PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

28 lis 2008

82-CHLEB MLECZNY IZY (z maszyny)

Dzisiaj moich maszynowych wariacji ciąg dalszy.Smaczny, prosty, mleczny, biały chleb.

Składniki:

* 300 ml mleka
* 150 g zakwaszonego ciasta
* 600 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki soli
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżka oliwy

Wszystkie składniki wrzucić w odpowiedniej kolejności do maszyny i włączyć zarabianie.Potem pozostawić do wyrośnięcia na kilka godzin, aż podwoi objętość (lub na calą noc w chłodnym miejscu).W międzyczasie odgazować 1-2 razy.Przed samym pieczeniem można wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec przez 45 minut w 190'C/375'F.


15 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Piękny chlebek Izuniu, taki mięciutki i na pewno pyszny !
A piekarnik ?

IZABELA pisze...

Dzieki Danusiu! piekarnik dziala i w niedziele pewnie cos upieke :)

Unknown pisze...

Izo ,chlebus rewelacyjny .
Zrobiony jako pierwszy na zakwasie .
Piekny ,mieciutki ,wyrosniety i do tego naprawde smaczny .Nastepnym razem dodam tylko troszke mniej soli.
Dziekuje i pozdrawiam.

IZABELA pisze...

Moniko,bardzo sie ciesze.A co do soli to trzeba niestety samemu sobie dobrac proporcje.Wiem ze to niezdrowo,ale u mnie lubia czuc sa slonosc :)

IZABELA pisze...

A i jeszcze zapomnialam zapytac czy dawalas zakwas czy ciasto zakwaszone?

Unknown pisze...

Ten chlebus zrobilam na zakwasie ktory stal juz cztery dni .
A tak wogule to nie wiedzialam ze zakwas i zakwaszone ciasto to cos innego .Pewnie jeszcze wielu rzeczy mnie nauczysz .
A co do soli to ja tez uwielbiam dobrze posolic tylko reszta domownikow troche mnie upomina zebym nie przesadzala.

IZABELA pisze...

No tak,zakwas i zakwaszone ciasto to nie to samo.Jesli kiedykolwiek bedziesz zamieniala ciasto na zakwas to daj mniej zakwasu,poniewaz jest silniejszy ale bardziej kwasny.No chyba ze lubisz dobrze kwasne chleby.W tym przepisie mozna dac np. tylko 100 g.Ty dalas mlodziutki wiec pewnie nie byl az tak kwasny,ale z czasem zauwazysz roznice.

alina_f pisze...

Nasz ulubiony chlebek, właśnie wyjełam z piekarnika.Dzisiaj eksperymentowałam, dodałam mąkę pszennąbiałą i pełnoziarnistą w proporcjach pół na pół.Chlebek pięknie wyrósł jest tylko ciemniejszy.Następny będzie tylko z pszennej pełnoziarnistej.Napiszę oefektach.Pozdrawiam.

IZABELA pisze...

Alina_f - bardzo się cieszę że chlebek wychodzi, szczególnie dlatego że to mój przepis :) Czekam w takim razie na relacje z wypieku pełoziarnistego :)

Gotujemy codziennie odmiennie pisze...

Jeśli nie mam maszyny to zwyczajnie wszystko razem wyrobić? Będzie pierwszy w kolejce razem z tym chlebusiem z mąką ryżową :) Kasia

IZABELA pisze...

Kasiu - wszystkie chlebki które pieczone są na moim blogu w maszynie, bez problemu upieczesz w zwykłym piecu.

Gotujemy codziennie odmiennie pisze...

To jest chyba najmiększy chlebek jaki upiekłam. Na następny raz spróbuje zrobić bułeczki. Zamiast miodu, bo akurat się skończył, dałam cukier brązowy. A no i robiłam z połowy porcji bo już tyle mąki nie miałam. A jaki przepis na bułki mogłaby Pani polecić, ale oczywiście na zakwasie. Już cały czas kombinuje który chleb przerobić na bułki :) Kasia

IZABELA pisze...

Kasiu - po pierwsze nie "Pani" tylko Iza, a po drugie to chyba nie mam żadnych bułek na zakwasie.Musiałabyś (tak jak piszesz) przerobić jakiś przepis chlebowy.

Anonimowy pisze...

Co oznaczają cyferki przy pieczywie

IZABELA pisze...

Nie rozumiem, jakie cyferki? przy jakim pieczywie?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails