PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA BRAK NOWYCH WPISÓW. PRZEPRASZAM ZARÓWNO TYCH KTÓRZY SĄ U MNIE BARDZO CZĘSTO JAK I TYCH KTÓRZY ZAGLĄDAJĄ TU OD CZASU DO CZASU. NIESTETY ZWIĄZANE JEST TO Z MOJĄ PRACĄ. CODZIENNIE JEDNAK STARAM SIĘ TU WPADAĆ I ODPOWIADAĆ NA WASZE KOMENTARZE. ZAPRASZAM WIĘC DO PIECZENIA ORAZ DZIELENIA SIĘ SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI I CZEKAM NA WASZE PYTANIA.

24 lip 2008

41-MIĘCIUTKI CHLEB Z CEBULKĄ I MAKIEM

Przepis wzięłam z forum cincin.cc od Liski.Chlebuś okazał się faktycznie mięciutki i przepyszny.Moim zdaniem wyśmienity! Cebuli nie czuć właściwie jako cebula, ale coś delikatnego i wilgotnego.Gorąco polecam, a ja następnym razem zrobię ten sam chlebek zamieniając tylko z ciekawości cebulkę na czosnek.Liska poleca również to ciasto do zrobienia bagietek.

Składniki:

* 400 g mąki pszennej
* 8 g drożdży suszonych (ja dałam 1 op. czyli 7 g)
* 2 łyżki oliwy
* 1 duża cebula zeszklona na oliwie
* 1 łyżka cukru
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 250 ml wody
* 1 łyżeczka maku do posypania

W odpowiedniej kolejności włożyć wszystko do maszyny i włączyó program podstawowy,skórka średnia.Można też zarobić w maszynie a upiec w piecu, tak jak zrobiłam to ja (190'C/30 minut).
Cebulkę (jak wspomniałam wyżej) można zastąpić podsmażonym czosnkiem.

8 komentarzy:

Monika pisze...

chlebus wyglada zachecajaco .
Prosze powiedz mi czy cebula moze byc ciepla ,kiedy ja dodac i w ktorym miejscu miski ja polozyc .
Dziekuje .

IZABELA pisze...

Tak cebula moze byc ciepla,byle nie goraca.Ja wrzucilam ja do wody.

Anonimowy pisze...

Dziękuję Izuniu za fantastyczne przepisy, wiele z nich już wyprubowałam i moja rodzinka jest zachwycona. Dziś upiekłam ten chlebek (w maszynce) i znikł odrazu:)Chlebek faktycznie delikatny i smakuje rewelacyjnie.
Pozdrawiam Ewelina

IZABELA pisze...

Ewelinko -bardzo sie ciesze ze smakowal :) zycze dalszych udanych wypiekow :)

Anonimowy pisze...

Wysedł!! Super!! Bardzo fajny przepis ;) ps. uwielbiam pani stronę!
zuza

IZABELA pisze...

Zuza - bardzo się cieszę i dziękuję :)

Anonimowy pisze...

Pani Izabelo, proszę o poradę jaką wielkość foremki wybrać aby chleb była tak piękny jak Pani :).
pozdrawiam,
Kasia

IZABELA pisze...

Kasiu - chlebuś był pieczony w takiej zwykłej keksówce, chyba 12 x 25

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails