PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

25 sie 2008

53-BUŁKI CHŁOPSKIE

Te bułeczki poleciła mi Samanta na moim forum, a oryginalny przepis należy do Agapi.

Składniki:

* 500 g mąki
* 1/3 kostki drożdży o wadze 100 g
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1 dl oliwy (100 ml)
* 1 jajko
* ok. 2 i 1/2 dl mleka (250 ml)
* do smarowania: 1 łyżka mleka + 1 łyżka oliwy

Drożdże posypać cukrem, a kiedy zaczną sie rozpuszczać dodać odrobinę mąki i troszkę ciepłego mleka.Do miski przesiać mąke i sól.Dodać wyrośnięte drożdże, jajko, mleko i oliwę.Zagnieść.Z ciasta zrobić kulę, przykryć i odstawić na 20 minut.Kulę rozklepać rękami na podłużny prostokąt, zlożyc na 3 części od krótszego boku i od tego samego boku zrolować.Utoczyć wałek, lekko rozklepać i podzielić na 11-12 części.Z każdej utoczyć kulkę i klaść na blasze.Ostrym nożem naciąć rowek uważając aby nie przeciąć bułki na pół.Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut (nie dlużej).W miedzyczasie nagrzać piec do 200'C.Mleko zmieszać z oliwą i posmarować wyrośnięte bułki.Można posypać czym kto lubi.Piec 20-25 minut.

Jeśli bułki mają być na śniadanie, to wieczorem robimy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.Rano wyjmujemy, pozwalamy podrosnąć najlepiej w ciepłym miejscu i pieczemy.


Ja ciasto zarobiłam w maszynie.

18 komentarzy:

Anonimowy pisze...

świetny blog, bułeczki wypróbuje ;)) mam pytanie: gdzie można kupić ten tłuszcz do formy, patelni itd. z poprzedniego posta?

Anonimowy pisze...

Świetny blog, przepis na bułeczki wypróbuje ;)). Mam pytanie: gdzie można kupić ten tłuszcz do feremek, patelni itp. z poprzedniego posta?

IZABELA pisze...

Nie wiem gdzie mieszkasz,bo ja w Chicago.Ale w Polsce widzialam w wiekszosci zwyklych wiekszych spozywczych sklepow.

majana pisze...

Sliczne są te bułeczki ! :)) Ja robie rzadko jakiekolwiek pieczywko, ale jak juz zrobie to znika bardzo szybciutko :)))

Anonimowy pisze...

mieszkam w Polsce, ale dziękuję, z pewnością poszukam ;)

dana pisze...

Witaj Iza ! widzę, że jestem z pieczeniem do tyłu. Tyle u Ciebie nowości !

kwiatuszek123 pisze...

coustco oznacza 2i1/2dl mleka i 1dl np.oliwy

IZABELA pisze...

Kwiatuszek123 - dl to 100 ml :) Ja nie używam takiej miary,ale przepis wzięłam od Samanty i dlatego napisałam tak jak w oryginale.Ale dobrze że zapytałaś,napisze obok przelicznik w ml.

Anonimowy pisze...

Te bułki są mojego przepisu, wmiesiłam je na MniamMniam, 11.11.2007, jako szybkie chrupiące bułki chłopskie
Przepis został stamtąd skopiowany.
Przepis jest bardzo stary, pochodzi z zeszytu mojej babki z 1912 roku.
Jeśli Samancie bułki smakowały, to się ciesze, miło by było, żeby wspomniała skąd przepis pochodzi.
Twój blog jest świetny, jutro zabieram się za chleb cebulowy

Pozdrawiam

Agapi

IZABELA pisze...

Agapi - dobrze że o tym napisałaś.Rozumiem cię.Ja też mam tu kilka swoich przepisów i miło byłoby gdyby też ktoś gdzieś pisząc przepis na moje bułki czy chleb, wspomniał o mnie.Pozdrawiam serdecznie,zawsze zapraszam na moją stronę i życzę smacznych wypieków :)

niklasia pisze...

czy można drożdże zastąpić suszonymi? Jeśli tak, to w jakiej ilości?

IZABELA pisze...

Niklasia - zawsze można stosować drożdże suszone i świeże zamiennie.W Polsce o ile pamiętam są takie suszone po 6 lub 7 g i na torebeczce pisze że są one przeznaczone na 500 g mąki, czyli na tyle co w tym właśnie przepisie.Powodzenia w pieczeniu :)

Anonimowy pisze...

Pani Izabelo świetny ten blog!!! czytam i czytam i nie moge sie nadziwic jakie piekne te wypieki :))) i zazdroszcze... i mam pytanie odnosnie mąki pszennej jakiej Pani uzywa. Ja od niedawna mieszkam w USA i mam problemy ze znalezieniem odpowiedniej maki, ablo maka dobra ale umiejetnosci nie te :))) no coz :)) pozdrawiam Agnieszka

IZABELA pisze...

Agnieszko - a o jaką mąkę chodzi?

Elżbieta pisze...

Agapi - dopiero teraz zobaczyłam , komu zawdzięczam te bułeczki. Kopiując przepis, nie skopiowałam wtedy linka ani autora a potem skończyła mi sie subskrypcka na mm. Ale wszędzie, gdzie ten przepis zachwalam, piszę że pochodzi z forum mniammniam! Od teraz zapamiętam ze Ty jestes autorką. Tak w ogóle , to jeden z pierwszych przepisów jaki mam z netu.

IZABELA pisze...

Samanto - cieszę się że odnalazłaś autorkę :)

Kasia M. pisze...

Bułeczki upieczone, mi wyszło 9 sztuk. Robiłam na całym opakowaniu drożdży suszonych. Dla mnie ta podana porcja soli jest za mała, więc na następny raz to skoryguję. Pozdrawiam:)

IZABELA pisze...

Kasiu - sól soli nie równa, tak samo jak nasze smaki.Jedna osoba woli bardziej słone a inna nie :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails