PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

8 gru 2008

87-CHLEB FOREMKOWY IZY

To kolejny mój wytwór z serii chlebków na zakwasie.Smaczny ale upieczony w złej foremce, ponieważ mógłby być wyższy.Surowe ciasto rozłożyłam do dwóch foremek 13 x 23 ale odpowiedniejsza byłaby jedna taka 11 x 35.

Składniki:

* 250 g ciasta zakwaszonego pszennego
* 450 ml wody
* 600 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru
* 3 łyżeczki oliwy z oliwek (lub zwykłej)

Wszystko wrzucić do miski i wymieszać.Ciasto będzie dosyć lużne, dlatego też nadaje się ono tylko do upieczenia w foremce.Pozostawić przykryte do wyrośnięcia na około 2 godziny i przelać do foremki.Przykryć ponownie i znów zostawic.Ciasto powinno przyrosnąć najmniej 50 %.U mnie trwało to około 3 godzin.Wierzch można posmarować jajkiem i posypać ziarnami np. sezamem.Piec nagrzać wcześniej do 250'C , wsadzić foremkę z ciastem chlebowym i po 15 minutach obniżyć do 190-200'C.Piec jeszcze około 20 minut.



2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ładny ten chlebek i fajnie podziurkowany :)Pozdrawiam

IZABELA pisze...

Dzieki :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails