PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

23 sty 2009

99-PAIN DE CAMPAGNE (pszenne pieczywo francuskie)

To chleb na który musimy poświęcić 2 dni, ale efekt końcowy jest imponujący.Z wierzchu smaczna lekko chrupiąca skórka a wewnątrz miękki i sprężysty miąższ.Przepis pochodzi z forum cincin.cc od Mirabbelki.Polecam!

Składniki na 2 bochenki:

Pierwszy dzień, godzina 10.00
* 1 łyżka zakwasu
* 30 ml zimnej wody
* 60 g mąki pszennej chlebowej

To wszystko wymieszać (powinna się utworzyć kulka), przykryć folią i pozostawić w pokojowej temperaturze do podwojenia objętości.

Godzina 17.00
* ciasto j.w.
* 100 ml letniej wody
* 200 g mąki pszennej chlebowej

Do ciasta wlać najpierw wodę, wymieszać a następnie dodać mąkę.Przez chwilę wyrobić na blacie.Przykryć i pozostawić w temperaturze około 24'C.Powinno podwoić objętość.

Godzina 23.00
* ciasto j.w.
* 180 ml zimnej wody
* 350 g mąki pszennej chlebowej

Do ciasta wlać najpierw wodę, wymieszać a następnie stopniowo dodawać mąkę.Wyrabiać na blacie około 10 minut.Przykryć i pozostawić w zimnym miejscu (10'C) na całą noc.

Drugi dzień, godzina 8.00
* ciasto j.w.
* 450 ml wody o temp. około 40'C
* 800 g mąki pszennej chlebowej
* 30 g soli (1 i 1/2 łyżki)

Do ciasta wlać najpierw wodę i dosypywać stopniowo mąkę.Można to zrobić mikserem na najniższych obrotach około 4 minuty.Dodać sól i zwiększyć obroty wyrabiając jeszcze 6 minut.Wyjąć na blat i przez chwilkę wyrabiać ręcznie.Włożyć do naoliwionej miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny.Powinno podwoić objętość.Wyjąć na blat, rozpłaszczyć i podzielić na 2 równe części.Uformować bochenki i ułożyć w koszykach.Moje chlebki wyrastały na blasze bez koszyków.Przykryć natłuszczoną folią i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Piekarnik (najlepiej z kamieniem) nagrzać do 230'C.Do środka na dno dobrze wstawić naczynie z wodą.Ciasta posmarować i ponacinać.Piec około 35 minut.



10 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Piękny chlebuś Izuniu :)

Dana z "Leśnego Zakątka"

IZABELA pisze...

Dziekuje!A co to Danusiu? Nie moglas sie zalogowac na bloggera?

Ewelina Majdak pisze...

No i Tobie wyszedl wzorcowy :)))
To jeden z moich ulubionych!
Pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

ale jak sie robi zakwas ?? Elzbieta z Wloch .. pozdrawiam

Anonimowy pisze...

probuje drugi raz... Jak sie robi zakwas na chlebek ?? Elzbieta z Wloch.. pozdrawiam

IZABELA pisze...

Elu - kliknij na slowo zakwas a wszystkiego sie dowiesz :)

Anonimowy pisze...

chlebek przepyszny, dzięki Twojej stronce odważyłam się w końcu na upieczenie chleba na zakwasie :) oczywiście zakwas też zrobiłam sama według Twojego przepisu :) KASIA

IZABELA pisze...

Kasiu - bardzo sie ciesze,zawsze zapraszam i zycze udanych wypiekow :)

Gotujemy codziennie odmiennie pisze...

Witam, chlebek upieczony po mojemu :) Modyfikacje można zobaczyć u mnie na blogu ;) Pozdrawiam Kasia

IZABELA pisze...

Kasiu - piękne te twoje chlebki :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails