Kupiłam go jakiś czas temu i jak dotąd wypróbowałam na nim tylko pizzę.Jak zapewnia producent - kamień ten nadaje sie również wspaniale do wypieku chleba, bułek, rogalików, bajgli, tortillas i różnych ciastek.
Znam wiele osób które są zadowolone z jego użytkowania.
Kamień podczas pieczenia pochłania nadmiar wilgoci z ciasta i jednocześnie rozprowadza równomiernie wysoką temperaturę, przez co ciasto jest miękkie wewnątrz a chrupiące na zewnątrz i wspaniale rośnie.
Przed pieczeniem należy włożyc kamień do piekarnika na możliwie najniższy poziom i nagrzewać go przez co najmniej 30 minut w 250'C lub więcej.Przygotowane wcześniej ciasto wkładać na rozgrzany kamień i jeśli trzeba, należy odpowiednio obniżyć temperaturę.Idealna do tego celu jest specjalna łopatka na którą najpierw kładziemy ciasto, a następnie posuwistym ruchem zsuwamy na kamień.
Po upieczeniu i ostygnięciu należy tylko zeskrobać (jeśli są) pozostałe resztki i przetrzeć wilgotną szmatką.Absolutnie nie należy go myć pod bierzącą wodą i używać jakiegokolwiek płynu do mycia.Nie należy się też przejmować gdy kamień po kilku użyciach sciemnieje, bo jest to tzw. oznaka "dojrzewania" w trakcie którego kamień w coraz większym stopniu może oddawać nagromadzone w sobie ciepło.
W komplecie do mojego kamienia była podstawka i nóż do pizzy.
Kamień podczas pieczenia pochłania nadmiar wilgoci z ciasta i jednocześnie rozprowadza równomiernie wysoką temperaturę, przez co ciasto jest miękkie wewnątrz a chrupiące na zewnątrz i wspaniale rośnie.
Przed pieczeniem należy włożyc kamień do piekarnika na możliwie najniższy poziom i nagrzewać go przez co najmniej 30 minut w 250'C lub więcej.Przygotowane wcześniej ciasto wkładać na rozgrzany kamień i jeśli trzeba, należy odpowiednio obniżyć temperaturę.Idealna do tego celu jest specjalna łopatka na którą najpierw kładziemy ciasto, a następnie posuwistym ruchem zsuwamy na kamień.
Po upieczeniu i ostygnięciu należy tylko zeskrobać (jeśli są) pozostałe resztki i przetrzeć wilgotną szmatką.Absolutnie nie należy go myć pod bierzącą wodą i używać jakiegokolwiek płynu do mycia.Nie należy się też przejmować gdy kamień po kilku użyciach sciemnieje, bo jest to tzw. oznaka "dojrzewania" w trakcie którego kamień w coraz większym stopniu może oddawać nagromadzone w sobie ciepło.
W komplecie do mojego kamienia była podstawka i nóż do pizzy.
22 komentarze:
Mam podobny, tylko bez podstawki, firma mi dała do tego łopatę ze sklejki, mam 2 ale moja przynajmniej ma rączkę. Musisz go wypróbować, koniecznie !
Jasne ze wyprobuje!
A lopatke to musze gdzies poszukac w sklepie.
Juz dawno mialam się odezwać. Lubię Twój blog i pieczenie chleba :) Będę się odzywać częściej :) Pozdrawiam serdecznie, Malta
Malta - dzieki i zawsze zapraszam :)
Tak, kamień to wspaniała rzecz dla piekących chleb...Pozdrawiam.
Witam
Mam pytanie, gdzie można kupić, zamówić taki kamień do pieczenia ?
Pozdrawiam
Rafał
Rafale - u mnie w Chicago kupilam go w zwyklym sklepie :) a jesli chodzi o Polske to prawdopodobnie zostaje internet :)
W Polsce kupisz w tych firmach i sklepach: http://www.pizzastone.com.pl/index.php?i11,gdzie-kupisz-pizza-stone
ja taki kamień kupiłam z granitu w firmie granimar (www.granimar.com.pl) za 160zł
podobno te wykonane z granitu są o niebo lepsze od jakichś ceramicznych czy innych...faktycznie upieczona pizza jest wspaniała, teraz chce jeszcze spróbować wypieku chleba, ale ciasto na granicie wspaniale się piecze w dodatku nie przylega...poelcam
Pieczenie na granicie to taka wymyslona rzecz :) Do zwyklego kamienia ciasto tez nie przylega.Kamien podczas pieczenia pochlania nadmiar wilgoci z ciasta i jednoczesnie rozprowadza rownomiernie wysoka temperature, przez co ciasto jest miekkie wewnatrz a chrupiace na zewnatrz i wspaniale rosnie.Granit nie daje takich mozliwosci,chociaz nie watpie ze mozna na nim dobrze piec :)
Przepraszam, że odwołam się do tego:"Pieczenie na granicie to taka wymyslona rzecz :) Do zwyklego kamienia ciasto tez nie przylega". A granit to niby jaki kamień jest? Niezwykły? Granit jako, że jest naturalnym surowcem wydaje mi się, że jest zdecydowanie lepszy od kamieni ceramicznych czy inncyh, nie wiadomo z czego. Ale to tylko moje zdanie...
Masz rację: granit to tez kamień, ale nie spełnia już tych funkcji o których napisałam wcześniej.
Droga Izabelo czy możesz powiedzieć jakiej firmy jest ten kamień ? Nazwa, może jakiś namiar na www. ? Z góry dziękuję
Do anonimowej osoby - ta firma to Bialetti (widać na zdjęciu) :)
Faktycznie, ale gapa ze mnie :) Niestety ale nie mogę nigdzie znaleźć takiego w internecie. Wiesz może gdzie mogę go kupić ? Jedyne co znalazłem i co wydaje mi się godne uwagi to kamień firmy Fratelli - pizza stone. Wiesz coś może na jego temat ? Warto go kupić ?
Mój kamień można kupić w wielu zwykłych sklepach.Nie wiem co ci doradzić, bo nie wiem gdzie mieszkasz.Ja mieszkam w Chicago.O innych kamieniach nic nie wiem, bo innych nie miałam.Radzę poszukać opinii w Google.
Moje zdanie również jest takie,że jednak kamień granitowy jest lepszy od tych cudeniek sprzedawanych w e -sklepach,produkowanych z "wysokiej jakości materiałów ceramicznych" czyli właściwie niewiadomo tak do końca z czego.
Nie warto dać się nabijać w butelkę
Do anonimowej osoby - co racja to racja :)
Chętnie kupię taki kamień do pieczenia, ale jak to jest z kosztem energii ? Tradycyjnie do foremki wkładam ciasto i wkładam do piekarnika, zatem cienka metalowa foremka (0,4 kg) nie wymaga do ogrzania dużo ciepa, a 4,5 kg kamień wymaga dużo ciepła (kosztownego)...
Do anonimowej osoby - nie wiem skąd ta 4,5 kg waga kamienia? W każdym razie jeśli ktoś kiedyś widział jak wyrasta chleb na zwykłej blaszce i na takim kamieniu, to ma porównanie i na pewno wybierze kamień.Poza tym ja kamień wkładam zawsze do zimnego piekarnika i ogrzewa się on tylko tyle ile trwa nagrzanie do właściwej temperatury, a więc nie ponoszę dodatkowych kosztów.
Prześlij komentarz