PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

21 wrz 2008

63-KRUSZONKA MOJEJ MAMY (uniwersalna)

Ten przepis przekazała mi moja mama.Kruszonki które znam robione są zazwyczaj tylko z mąki, cukru i masła.Ta jest inna.Chce się nią podzielić, ponieważ jest naprawdę bardzo dobra.
Polecam !

Składniki:

* 20 dkg mąki pszennej
* 1/2 kostki masła o temp. pokojowej
* 1/2 szkl. cukru pudru
* 1 cukier waniliowy
* 1 żółtko
* 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Wsypać wszystko do miski i zagnieść szybko ręka, tak aby powstała kruszonka.
Ta ilość składników starcza na obsypanie największej blachy ciasta, takiej na cały piekarnik.Można więc zrobić z połowy, albo część użyć natychmiast, a część przechować (1 tydzień) w lodówce, lub zamrozić.

A tu gotowa upieczona kruszonka na pysznej chałce.

14 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Piekniusi blog... zagladam czesto, ale dziś komentuję :) Brzoskwinkaa

IZABELA pisze...

Bardzo sie ciesze!Dzieki!

kass pisze...

Ciekawy blog, chętnie tu zagladam, pozdrawiam.

IZABELA pisze...

Ciesze sie i zawsze zapraszam :)

Krystyna Banaczkowska pisze...

Wydawało mi się, że umiem zrobić dobra kruszonkę. Aż do wczoraj, kiedy ta moja, niby niezawodna, na cieście drożdżowym okazała się zbyt twarda. Bardzo chętnie wypróbuję Twoją, bo na zdjęciu widać jaka jest superowa. Przepis już spisałam.

IZABELA pisze...

Krysiu - Twoja pewnie tez jest dobra ale moze za bardzo sie przypiekla,bo wtedy kazda jest twarda.Ja czesto na wierzch ciasta nakladam folie aluminiowa jak tylko ledwo zaczyna sie rumienic.

Katarzyna pisze...

Ja kruszonkę robię troszkę inaczej.
1/2 szk cukru
3/4 szk mąki krupczatki
1/3 paczki margaryny ,lub masła

Z mąki krupczatki po upieczeniu nie jest tak twarda.
Polecam

IZABELA pisze...

Katarzyno - dzieki za przepis,zapisalam bo zawsze zapisuje jesli kts cos poleca :) i skorzystam z niego w jakims moim przepisie :)

Katarzyna pisze...

Miło mi będzie jak przypadnie do gustu i będzie pomocny przy tak wspaniałych wypiekach :)

Unknown pisze...

Od dawna eksperymentuję z rożnymi przepisami na kruszonkę, dziś zrobiłam wg przepisu Twojej mamy - jest rewelacyjna, poprostu naj naj naj.... DZIĘKUJĘ... pełna satysfakcja - lepszej nigdy nawet nie jadłam, od dziś na zawsze zagości na moich drożdżowych wypiekach. Uszczęśliwiłaś mnie tą recepturą.

IZABELA pisze...

Barbaro - bardzo się cieszę :)

Teresa Brudzińska pisze...

witaj, jak się cieszę, że natrafiłam na Twój blog
pozdrawiam

Teresa Brudzińska pisze...

Fajnie, że jesteś
pozdrawiam

IZABELA pisze...

Tereso - dziękuję za miłe słowa :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails