To smaczne bułeczki z forum cincin.cc polecane przez Syso.Zmieniłam tylko ich kształt, ponieważ w oryginalnym przepisie powinny być okrągłe.
Składniki:
* 3/4 szkl. wody
* 1 i 1/2 łyżeczki susz. drożdży (lub 2 dkg świeżych)
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1 i 1/2 szkl. mąki chlebowej
* 1 szkl. mąki luksusowej
* 3 łyżki mleka w proszku
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki stopionego masła
* 1 jajko
Najlepiej wrzucić wszystko w odpowiedniej kolejności do maszyny i wlączyć wyrabianie.Jeśli nie mamy maszyny wrzucamy do miski i używamy swoich zwinnych rąk wyrabiając ciasto przez około 10 minut.Zostawiamy na następne 10 minut aby odpoczęło i znów zarabiamy przez 10.Po tym czasie zostawiamy przykryte do wyrośnięcia, a gdy podwoi objętość dzielimy na 8-10 części i formujemy okrągłe bułeczki.Kładziemy na blasze i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.Przed samym pieczeniem możemy posmarować białkiem zmieszanym z 1 łyżką wody lub całym roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 190'C przez 15-20 minut.
2 komentarze:
bardzo dobre, mąż był zachwycony. Upiekłam już dość trochę z Pani przepisów i najbardziej jak do tej pory smakował nam chleb z ziemniakami na zakwasie a najlepiej wyszedły bochenki Pain de Campagne. Dzisiaj będę robić pszenno-żytni na zakwasie a następny w kolejce ten wieloziarnisty na krupczatce. Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi dot. zakwasu i chlebka Lubelli 3 zboża, odkryłam później co nie tak - za duża forma :) piekłam jeszcze raz w mniejszej i wyszło idealnie. Kasia.
Kasiu - cieszę się i życzę samych smakowitych wypieków :)
Prześlij komentarz