PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

29 lip 2008

45-PODSTAWOWY PRZEPIS NA BUŁKI

Wzięłam go z książeczki od mojej maszyny Breadman Ultimate Plus.Przepis podstawowy, ale bułki bardzo smaczne.Jeszcze w tym samym dniu zostały pochłonięte przez moją rodzinkę jako dodatek do świeżo ugotowanego bigosu.

Składniki:

* 1 cup ciepłej wody (1 cup= 240 ml)
* 1 łyżka cukru
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 3 cup mąki chlebowej
* 2 łyżeczki suszonych drożdży

Na wierzch: roztrzepane jajko + (opcjonalnie) ziarenka sezamu / suszona cebulka / mak / lub inne.

W maszynie nastawiamy program na samo zarabianie ciasta.Zostawiamy do wyrośnieciaęśpo czym dzielimy na 8 części i robimy z nich kulki.Kładziemy na blachę i lekko przygniatamy dlonią.Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy tym co lubimy, lub zostawiamy bez niczego (ja tak zrobiłam).Pieczemy w 200'C przez 20-25 minut.

7 komentarzy:

dana pisze...

Te bułeczki jak piłki ! takich nie ma w sklepie !

IZABELA pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
IZABELA pisze...

Bulki przygniatalam,ale one rosly jak szalone.

Anonimowy pisze...

Nie piszesz jaka to mąka. U nas są mąki chlebowe żytnie i pszenne.Domyślam się że na bułeczki to pewnie pszenna. A czy nie może być zwykła pszenna np. tortowa, poznańska czy inna. Nie mam maszyny o chleba jaka jest kolejność czynności, czy drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, czy tak jak pisze na ich opakowaniu wymieszać je z mąką.
Pozdrawiam.

IZABELA pisze...

Ja uzylam tak jak pisze: chlebowej.Jest taka jasna jak zwykla pszenna.Mam troche z tym problemu,bo to maka amerykanska i nie ma tu tylu gatunkow co w Polsce.A co do drozdzy,to zawsze sypie suche do maki.

Monika pisze...

Buleczki wspaniale .Co prawda moje nie sa takie piekne okraglutkie i bokami troche sie polaczyly ale sa bardzo smaczne i wyrosniete .
zastanawialam sie tylko czy ciasto nie potrzebuje zadnego tluszczu i na wszelki wypadek dodalam lyzke oleju

Anonimowy pisze...

ja też na wszelki wypadek dołożę łyżkę oleju . właśnie piekę te bułeczki . zobaczymy jak wyjdą . pOzdrOO .

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails