PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

10 sie 2008

48-KAJZERKI

To smaczne bułeczki ze stronki: mojewypieki.blox.pl.Idealne na śniadanie lub kolację!

Składniki:

* 3 szkl. mąki (1 szkl.= 250 ml)
* 3/4 szkl. letniej wody (ja musiałam dodać jeszcze 2-3 łyżki)
* 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
* 1 i 1/2 łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko
* 2 łyżki masła

Ciasto zarobić ręcznie lub w maszynie i pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie podzielić na 8 równych części i z każdej uformować kulkę.Lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze.Przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na 45 minut.Przed pieczeniem naciąć wzór w gwiazdkę.Piec około 15 minut w 225' C.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Najsmaczniejsze bułki jakie do tej pory z Pani bloga upiekłam. Mąż zachwycał się tym whole grain wheat bread a ja tymi bułeczkami. Ciasto za mocno nie rośnie, ale kajzerki wychodzą w rezultacie piękne, dorodne i pyszne! Formowałam je jak chlebek okrągły do wyrastania i pierwszy raz miałam tak idealne, kształtne bułeczki. Pozdrawiam Kasia :)

IZABELA pisze...

Kasiu - widzę że doskonale sobie radzisz :) Gratulacje!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails