa !!! Już gdzieś chyba tak pisałam :))
No to teraz zrobiłam się bardzo głodna. Izunia, jak myślisz, czy mogła bym moim sposobem, wstawic ciasto na nocne wyrastanie do lodówki? Rano brak mi czasu, a te bułeczki mam ogromną ochotę upiec w sobotni poranek.
Danusiu-dziekuje!Buleczki naprawde prawdziwe.A jakie smaczne!
Krysiu-jasne ze mozesz.Ogolna zasada jest taka,ze kazde drozdzowe ciasto mozesz wsadzic na noc do lodowki.Ono nawet jest wtedy lepsze.
Głównym składnikiem diety racjonalnej, powinien być Chleb typu KR-IRL !!
Kluczowym zatem, jest:
Naukowe odkrycie roku 2008 (medycyna, biologia).
Przepis WZORCOWY wypieku Chleba typu KR-IRL (mini chlebki).
Kaszę jaglaną oraz ryż biały (lepiej się klei) gotujemy w jednym garnku ok. 20 minut. Przyprawy to: sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut.
Ugotowane kasza i ryż wchłaniają wtedy całą użytą do gotowania resztę wody, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków.
Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem i z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami).
Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.
Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 45 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.
Przepis ten zamieszczony jest na stronie internetowej, adres: www.magdalirl.com.pl
Książka pt.: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Szczegółowa identyfikacja chleba typu KR-IRL (mini chlebki):
1. białko roślinne 10,5%, 2. tłuszcz roślinny 2,9%, 3. węglowodany niskie 78,9%, 4. witaminy: z grupy B (B1, B2, B6, PP), E,
5. składniki mineralne: fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo i mangan, 6. błonnik 3,2%
7. woda ok. 5-7%
Poziom cukru po spożyciu takiego chleba przez ok. 4-5 godzin utrzymuje się we krwi w kategoriach zalecane
i dozwolone, powodując tym samym trwałe uczucie pełnej sytości (szczególnie ważne dla chorych na cukrzycę).
Człowiek odczuwa również ogromną energię, którą wnoszą węglowodany dostarczone w dużej przecież ilości.
Witaminy i składniki mineralne, podobnie jak i wszystkie pozostałe składniki są w tym chlebie bezsprzecznie w najlepszym gatunku.
Ryż obniża przecież poziom złego-LDL cholesterolu we krwi, o czym powszechnie wiadomo.
Chleb typu KR-IRL (tzn. mini chlebki) po upieczeniu smakuje jak luksusowy produkt zbożowy upieczony bez skórki w tosterze. Można go przechowywać w chłodziarce przez ponad 15 dni. Na śniadanie i kolację zaleca się spożywanie 2-3 (mini chlebków) tj. kromek średniej wielkości (150-200 g), jako wariant odżywienia minimum.
Spożycie chleba typu KR-IRL GWARANTUJE powrót do sylwetki bez nadwagi i otyłości w okresie 3-8 m-cy oraz wzorcowe odżywienie komórek nerwowych mózgu tj. polepszenie kreatywności myślenia, również dużą energię eliminującą zmęczenie.
P. S. Chleb typu KR-IRL pieczemy osobiście czyli toksyny = 0% (polepszacze, konserwanty, spulchniacze i inne trucizny, zwyczajnie co oczywiste, ich nie dodajemy).
Realizacja tego przepisu stanowi istotny prozdrowotny, przełom w żywieniu organizmu człowieka.
E. K. Lubliniec
Ale dziwny komentarz,ale niech juz bedzie.
Witam i pytam :-)
Z maszyny to jak? Wyrobić na programie dough, wyjąć i zrobić bułki, czy może po wyjęciu z maszyny ciasto zagnieść raz jeszcze i dopiero robić bułki?
A, i zazdraszczam szczerze 'kiciusia'
Ukłony :-)
Na programie dough ciasto jest wyrobione i wyrosniete.Jesli nie podwoilo objetosci to mozna jeszcze zostawic na jakis czas w maszynie.Potem wyjmujemy i odrazu robimy bulki.Zrobione i polozone na blasze musza zawsze (jak kazde bulki) podrosnac jeszcze z 20-30 minut i do pieca. :)
dzieki :-)
pozdrawiam.
mam 5 cudownych dzieciAczków dla nich nauczyłam sie piec dzis zrobiłam Izo twój jeden przepis bułeczki z dodatkiem smalcu rewelaca tyle ze sobie dodałam wiecej mąki i drozdzy bo bułek napiekałam 40 sztuk mniam i dziekuje Ania z Poznania
Aniu - bardzo się cieszę :)
wszystko super, ale jakiego mleka w proszku używasz? ja osobiście preferuję naturalne (czyli z kartonu XD ) - 500 ml wody + 4 łyżki mleka w proszku to jak 500 ml pełnotłustego mleka??
ten komentarz a propos chleba KR-IRL domyślam się, że jest po to by Cię zaintrygować i żebyś to monstrum upiekła. Ja niestety, byłam aż tak głupia, że na ten chleb się nabrałam.
A Twoje wypieki to cudności, podziwiam, zawsze podziwiam Artystów.
Pozdrawiam
Iza
Do anonimowej osoby - 500 ml wody i 4 łyżki mleka w proszku to na pewno nie pełnotłuste mleko a raczej chude.
Izo - masz rację, ten komentarz wyżej był po to aby mnie zaintrygować.Dziękuję za miłe słowa, ale Artysta i to jeszcze przez duże "A" to za wielkie słowo.Ale oczywiście dziękuję :)
Przepraszam, ale nie podalas ile czasu powinno rosnac to ciasto, rzecz wedlug mnie bardzo wazna, pozatym wydaje mi sie ze ilosc wody i maki nie za bardzo sie zgadza, poniewaz wyszlo mi bardzo bardzo geste, moja maszyna nie wytrzymywala,dodalam przynajmniej poltorej szklanki wody...
Nie napisałam czasu, ale napisałam : "przykryć i pozostawić do podwojenia objętości".U jednych to będzie 30 minut a u innych godzina.Zależy od tego czy masz cieplo w domu, czy chłodno i jakich składników użyłaś.Ciasto drożdżowe zawsze powinno podwoić swoją objętość, zarówno na chleb jak i na słodkie wypieki.Piszesz że dodałaś dużo więcej wody? widocznie mialaś bardzo suchą mąkę.To nie wina przepisu, a raczej składników.Ja robiłam ten przepis w grudniu, więc moja maka była i wilgotna i nie potrzebowała tyle wody :)
Prześlij komentarz