PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

22 lip 2008

38-BUŁECZKI BOSTOŃSKIE

Przepyszne, wyśmienite bułeczki z niezawodnego przepisu Liski z forum cincin.cc.A maślany zapach rozchodzący się z piekarnika powala z nóg.Trochę sie zagalopowałam, ale to szczera prawda.Liska proponuje dobrać sobie kształt bułeczek indywidualnie.Ja zrobiłam zwykłe okrągłe, ale po spróbowaniu pierwszej (jeszcze ciepłej), skojarzyły mi się z takimi maślanymi supełkami,które jadłam dawno temu w bardzo dobrej polskiej piekarni.Gorąco polecam!!!

Składniki:

* 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
* 250 ml mleka
* 60 g miękkiego masła
* 2 łyżki cukru
* 2 całe rozbełtane jajka
* 560 g mąki pszennej (można mieszane)
* 2 łyżeczki soli
* do posmarowania bułeczek 30 g stopionego masła
* do posypania co kto lubi

Zarobić ciasto.Ja do zarobienia użyłam oczywiście maszyny.Zostawić do wyrośniecia na 30-40 minut lub dłużej jeśli trzeba.Ciasto podzielić na 16 części i uformować bułeczki w dowolnym kształcie (jak wspomniałam wyżej, najlepsze moim zdaniem będą supełki).Na pierwszy rzut zrobiłam jednak tradycyjne okrągłe.Poukladałam na dużej blasze i odstawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut.Posmarowałam bułeczki masłem i ponacinałam.Piec nagrzałam do 220'C i piekłam 15-20 minut.

4 komentarze:

bajeczka pisze...

Pani Izabelo upiekłam te bułeczki trzymając się ściśle Pani przepisu. Użyłam mąki tortowej 450. Rewelacja!
Nigdy nie jadłam tak pysznych bułeczek. Moja rodzinka wchłonęła je w parę minut. Wyszło 15 szt i jak mówią moi domownicy pachniały "malizną" /to znaczy że było ich mało/.Wspaniały przepis gorąco polecam.

IZABELA pisze...

Bajeczko - bardzo sie ciesze!

Anonimowy pisze...

Witam, Pani Izo mam pytanie, używam tylko świeżych drożdży i za bardzo nie wiem ile trzeba dać świeżych w zastępstwie suszonych ? Pozdrawiam Aneta

IZABELA pisze...

Aneto - na pół kg mąki używa się przeważnie od 3-5 dkg świeżych drożdży.W tym przepisie jest 560 g maki więc proponuję 4 dkg i życzę smacznego :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails