Super mięciutkie bułeczki z równie mięciutką skórką, które swoją świeżość zachowują nawet na drugi dzień.To oczywiście zasługa ziemniaków.Przepis spisany z forum cincin.cc od AgusiaH.
Składniki:
* 1 szkl. ciepłego mleka
* 2 łyżki roztopionego masła
* 1/2 łyżki soli gruboziarnistej (ja dałam zwykłą)
* 1 szkl. mąki pszennej razowej
* 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
* 1/2 szkl. ugotowanych rozgniecionych ziemniaków
* 1 łyżeczka susz. drożdży
Wyrobić w maszynie i pozostawić do wyrośnięcia.Podzielić na 20 części (ja podzieliłam na 12), zrobić kuleczki i tępą stroną noża zrobić przez środek wgłębienie. Ułożyć na blasze i pozostawić do wyrośnięcia około 30 minut.Piekarnik nagrzać do 220'C i piec około 20 minut najlepiej na kamieniu (ja piekłam w 200, bo u mnie szybko się przypalają).
6 komentarzy:
sliczne!
Widzę, że jesteś specjalistką od bułeczek przecudnych !
Rzeczywiście piekne te Twoje bułeczki! Pozazdrościć...pozdrawiam.
Piękne! Takie równiutkie. Masz rękkę do bułeczek!
Jutro zamierzam je upiec sama :D Mam nadzieję, że sie udadzą :> Wynajdę tez inny przepis na później :)
Zycze smacznych buleczek :)
Prześlij komentarz