Te bułeczki poleciła mi Samanta na moim forum, a oryginalny przepis należy do Agapi.
Składniki:
* 500 g mąki
* 1/3 kostki drożdży o wadze 100 g
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1 dl oliwy (100 ml)
* 1 jajko
* ok. 2 i 1/2 dl mleka (250 ml)
* do smarowania: 1 łyżka mleka + 1 łyżka oliwy
Drożdże posypać cukrem, a kiedy zaczną sie rozpuszczać dodać odrobinę mąki i troszkę ciepłego mleka.Do miski przesiać mąke i sól.Dodać wyrośnięte drożdże, jajko, mleko i oliwę.Zagnieść.Z ciasta zrobić kulę, przykryć i odstawić na 20 minut.Kulę rozklepać rękami na podłużny prostokąt, zlożyc na 3 części od krótszego boku i od tego samego boku zrolować.Utoczyć wałek, lekko rozklepać i podzielić na 11-12 części.Z każdej utoczyć kulkę i klaść na blasze.Ostrym nożem naciąć rowek uważając aby nie przeciąć bułki na pół.Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut (nie dlużej).W miedzyczasie nagrzać piec do 200'C.Mleko zmieszać z oliwą i posmarować wyrośnięte bułki.Można posypać czym kto lubi.Piec 20-25 minut.
Jeśli bułki mają być na śniadanie, to wieczorem robimy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.Rano wyjmujemy, pozwalamy podrosnąć najlepiej w ciepłym miejscu i pieczemy.
Ja ciasto zarobiłam w maszynie.
18 komentarzy:
świetny blog, bułeczki wypróbuje ;)) mam pytanie: gdzie można kupić ten tłuszcz do formy, patelni itd. z poprzedniego posta?
Świetny blog, przepis na bułeczki wypróbuje ;)). Mam pytanie: gdzie można kupić ten tłuszcz do feremek, patelni itp. z poprzedniego posta?
Nie wiem gdzie mieszkasz,bo ja w Chicago.Ale w Polsce widzialam w wiekszosci zwyklych wiekszych spozywczych sklepow.
Sliczne są te bułeczki ! :)) Ja robie rzadko jakiekolwiek pieczywko, ale jak juz zrobie to znika bardzo szybciutko :)))
mieszkam w Polsce, ale dziękuję, z pewnością poszukam ;)
Witaj Iza ! widzę, że jestem z pieczeniem do tyłu. Tyle u Ciebie nowości !
coustco oznacza 2i1/2dl mleka i 1dl np.oliwy
Kwiatuszek123 - dl to 100 ml :) Ja nie używam takiej miary,ale przepis wzięłam od Samanty i dlatego napisałam tak jak w oryginale.Ale dobrze że zapytałaś,napisze obok przelicznik w ml.
Te bułki są mojego przepisu, wmiesiłam je na MniamMniam, 11.11.2007, jako szybkie chrupiące bułki chłopskie
Przepis został stamtąd skopiowany.
Przepis jest bardzo stary, pochodzi z zeszytu mojej babki z 1912 roku.
Jeśli Samancie bułki smakowały, to się ciesze, miło by było, żeby wspomniała skąd przepis pochodzi.
Twój blog jest świetny, jutro zabieram się za chleb cebulowy
Pozdrawiam
Agapi
Agapi - dobrze że o tym napisałaś.Rozumiem cię.Ja też mam tu kilka swoich przepisów i miło byłoby gdyby też ktoś gdzieś pisząc przepis na moje bułki czy chleb, wspomniał o mnie.Pozdrawiam serdecznie,zawsze zapraszam na moją stronę i życzę smacznych wypieków :)
czy można drożdże zastąpić suszonymi? Jeśli tak, to w jakiej ilości?
Niklasia - zawsze można stosować drożdże suszone i świeże zamiennie.W Polsce o ile pamiętam są takie suszone po 6 lub 7 g i na torebeczce pisze że są one przeznaczone na 500 g mąki, czyli na tyle co w tym właśnie przepisie.Powodzenia w pieczeniu :)
Pani Izabelo świetny ten blog!!! czytam i czytam i nie moge sie nadziwic jakie piekne te wypieki :))) i zazdroszcze... i mam pytanie odnosnie mąki pszennej jakiej Pani uzywa. Ja od niedawna mieszkam w USA i mam problemy ze znalezieniem odpowiedniej maki, ablo maka dobra ale umiejetnosci nie te :))) no coz :)) pozdrawiam Agnieszka
Agnieszko - a o jaką mąkę chodzi?
Agapi - dopiero teraz zobaczyłam , komu zawdzięczam te bułeczki. Kopiując przepis, nie skopiowałam wtedy linka ani autora a potem skończyła mi sie subskrypcka na mm. Ale wszędzie, gdzie ten przepis zachwalam, piszę że pochodzi z forum mniammniam! Od teraz zapamiętam ze Ty jestes autorką. Tak w ogóle , to jeden z pierwszych przepisów jaki mam z netu.
Samanto - cieszę się że odnalazłaś autorkę :)
Bułeczki upieczone, mi wyszło 9 sztuk. Robiłam na całym opakowaniu drożdży suszonych. Dla mnie ta podana porcja soli jest za mała, więc na następny raz to skoryguję. Pozdrawiam:)
Kasiu - sól soli nie równa, tak samo jak nasze smaki.Jedna osoba woli bardziej słone a inna nie :)
Prześlij komentarz