Bułeczki te należą do wypieków słodkich.Przepis wzięłam ze stronki: mojewypieki.blox.pl, a tak naprawdę pochodzi z rosyjskiego forum.Różnią się one od innych przede wszystkim niepowtarzalnym wyglądem, a i smak zasługuje na pochwałę.Polecam!
Składniki:
* 325 ml letniego mleka
* 50 g roztopionego masła
* 1 i 1/2 łyżeczki majonezu
* 500 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży.
Najlepiej wszystko wlożyć do maszyny i włączyć na wyrabianie.Pozostawić do wyrośnięcia.Po tym czasie podzielić na 16 równych części i z każdej uformować kuleczkę.Pozostawić na 10 minut przykryte ściereczką.Każdą kulkę rozwałkować na cienki placek i posmarować nadzieniem.
Nadzienia do wyboru:
- makowe: około 1/4 kostki roztopionego masła,kilka łyżek cukru i kilka łyżek suchego maku.Placek smarujemy masłem, posypujemy cukrem i suchym makiem.
- serowe: 400 g zmielonego twarogu, 1/2 szkl. cukru pudru, cukier waniliowy, 1 żółtko, 4 łyżki miękkiego masła.Wszystko utrzeć na gładką masę i smarować placki.
- orzechowe: 200 g zmielonych orzechow, 75 g cukru, 3 łyżki słodkiej śmietanki, 100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego, 1 łyżka rumu lub aromat rumowy.Wszystko wymieszać i smarować placki.
Posmarowany nadzieniem placek zwinąć w rulonik, naciąć środek wzdłuż na wylot pozostawiając z kadego konńca około 1/4 nie przeciętego ciasta.Obydwa końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.
Dla ułatwienia zdjęcia krok po kroku: http://izbushka.com/forum/showthread.php?t=204
Klaść na blasze, przykryć ściereczką i pozostawic na około 20 minut.Piec w temperaturze 190'C przez 20-25 minut.
2 komentarze:
Ahh piękne te Twoje pluszki ;-)!
To są moje ulubione bułeczki na słodko, są po prostu idealne z nadzieniem z nutelli albo konfitury z róży zamiast maku.
Pozdrawiam ;))
Piękne Ci wyszły te bułeczki! Ja także je robiłam. są przepyszne ! Dołączam sobie Twojego bloga do ulubionych, pozdrawiam :)
Majana
Prześlij komentarz