PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

29 sty 2009

101-BRIDGE ROLLS

Bardzo dobre bułeczki ze stronki www.cincin.cc od Tatter.Ich dużym plusem obok smaku jest dluga świeżość.
Polecam!

Składniki:

* 2 jajka
* 200 ml mleka
* 450 g mąki pszennej chlebowej
* 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
* 1 łyżeczka cukru
* 100 g miękkiego masła
* 1 łyżeczka susz. drożdży
* kilka łyżeczek mleka do smarowania oraz mak lub sezam do posypania

Wszystko zarobić w maszynie, ręcznie lub w mikserze.Odstawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi objetość podzielić na 15 równych części.Przykryć lekko naoliwioną folią aby nie wyschły i formować podłużne bułeczki.Ukladać na blasze i pozostawić do wyrośnięcia.Przed włożeniem do pieca wierzchy smarować mlekiem i posypać makiem lub sezamem.Piec 15-18 minut w 220'C.

3 komentarze:

Tatter pisze...

Iza, buleczki w Twoi "wydaniu" prezentuja sie rewelacyjnie. Udalo Ci sie sprawdzic jak dlugo pozostaja swize? Ja, niestety, nie mialam jeszcze okazji ;D

IZABELA pisze...

Dzieki Tatter - te buleczki to Twoja zasluga.A co do swiezosci to pyszne byly na drugi dzien na sniadanie i wtedy tez znikly.Podkreslilam te swiezosc,poniewaz sama napewno wiesz ze pieczywo drozdzowe najsmaczniejsze jest jednak w dniu pieczenia :)

dana pisze...

Piękne, patrząc na Twoje, zaraziłam się nieuleczalna chorobą "bułkową" zwaną :) Dobrze, że moje dzieciaki lubią, bo musiałabym chyba je sprzedawać :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails