I jestem znów z bułkami :)
Fantazyjne, czyli różne ksztalty - dobrze działają na małych niejadków, ale i dorosły ma na co popatrzyć.Bułeczki smaczne: mięciutkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz.Jak dla mnie to mogłyby być bardziej słone, ale ja poprostu lubię słono.Przepis wzięłam ze stronki majanaboxing.blox.pl.
Polecam!
Składniki:
* 475 g mąki pszennej chlebowej
* 2 łyżki miękkiego masła
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli ( dla mnie mało)
* 1 i 1/4 łyżeczki susz. drożdży
* 275 ml wody
* do posmarowania żółtko + 1 łyżka wody (ja roztrzepałam całe jajko bez wody)
* do posypania: sezam, mak, słonecznik, dynia, kminek, sól morska, suszone zioła.
Ciasto zarobiłam w maszynie i odstawiłam do wyrośnięcia.Gdy podwoiło objętość zarobiłam chwilkę i podzieliłam na 12 części.Formowałam bułeczki: supełki - ciasto rozciągnąć na długość ok.20 cm i zrobić supełek, ślimaczki - ciasto rozciągnąć na długość ok.20 cm i zwinąć ślimaczka, słoneczka - zrobić kulkę, rozpłaszczyć i ponacinać nożem brzegi, kwiatki - ciasto podzielić na 3-5 części, zrobić kuleczki i połączyć.Położyć na blasze, przykryć i pozostawić na 30 minut.Potem posmarować żółtkiem z wodą bądż całym jajkiem i posypać.Piec przez 15 minut w nagrzanym wcześniej do 200'C piecu .
Polecam!
Składniki:
* 475 g mąki pszennej chlebowej
* 2 łyżki miękkiego masła
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli ( dla mnie mało)
* 1 i 1/4 łyżeczki susz. drożdży
* 275 ml wody
* do posmarowania żółtko + 1 łyżka wody (ja roztrzepałam całe jajko bez wody)
* do posypania: sezam, mak, słonecznik, dynia, kminek, sól morska, suszone zioła.
Ciasto zarobiłam w maszynie i odstawiłam do wyrośnięcia.Gdy podwoiło objętość zarobiłam chwilkę i podzieliłam na 12 części.Formowałam bułeczki: supełki - ciasto rozciągnąć na długość ok.20 cm i zrobić supełek, ślimaczki - ciasto rozciągnąć na długość ok.20 cm i zwinąć ślimaczka, słoneczka - zrobić kulkę, rozpłaszczyć i ponacinać nożem brzegi, kwiatki - ciasto podzielić na 3-5 części, zrobić kuleczki i połączyć.Położyć na blasze, przykryć i pozostawić na 30 minut.Potem posmarować żółtkiem z wodą bądż całym jajkiem i posypać.Piec przez 15 minut w nagrzanym wcześniej do 200'C piecu .
18 komentarzy:
Ale cudne !!! Muszę je upiec jak tylko będę miała więcej czasu.
Witaj
Izabello jestes wspaniala piekareczka! Takie sliczne dobroci wypiekasz az chce sie je jesc.Od miesiaca dopiero pieke chleb i obejrzalam spora ilosc stron ale Twoja mnie zauroczyla.
Na Twoim blogu panuje idealny porzadek,czystosc slowa i te cudowne wypieki.....
Daseret - dziekuje za mile slowa!Zawsze zapraszam i zycze smacznych i udanych wypiekow :)
Robiłam je kiedyś - są dokładnie takie jak piszesz miękkie w środku i chrupkie na zewnątrz. Pyszniutkie.
Piękne Ci powychodziły ;))
Dzieki Szkrabeka :)
Szczękę już zbieram z podłogi, jak mi z wrażenia wypadła. Piękniejszych bułeczek to jak żyję ...(?)lat, to nie widziałam.
Krystyno - ale sie usmialam z tej szczeki hehehe!
Bardzo się cieszę, że mogłam wywołać takim drobiazgiem uśmiech na Twojej twarzy
Przepiekne te buleczki po prostu mistrzostwo swiata .Jestem pelna podziwu Izo. Masz zlote raczki .
Wlasnie przymierzam sie do tych cudow .Mam nadzieje ze choc w polowie wyjda mi takie urocze .
Moniko,powodzenia!Troszke przy nich zabawy ale za to jaki efekt!
nie pierwszy raz używam przepisów z pani strony ale te bułeczki wyszły mi dzisiaj rewelacyjnie. Udało mi się je pozakręcać fantazyjnie, posypałam makiem i sezamem i wyszły mi sliczne puszyste bułeczki... zdjęcie na mojej stronie
ponownie dziękuje za przepisy do maszyny do chleba...
Izabela
Izabelo - bardzo sie ciesze ze do mnie zagladasz i korzystasz z przepisow.Twoja stronka jest rownie mila i ciekawa :)
Izo uwielbiam Twoje przepisy,a moja rodzinka z zapacham swiezych buleczek jest wniebowzieta :)
Bardzo miło czytać takie słowa :)
Witam
pieke juz chyba 5 raz te ciasteczka i tylko raz dało sie uformowac z nich kulki..:(
dodaje do bulek zawsze ok 1 szklanke maki orkiszowej zamiast pszennej a tak to robie wszystko zgodnie z przepisem .
Prosze Ci o rade :(
Ale o jakie ciasteczka chodzi? A co do mąki, to jeśli zamieniasz jej część na zupełnie inną to i proporcja będzie inna.
Wczoraj robiłam bułeczki i smakują wyśmienicie.Nie wiem jak się robi supełki.
Ps. Właśnie ciasto rośnie i to podwójna porcja hihi
Do anonimowej osoby - życzę smacznych bułeczek.A supełki robi się jak supełki: zawiązuje i już :)
Prześlij komentarz