To przepis z mojej nowo zakupionej książki: "Pieczenie chleba".Chlebuś jest delikatny i mięciutki, a świeży i wilgotny nawet na drugi dzień.To sprawka ziemniaków, ale płatki owsiane są niestety smakowo niewyczuwalne.Mimo to polecam!
Składniki:
* 225 g ugotowanych ubitych ziemniaków
* 210 ml letniej wody
* 500 g mąki pszennej
* 3 łyżki stołowe platków owsianych
* 2 łyżki stołowe mleka w proszku (najlepiej odtłuszczonego)
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 1 i 1/2 łyżki stołowej brązowego cukru
* 40 g masła pokrojonego w kostkę
* 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
* na wierzch 1 łyżka stołowa wody + 1 łyżka stołowa płatków owsianych
Do automatu wlać wodę, wsypać równą warstwę mąki, płatki owsiane i mleko w proszku.Potem wyłożyć przestudzone ziemniaki.Sól, cukier i masło położyć w trzech rogach formy.Pośrodku zrobić niewielki dołek i wsypać drożdże.Ustawić program zwykły, średnia skórka.Około 5 minut przed pieczeniem posmarować chleb woda i posypać płatkami.
Ja swój chlebuś zarobiłam w automacie, a piekłam w piekarniku (200'/40 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz